bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Základem je sebevědomí, zavzpomínal Jágr na vítěznou sérii Pittsburghu z roku 1993

5. ledna 2017, 13:00

Jiří Lacina

Už loni se po vydařeném přípravném kempu čekalo od Columbusu hodně, sezóna pak ale byla zklamáním. Blue Jackets do ní vykročili sérií osmi porážek v řadě. Sedm z nich stačilo zlomit vaz Toddu Richardsovi, který byl na postu hlavního kouče nahrazen Johnem Tortorellou. Ten letos slaví s mužstvem Blue Jackets nečekané úspěchy.

Po dalším rozpačitém začátku (z prvních šesti duelů čtyři porážky) se Modrokabátníci srovnali a kosí jednoho soupeře za druhým. V novém roce jsou s 58 body nejlepším celkem NHL. Šňůru výher aktuálně natáhli už na šestnáct, což nutí statistiky hledat v historii. Delší sérii úspěchů předvedli jen v sezóně 1992-93 Tučňáci z Pittsburghu. Jeden z jejích pamětníků NHL stále hraje!

Jaromír Jágr by měl tušit, jak se hráči Columbusu právě teď cítí. Český hokejista byl ve své třetí sezóně v NHL už pevnou součástí týmu, který tehdy mašíroval pod vedením Maria Lemieuxe. Ten se zrovna uzdravil z rakoviny lymfatických uzlin, léčení mu vzalo 24 zápasů. „La Magnifique“ byl stejně nejlepší. Na konci sezóny si z udílení cen odnesl Hartovu i Art Rossovu trofej. Jeho návrat po terapiích strhnul mužstvo tak, že koncem základní části vyhrálo 17 zápasů v řadě.

Sám Jágr nasbíral v oněch 17 duelech 24 bodů za 10 branek, k nimž přidal 14 asistencí. „Je to už dlouhá doba,“ zavzpomínal český pamětník. „Když tím procházíte, nemyslíte na to, prostě jen hrajete. Vaše sebevědomí roste, bavíte se, užíváte si to. Sebevědomí je důležitou součástí takové série.“

Přidaná motivace

Columbus si připsal poslední porážku 26. listopadu, kdy nestačil po výsledku 1:2 po nájezdech na Floridu Panthers. Šlo o poslední úspěch trenéra Gerarda Gallanta na lavičce Panterů. Další duel s Carolinou o den později prohrál 2:3 a generální manažer Tom Rowe jej chvatně odvolal.

Jelikož žijeme v období bez remíz, nejrůznější vítězné šňůry se na nás hrnou v daleko větší míře, než před touto érou. Také Columbus si dvakrát během série zachraňoval kůži až v samostatných nájezdech. Pro zajímavost, Florida si svou velkou sérii užila v minulé sezóně, kdy vyhrála dvanáct utkání za sebou. Jágr je výkony Blue Jackets fascinován.

„Je to něco ohromného,“ dodal český veterán na ranním rozbruslení před středečním střetnutím s Winnipegem. „Dvaaosmdesátizápasová základní část, to je dlouhý kalendář, někdy musíte hledat extra motivaci, abyste hráli jako v play off. To je jejich výhoda. Hrají každé utkání, jako by to bylo číslo sedm v bojích o Stanley Cup. Tak by to mělo být pořád, ale sezóna je dlouhá, takže je to obtížné.“

„Série v téhle fázi jim dodává extra motivaci, aby překonali náš rekord,“ dodal Jágr.

Ligový nestor už nepřipomněl, co jsme naznačili. Kdyby hrál Pittsburgh v sezóně 1992-93 za stejných pravidel jako dnes, mohla být jeho šňůra ještě delší. Neskončila totiž porážkou, ale remízou 6:6 s New Jersey. Dnes by po nerozhodném prodloužení následovaly penalty, které by určily vítěze. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.