bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Žádné uspokojení. Táta Ovečkin zeštíhlel a chce další Stanley Cup

16. září 2018, 14:00

Martin Schwarz

Během jediného léta dosáhl dvou životních cílů. Nejdříve vyhrál první Stanley Cup v kariéře, o pár týdnů později se mu narodil syn. Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin prožívá nejlepší období po hokejové i osobní stránce, navzdory dosaženým metám má o motivaci postaráno. Radovánky se stříbrným pohárem jej uchvátily natolik, že si je chce zopakovat. A pokud možno hned příští rok v červnu.

Stejně jako ostatní hráči Washingtonu, i nejlepší střelec minulého ročníku naskočil do tréninkového kempu Capitals. Sezonu však začíná ve zcela odlišném rozpoložení, než na které byl řadu let zvyklý. Už na bedrech nenese tíhu myšlenky, že pro svůj klub jako kapitán nedokázal získat Stanleyův pohár. Umlčel i nejtvrdší kritiky. To ale v žádném případě neznamená, že nepomýšlí na další úspěch.

„Jakmile jednou ochutnáte pocit vítězství, chcete ho prožít znovu,“ ujistil Ovečkin novináře z webu nhl.com. „Spousta z nás ještě živě vzpomíná na zážitky se Stanley Cupem a na to, jak bylo celé město na nohou a jásalo. Něco neskutečného. Člověk chce, aby to nikdy nepřestalo.“

Že brzy třiatřicetiletý snajpr myslí slova o obhajobě titulu pro Washington vážně, začal dokazovat už ve druhé polovině letní přestávky. Jakmile zamával stříbrnému grálu a oficiálně zakončil oslavné tažení (a také vyzkoušel, co obnáší výměna dětských plen a další radosti spojené s otcovstvím), vrhl se na plnohodnotný trénink. Tvrdý dril absolvoval v Miami pod dohledem osobního kouče. Dřina přinesla rychlé výsledky. Ovečkin dostal od generálního manažera Capitals Briana MacLellana pochvalu, že vypadá o něco štíhleji.

Slova chvály pěl také nový washingtonský trenér Todd Reirden. „Alex na kemp dorazil v ohromné formě,“ radoval se. „Kondice byla jedna z věcí, o nichž jsme spolu mluvili. A jsem opravdu nadšený, jak se v minulých dnech ukázal na testech a během tréninků,“ těšilo Reirdena.

Góly už nejsou priorita

Rusova fyzická připravenost byla ostatně na pořadu dne i před rokem. V sezoně 2016-17 nasázel pro něj nezvykle málo branek (33) a začalo se spekulovat, zda nejsou jeho nejlepší střelecká léta pryč. Už loni tedy ubral na váze a nabral na svalech, což mu na ledě pomohlo aspoň trochu zrychlit. Těžko říct, jak velký podíl na výsledku z období 2017-18 měla tahle změna, ale Ovečkin skončil jediný gól od padesátibrankové hranice. Takže pravděpodobně velký.

Nicméně o statistikách teď nechce on ani trenéři slyšet. „Raději bych mluvil o tom, jak dobře hrál během play-off a jakým byl vůdcem,“ nabádal žurnalisty Rierden. „Způsob, jakým vede mančaft a jakým hraje pro tým jsou pro mě důležitější než počet nastřílených gólů.“ To je další velká změna v porovnání s předchozími lety. Zatímco dříve všechny zajímaly góly, góly a zase jen góly, tentokrát se mluví o obětavosti. Logicky, moskevský rodák hrál celé jarní play-off srdcem, blokoval jednu střelu za druhou a táhl Washington mocně za pohárem.

Alex Ovečkin dobře ví, že obhájit Stanley Cup nebude snadné. Ale stejně tak dobře ví, že většina kádru zůstala pohromadě, Capitals nepotkaly velké letní odchody. S ruským bohatýrem v popředí mohou znovu dokráčet daleko.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.