bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Záleželo na Carolině, příslib jsme neměli, říká Zábranský. Na Nečase je hrdý

23. října 2017, 17:14

Václav Jáchim

Zabrali, po třech porážkách v řadě vydřeli hokejisté Komety výhru na ledě Mladé Boleslavi. Navíc dostali výbornou zprávu, z Caroliny se vrací Martin Nečas! Majitel klubu a hlavní trenér Libor Zábranský to pochopitelně vítá, ofenzivní šikula přijde v extraligových bitvách náramně vhod. "Nečimu jsme všichni přáli, aby uspěl a hrál NHL. Záleželo vyloženě, jak se rozhodne Carolina. Dnes ráno jsem se dozvěděli, že klub posílá Martina do Komety. V pondělí by měl přiletět," konstatuje Zábranský.

Nečasův příběh je dostatečně známý. Útočník původem ze Žďáru nad Sázavou si vybojoval úspěch v draftu, následně výborně zvládl kemp a zůstal v prvním týmu. Nečas u Hurikánů stihl šest přípravných utkání, v NHL ale jenom jedno. Vedení Caroliny váhalo, dlouho nebylo jasné, jak všechno dopadne. Teď už otazníky zmizely. "Pravda je ta, že jsem Nečimu hrozně přál, aby se tam udržel. Ale za Kometu jsme rádi, že dohraje sezonu tady. Že bude u nás," kvituje Libor Zábranský.

Verdikt Hurricanes se majitel jarních mistrů republiky dozvěděl o víkendu. "V podstatě dnes ráno," připomíná. Když Kometa v neděli odpoledne mířila na utkání do Mladé Boleslavi, Nečas se za Atlantikem chystal do letadla směr Evropa. "V noci už letěl, myslím o půl šesté večer našeho času. V pondělí bude doma," doplňuje Zábranský.

Martinovi jsem hrozně přál, aby v NHL uspěl a splnil se mu sen

Jakmile dorazí, Nečas se hned připojí k bývalým spoluhráčům. Je plný zážitků, ale také motivace. Nadaný útočník teď ze všeho nejvíc potřebuje hrát, na jeho příspěvky čekají Kometa i reprezentační dvacítka, kterou za dva měsíce čeká mistrovství světa v americkém Buffalu. Do extraligy by měl Nečas naskočit co nejdřív. "Mám představu, kde bude v sestavě, zatím si to nechám pro sebe. Ale v pátek určitě nastoupí - tedy pokud bude v pořádku. A jestli se bude cítit dobře."

Počínání Nečase sledoval Zábranský na dálku. Celou dobu, neustále. "Byl jsem v úzkém kontaktu s Robertem Kronem," zmiňuje někdejšího brněnského útočníka a později dlouholetého skauta Caroliny. Zástupci Hurricanes si dlouho dávali na čas. Nečas musel čekat. "Ale poté, co jsem se dozvěděl, jak se rozhodl generální manažer Ron Francis, to bylo jasné. Poslední utkání v Dallasu už Neči nehrál," dodává Zábranský.

Carolina poslala Nečase zpátky do Evropy, talent se vrací do Komety »

Odmítá, že by mezi Kometou a Carolinou existoval nějaký předem daný příslib, na jehož základě by v Brně mohli očekávat Nečasův návrat pro letošní sezonu. "Ne ne. Martin byl vysoko draftovaný, byla to věc klubu NHL. My jsme hrdi na to, jak jsme mu pomohli. Že má obrovský progres. O příslibu se dopředu vůbec nemluvilo, rozhodla Carolina. Já to bral tak, že jsem Martinovi hrozně přál, aby tam uspěl a splnil se mu sen."

Nepochybuji, že Nečas bude stoprocentní. Na to ho znám moc dobře

Hlavní otazník je fuč, Nečas konečně ví, na čem je. "Pro něj jenom dobře, protože pokud by se měl tenhle stav prodlužovat, nebylo by to dobré pro nikoho. Nejhorší by bylo, kdyby Neči dál nehrál. Máme říjen, zápasů zatím moc neabsolvoval. Je to mladý hráč, obrovský talent, který musí být pořád na ledě," upozorňuje šéf Komety. Nečas může po návratu domů počítat s podporou celé brněnské organizace. "Neči měl obrovský vzestup, dostal strašně moc prostoru v prvním útoku. Hrozně mu pomohl Martin Erat. Všichni mu budeme pomáhat dál, a já věřím, že nám to svými výkony vrátí."

Jeden z drahokamů nejmladší generace českého hokeje se dokázal v osmnácti letech prosadit do NHL, byť zatím na jediný zápas. Poznal, jak funguje elitní liga, co všechno vyžaduje. Po verdiktu Caroliny možná v koutku duše cítí zklamání, ale jeho čas přijde. "To se musíte zeptat jeho," reaguje Zábranský na dotaz, zda rozhodnutí zámořského klubu nemůže Nečase lehce vykolejit. "Já vůbec nepochybuji o tom, že až v extralize nastoupí, bude stoprocentní. Na to ho znám moc dobře."

Záměr generálního manažera Rona Francise, který Nečase vrátil do mateřského klubu, platí pro celou sezonu. Nebo je snad možné, že by zástupci Hurricanes v průběhu ročníku mohli postoj změnit a mladého českého šikulu zase zavolat zpátky? "Já s tím vůbec nepočítám, ani taková úvaha podle mě není. Protože to by nedávalo absolutně žádný smysl. Tímhle se snad nikdo nemůže ani zabývat," uzavírá Libor Zábranský.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.