bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zápis do historie. Coyotes draftovali v Anglii narozeného a hokejově vychovaného Kirka

24. června 2018, 15:00

Jiří Sameš

Ačkoliv většina lidí už přestala vstupní draft NHL 2018 sledovat, ještě v sedmém kole se psala historie. Arizona Coyotes si ze 189. pozice vybrala Angličana Liama Kirka. Mladý útočník se tak stal prvním hráčem narozeným v Anglii a na ostrovech i hokejově vychovaným, kterého draftoval tým NHL.

„Nenacházím slova, je to neskutečné. Draft jsem sledoval živě, každou volbu a byl velmi nervózní,“ uvedl Kirk při telefonickém hovoru pro nhl.com. „Jakmile přišla zpráva, která všechno potvrdila, můj telefon zasypaly gratulace.“

V uplynulé sezoně hrál Kirk za Sheffield Steelers a v 52 zápasech si připsal za devět branek a sedm asistencí celkem šestnáct kanadských bodů. Mezi hokejisty pod devatenáct let obsadil v nejvyšší britské hokejové soutěži Elite Ice Hockey League v produktivitě třetí místo.

„Rodiče chodili často na zápasy Sheffield Steelers, když jsem byl malý. Můj starší bratr tam chodíval také a dokonce se časem rozhodl, že by hokej rád zkusil hrát. Já se ho pak snažil jenom kopírovat,“ uvedl osmnáctiletý Angličan před draftem.

Když Kirk začínal s hokejem, většina jeho kamarádů si myslela, že jde jen o vtip. Na britských ostrovech je totiž sportem číslo jedna fotbal. Populární jsou zde například také kriket a golf, hokej ale příliš oblíbený není.

Podle IIHF má Velká Británie celkem 10 325 registrovaných hráčů, z nichž 3 857 je juniorského věku. V zemi přitom žije 64,4 milionů lidí.

„Liam toho dokázal už hodně, proč by měl přestat? Příští rok bude hrát zřejmě v zámoří, aby získal nějaké další zkušenosti. Všichni jsme na něho moc pyšní,“ řekl Paul Thompson, trenér Sheffieldu.

Kirk podle svých slov navštíví příští týden nováčkovský kemp Coyotes.

„Po návratu z combine testů jsem na sobě hodně pracoval. Snažil jsem se také dostat na led, ale tady u nás moc příležitostí není. Kemp by měl začít v pondělí, tak se tam pokusím dostat co nejdřív. Moc se těším.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.