bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zapomeňte na chobotnice a věštkyně: statistiky předvídaly pád Calgary!

11. listopadu 2015, 18:00

Hockey Ninja

Jak je to možné? Calgary Flames, semifinalista loňského playoff Západní konference, angažoval v letní přestávce Dougieho Hamiltona s Michaelem Frolíkem a místo postupu na nejvyšší příčky v tabulce přišel za tím pád. Kdo to mohl čekat? Ehm… no… třeba všichni, kdo sledovali pokročilé statistiky NHL.

Bez ranky není branky

Když se totiž podíváte do hlubin dat z loňské sezóny, Calgary mezi postupivšími týmy podivně zaostávalo. V normální hře 5v5 mělo nejhorší bilanci střeleckých pokusů pro a proti. Konkrétně za 60 minut čistého času hráči Flames zvládli 49,9 pokusů na branku soupeře, jenže opačným směrem na jejich brankáře vždy mířilo 62,4 střeleckých pokusů. Minus 12,5 střeleckých pokusů za 60 minut času nezní jako vizitka týmu z první poloviny tabulky, u nějž intuitivně předpokládáte, že přestřílí soupeře (více o statistice, která je známá taky pod názvem Corsi najdete v článku na hokej.cz).

Calgary bylo v této bilanci třetí nejhorší z celé ligy a řekněme si upřímně: nezávisle na vašich sympatiích k pokročilým statistikám prostě intuitivně věříte v boji o Stanley Cup víc týmům, které dokážou diktovat tempo hry a útočit, když je to potřeba. Klub z Alberty nemůžete obhajovat ani odkazem na kvalitu střel: i když vezmete v úvahu vytváření střeleckých šancí nebo dokonce šancí pouze z předbrankového prostoru, Calgary bylo vždy mezi posledními, s bilancí pod 50 %, značících vyrovnané účty.

Konkrétně mělo v 5v5 za celou sezónu pouze 44,9 % všech gólových šancí (z čehož vyplývá, že protivníci vyrobili 55,1 % takových situací), 45,8 % gólových šancí z předbrankového prostoru. Přesilovky i oslabení mělo Calgary průměrné, přesto jim play-off vyšlo. Pár bodů sem, pár bodů tam a ve vyrovnané NHL může uspět i nedominující tým, obzvlášť když banda mladíků zažila přelomovou sezónu a dokázala strhnout i třicátníka Hudlera.

Graf: Střelecká převaha týmů v 5v5 v loňské sezóně (střelecké pokusy za 60 minut času, vážené průměry dle skóre) - vpravo dole nejlepší, vlevo nahoře nejhorší

Z obrázku mimo jiné vyplývá, jak šíleně špatné bylo Buffalo v uplynulé sezóně. Zdroj: war-on-ice.com

Kde už jsme to jen viděli?

Stává se to. Můžeme tomu říkat třeba “Polibek Patricka Roye”, který zažil totéž s Coloradem při své první trenérské sezóně. Avalanche se podařilo vyhrát dokonce divizi a byli jen pár bodů od Prezidentského poháru: to vše při záporné střelecké bilanci (50 : 56,9 za 60 minut čistého času). Co bylo dál, už všichni fanoušci denverského klubu dobře vědí. Prohra v prvním kole play-off a v následující sezóně pád do spodních pater tabulky, kde se družina kolem Duchenea, Landeskoga a MacKinnona drží dodnes.

Graf: Střelecká převaha týmů v 5v5 letos (střelecké pokusy za 60 minut času, vážené průměry dle skóre) - vpravo dole nejlepší, vlevo nahoře nejhorší

Buffalo se zlepšilo, Toronto se zlepšilo, a tak o pozici druhého nejhorší týmu za Coloradem bojuje Calgary se spoustou konkurentů. Zdroj: war-on-ice.com

Samozřejmě, nikdo neříká, že existuje jen jeden způsob, jak vyhrávat hokejové zápasy. Z konání Patricka Roye ale vyplývá, že by měl v prvé řadě vyhodit člověka, co mu vysvětluje statistiky (protože mu nakukal nesmysly)... a pak taky, že jeho strategie nefunguje.

A tak jsme zpátky u Calgary, které zažívá podobnou kocovinu. Jak právě zjišťují v Torontu, jeden Babcock jaro v play-off nedělá a ani Flames nemohli očekávat, že několik nových posil zcela změní herní projev týmu. Flames stále nejsou soupeřem, který diktuje hru. Rozdíl oproti konkurentům je menší než loni a mnozí analytici předpokládají, že propad Calgary nebude tak hrozný jako u Colorada.

Při studiu statistik se navíc trpělivým fanouškům Calgary nabízí několik úlevných informací. Současnou bídnou pozici na konci tabulky způsobuje mimo jiné i hodně slabá brankářská úspěšnost (jen 88,6 % v 5v5, loni 92,3 %) a taky střelecká efektivita byla ze začátku sezóny spíš nižší. Statistická neúprosnost praví, že podobná čísla nejsou dlouhodobě udržitelná a Calgary se v nich vrátí blíž k normálním hodnotám. Bodů tak určitě přibude.

Graf udávající poměr vyložených šancí a náhody (dlouhodobě neudržitelná střelecká nebo brankářská úspěšnost) 

V loňské sezóně se všechny týmy vešly do bílého čtverce uprostřed a je velký předpoklad, že se extrémy postupně vyruší a týmy jako Calgary dají víc gólů a víc jich zachrání brankáři. Zdroj: Carolyn Wilke, @Classlicity

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.