bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zajímavá návštěva u Švédů: od Grönborga se učí bývalý trenér Voráčka

8. února 2019, 10:00

Václav Jáchim

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Vyhráli dvě poslední mistrovství světa, hokejisté Švédska jsou velmi žádaní v NHL. Zájem o místní hokej roste, a to i mezi špičkovými trenéry. Týdenní pobyt s výběrem Tre Kronor aktuálně absolvuje Dave Hakstol. Bývalý kouč Jakuba Voráčka, Radka Gudase nebo Michala Neuvirtha v Philadelphii přiznává, že do Stockholmu přijel pro zkušenosti a inspiraci.

Ještě před třemi měsíci byl Hakstol koučem týmu NHL. Jenže Flyers se nedařilo, vedení klubu proto přistoupilo ke změně a 17. prosince trenéra vyhodilo. Od té doby je Hakstol bez práce, jak sám tvrdí, vedle odpočinku se soustředí na nové hokejové impulzy a aktivně s připravuje na další práci.

Cesta do Švédska je podle něj velmi přínosná. „Švédové mají fantastický hokejový program, vidíte to v různých věkových kategoriích. Na všech úrovních. Chci získat nové poznatky, proto jsem tady," vysvětluje Hakstol v rozhovoru pro deník Aftonbladet. Ve Stockholmu je od pondělí, zdržet se má do víkendu

Grönboig: V kontaktu jsme delší dobu, spolupráce pomůže všem

S výběrem Tre Kronor absolvuje tréninky a rozbruslení. Pracovně má označení hostující trenér. Přípravě domácích velí samozřejmě hlavní kouč Rikard Grönborg, Dave Hakstol je jedním z jeho kolegů, kteří chystají cvičení a s hráči pilují třeba i drobné herní detaily.

Podle Grönborga se spolupráce chystala delší dobu. Údajně ještě v době, kdy Hakstol vedl Flyers. „Byli jsme spolu v kontaktu, když jsem nedávno cestoval do Ameriky, osobně jsme se sešli a stáž Devea dohodli. Máme domácí turnaj, pohromadě jsme několik dní. Hakstola to zajímalo, mě samozřejmě také. Spolupráce pomůže všem," připomíná Grönborg.

Hlavní kouč švédské reprezentace po sezoně u týmu skončí, s vedením svazu se na tom dohodl v předstihu. Místo Grönborga nastoupí stávající asistent a někdejší generální manažer národního mužstva Johan Garpenlöv, trenér mistrů světa z Kolína nad Rýnem a Kodaně šilhá po NHL.

Každý třetí hráč NHL je z Evropy. otevře se i evropským trenérům?

„Není to žádné tajemství, mluvil jsem o tom už loni. Bylo by skvělé, kdyby se mi to povedlo. NHL je obrovská výzva z profesního hlediska, do zámoří bych se rád vrátil i z rodinných důvodů," hlásí Grönborg, jehož manželka je Američanka. Po úspěchu na posledním šampionátu údajně jednal s Buffalem, Švéda prý oťukávalo rovněž Calgary.

K dohodě nedošlo, letos by už ale mohlo. „Každý třetí hráč NHL je z Evropy, myslím, že by se soutěž mohla otevřít i evropským trenérům. Je velmi těžké se prosadit. NHL se podle mě poslední dobou změnila, Věřím, že by určitá šance být mohla," tvrdí Grönborg. Dave Hakstol jeho názor podporuje. „Stačí se podívat na úspěchy švédského hokeje. Na to, kolik místních hráčů má v NHL dominantní rolí," upozorňuje.

Grönborg ho tento týden nechá nahlédnout pod pokličku. „Nic netajíme, rádi prezentujeme způsob práce, který nám přinesl výsledky," povídá upřímně. Hakstol je za to vděčný: „Myslím, že jakákoli výměna informací a názorů je prospěšná pro všechny strany. Přijel jsem do Stockholmu, abych všechno osobně poznal a viděl." Grönborg se podle něj šance v NHL dočká. „Život je o náhodách, potřebujete i kus štěstí. Rikardovi to vyjde. je to moc dobrý trenér a má výsledky. V NHL je sice spousta špičkových koučů a ohromná konkurence, přesto si myslím, že Grönborga v NHL uvidíme," dodává závěrem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.