bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zápas hvězd v AHL se blíží, Davida Pastrňáka však mine

22. ledna 2015, 17:33

Jaroslav Svoboda

Druhá nejsledovanější zámořská hokejová soutěž očekává svou velkou akci – AHL All-Stars Classic. A vedení soutěže zároveň oznámilo zahajovací sestavy obou výběrů, tedy týmů Západní a Východní konference. V tuto chvíli je jasné, že od úvodního buly svedou brankářský souboj dva švédští gólmani, Anton Forsberg a Jacob Markström, který se navíc představí v Utice vlastním fanouškům, působí totiž v místním týmu Comets. David Pastrňák, byť byl vybrán pro All-stars utkání, se akce vzhledem k povinnostem v NHL nezúčastní, podobně jako několik dalších hráčů.

V zahajovacích formacích pak kromě převážné většiny zámořských hokejistů figurují i dva útočníci z Evropy, ruský forvard týmu Syracuse Crunch Vladislav Namestnikov a útočník Grand Rapids Griffins, hojně využívaný mateřským Detroitem, Teemu Pulkkinen. Oba by se dvoudenní akce měli zúčastnit.

AHL All-Stars Classic začne v neděli 25. ledna ve 20:00 tamního času dovednostními soutěžemi, pokračovat bude následující den od 19:00, opět tamního času, samotným utkáním hvězd. Vstupenky se přitom pohybují v ceně od 69 dolarů za oba dny, a ačkoliv Utica Memorial Auditorium má kapacitu jen necelých 4000 diváků, lístky ještě k sehnání jsou.

Možná tomu napomáhá i skutečnost, že několik hvězd zvolených pro All-Stars Classic do akce nenaskočí, a to včetně české vycházející hvězdy, havířovského odchovance Davida Pastrňáka. Ten se totiž zabydlel v NHL a Boston těží z jeho rostoucího potenciálu. Chybět budou i další hráči, například ruský zadák Nikita Nestěrov, útočník Rockfordu Joakim Nordström či obránce Xavier Ouellet. Tyto borce pak museli v týmech nahradit jiní.

Dostalo se tak například na Brendana Leipsice, dvacetiletého útočníka Milwaukee a účastníka loňského WHL All-Stars Classic, který zatím čeká na první šanci v NHL, kde patří Nashvillu. Jeho spoluhráčem ve výběru Západní konference bude Alex Petrovic, který už má na kontě zápasy NHL za Floridu, také pak Andrew Miller z Oklahoma City či další kanadský hráč Mark McNeill z Rockfordu, účastník juniorské mistrovství světa v roce 2013.

Jestliže tato parta rozšířila řady výběr Západní konference, tak ve Východní konferenci je novou tváří například Connor Carrick, který prošel pověstným výběrem americké reprezentační mládeže, získal zlato na mistrovství světa osmnáctiletých v roce 2012 a v loni odehrál 34 zápasů za Capitals v NHL. Do týmu byl také doplněn útočník Shane Prince z Binghamptonu a Paul Thomspon z Albany.  

ZAHAJOVACÍ FORMACE
Západní konference:
Jacob Markström (Utica) – T. J. Brennan (Rockford), Bobby Sanguinetti (Utica) – Connor Brown (Toronto), Cal O’Reilly (Utica), Teemu Pulkkinen (Grand Rapids)
Východní konference: Anton Forsberg (Springfield) – Austin Madaisky (Springfield), Derrick Pouillot (W-B/Scranton) – Chris Bourque (Hartford), Tom Kostopoulos (W-B/Scranton), Vladislav Namestnikov (Syracuse)

Celá akce bude také příležitostí vyznamenat legendy soutěže. Do Síně slávy AHL tak budou začleněni Frédéric Cassivi, James Hendy, Bronco Horvath a Art Stratton.

Kanadský brankář Frédéric Cassivi prošel i NHL, byť v ní odchytal jen pár zápasů. V AHL však strávil dvanáct sezón, poté se v roce 2008 vydal do Evropy, kde chytal za Norimberk či Vídeň. Jméno James C. Hendy v Evropě nejspíš nikomu nic neřekne, v zámoří je však jedním z legend hokeje. Byl významným funkcionářem, novinářem a hlavně hokejovým nadšencem, zároveň také prezidentem United States Hockey League, později i generálním manažerem týmu AHL Cleveland Barons. Publikoval ročenky, hokejové průvodce a byl také jedním z průkopníků podrobných statistik NHL. Třikrát jako manažer Clevelandu vyhrál AHL, dvakrát byl vyhlášen „Funkcionářem roku“ dle The Hockey News.

Bronco Horvath je bývalým hokejistou, mezi lety 1955 a 1968 působícím v NHL, kde vystřídal hned pět ze šesti týmů Original six, neoblékl pouze dres Red Wings. Později působil v AHL, a zde byl velmi úspěšný. Třikrát získal Calder Cup pro vítěze soutěže, vládnul bodování celé soutěže. Art Stratton také působil v NHL, byť odehrál jen 95 zápasů, stačil však vystřídat pět týmů. Větší popularitu a úspěchy měl v AHL, kde odehrál All-Stars Game, byl také dvakrát vyhlášen nejužitečnějším hráčem soutěže. I on získal Calder Cup. Později se do AHL vrátil jako trenér, ale jen na chvíli. Pod jeho vedením totiž celek Syracuse Eagles obsadil poslední místo v lize, na střídačce strávil jen 21 utkání.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.