bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Nemůžeme polevit, musíme pokračovat v tvrdé práci, ví Cooper, jenž dosáhl na 300 výher

23. března 2019, 14:15

Jiří Sameš

Tampa Bay Lightning v noci na pátek, 22. března, uspěli na ledové ploše Caroliny Hurricanes 6:3, přičemž tak jen potvrdili svou dominanci v letošní sezoně. Jejich hlavní trenér Jon Cooper mimochodem při této příležitosti zaznamenal při svém 500. zápase v National Hockey League 300. výhru.

Lightning jsou letos suverénní. Za dosavadních 75 zápasů si připsali 58 výher a celkem 120 bodů. Už nějakou chvíli jsou jistým vítězem Atlantické divize, Východní konference a Prezidentovy trofeje.

Momentálně mají na svém kontě sedm úspěchů v řadě a ve zbývajících sedmi duelech jistě zaútočí na rekord v počtu výher, jehož držitelem jsou Detroit Red Wings 1995-1996 (62).

Bolts stále ještě mohou atakovat klidně i rekord v počtu nasbíraných bodů, jenž pro změnu vlastní Montreal Canadiens 1976-1977 (132).

Pro Tampu se zkrátka jedná o znamenitou, historickou sezonu. Tabulky přitom přepisují i její samotní hokejisté.

Útočník Nikita Kučerov je od sezony 2007-2008 prvním hráčem, který pokořil metu 120 kanadských bodů. Kapitán, útočník Steven Stamkos se 18. března stal nejlepším střelcem v historii klubu.

Za výbornou sezonou v podání Blesků však nestojí pouze hráči. Obrovský kus práce totiž odvádí i trenérský štáb, jenž vede výše zmiňovaný Jon Cooper. A i on před pár dny dosáhl na významný milník.

Při výhře Lightning 6:3 na ledě Hurricanes Cooper oficiálně koučoval své 500. utkání v kariéře. Zaznamenal přitom, jak už bylo uvedeno výše, 300. výhru.

Stal se mimochodem druhým nejrychlejším trenérem v historii NHL, který na tuto metu dosáhl. Lepší byl pouze současný trenér Minnesoty Wild Bruce Boudreau (496 zápasů).

Cooper je v nejlepší hokejové lize světa aktuálně nejdéle sloužícím trenérem u jednoho klubu. Lightning převzal 25. března roku 2013, k dnešnímu dni s nimi zapsal bilanci 300-156-44.

Největším úspěchem Tampy Bay za "éry" Coopera byla účast ve finále Stanley Cupu v roce 2015, kdy tým prohrál s Chicagem Blackhawks 2:4 na zápasy. Zmínit je ale třeba rovněž celkem tři konferenční finále za poslední čtyři roky.

„Už několikrát jsme byli blízko toho, abychom vyhráli Stanley Cup. Odvedli jsme přitom vždy velmi dobrou práci," řekl Cooper v rozhovoru pro NHL Network.

„Za několik posledních let jsme odehráli v play-off velkou porci zápasů. Dostali jsme se blízko, ale cíle jsme nedosáhli. Letos určitě podáváme nejvíc konzistentní výkony. Kluci jsou odhodlaní uspět," pokračoval.

Konzistentnost dokazuje fakt, že Lightning v této sezoně zatím pouze dvakrát prohráli dva zápasy po sobě. Jednou se mimochodem jednalo o dvě porážky v řadě až po nastaveném čase.

„Každá sezona je jiná. Měli jsme to štěstí, že za posledních šest let jsme chyběli v play-off pouze jednou. Letos podáváme naprosto konzistentní výkony po celou sezonu," uvedl Cooper.

„Neměli jsme ještě žádnou velkou krizi. Někdy jsme třeba nehráli dobře, i přesto jsme ale našli cestu, jak v zápase zvítězit. Je bezpochyby radost trénovat takto skvělý tým," doplnil.

V čem podle lodivoda Tampy spočívá největší klíč k úspěchu?

„Bezpochyby nejdůležitějším faktorem k úspěchu je, aby bylo mužstvo zdravé. Nesmírně důležité jsou ovšem také výkony hráčů třetí a čtvrté útočné formace."

„V tomto ohledu u nás prožívá nejlepší ročník Cedric Paquette. Perfektními výkony se však prezentují i jiní. Pokud by třeba Anthony Cirelli nastupoval na přesilovce, nechyběl by mezi kandidáty na Calderovu trofej. Mathieu Joseph je také nováčkem a na svém kontě má už 13 gólů. Mohl bych pokračovat ..."

„Každý má v týmu nějakou svou roli. Všichni ti kluci ze třetí a čtvrté lajny brání oslabení, zablokují velký počet střel. Plní zkrátka práci, která veřejnost úplně neohromí. Právě ale i oni jsou nedílnou součástí úspěchu."

Součástí kladných výsledků Lightning je zcela jistě také vzájemná sehranost, důvěra. Navzdory tomu, že je tým stále mladý, má už rovněž poměrně velké zkušenosti. Všechno v něm funguje, tak jak má, což ostatně Cooperova slova jen potvrzují. 

„Tahle skupina lidí už spolu hraje nějakou tu dobu. Všichni jsou zkušenější a každý ví, co od koho očekávat."

„Zlepšily se schopnosti našich lídrů. Zlepšil se náš brankář. To zmiňuji jen proto, že Vasilevskij byl loni poprvé v situaci, kdy byl brankářem číslo jedna. Nyní už je na této pozici ostřílenější."

„Lépe se už rovněž cítí Ryan McDonagh a J. T. Miller, kteří přišli před loňskou uzávěrkou přestupů. V minulé sezoně nám pomohli, letos je ovšem jejich příspěvek ještě významnější."

„Znovu je třeba zmínit Cirelliho nebo Josepha, kteří jsou klíčovou součástí našeho mužstva."

„Co se defenzivy týče, je potřeba vyzvednout Erika Černáka, jenž se vynořil doslova odnikud a nyní patří do čtveřice našich nejlepších beků. Čekali jsme, že bude dobrý. Rozhodně jsme ale nepočítali s tím, že vyzraje tak rychle."

Pozoruhodné je, že Cooper doposud v rozhovoru ještě ani jednou nezmínil obránce Victora Hedmana či útočníky Kučerova, Braydena Pointa, Stamkose. Když už ale přišla řeč na posledního jmenovaného ...

„Na Stamkosovi si nejvíce cením jeho vůdcovských schopností. Góly a kanadské body jsou u něj přirozené. Nyní je ale starší a je na něm vidět, že chce hlavně vyhrát. Moc si vážím toho, jaký z něj vyrostl lídr."

Zvládnou Lightning potvrdit výtečné výsledky ze základní části i v (rychle) blížícím se play-off?

„Základní část vám úspěch v play-off rozhodně nezajistí. Zatím jsme se dostali pouze do situace, kdy máme pro vyřazovací boje nejlepší možnou výchozí pozici," ví Cooper.

„Do konce sezony ještě zbývá pár zápasů. Nemůžeme v nich polevit. Musíme pokračovat v tvrdé práci, abychom byli v dubnu na všechno stoprocentně připravení," dodal na závěr.

Příští utkání Lightning sehrají v noci na neděli, 24. března, kdy zakončí na hřišti St. Louis Blues třízápasový trip. Zaútočí přitom na osmou výhru v řadě za sebou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.