bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zásadní vada letošního play-off? Místo hráčů rozhodují zápasy sudí

5. května 2016, 16:00

Tomáš Zatloukal

"Víte, uvítal bych více vyloučení. Pokud je to jasný faul, tak by se měl odpískat." Tak pravil televizní expert Glen Healy během přestávkového programu šestého zápasu mezi Floridou Panthers a New Yorkem Islanders. Bývalému brankáři Isles pranic nevadilo, že nepřímo zaútočil na svůj někdejší klub, diskutovalo se totiž především o sporném zákroku Ostrovanů, po němž zůstal na ledové ploše ležet Vincent Trocheck a John Tavares vzápětí vyrovnal. Prostě řekl, co si obecně o až slaboduchém rozhodování mužů v pruhovaném v play-off myslí. A není sám.

Healy platí pouze za jednoho ze zástupu zvučných hlasů, které se ozývají proti "zebrám". Ač nelze nezmínit ani poněkud alibistický a lehce cynický (Greg Wyshynski z Puck Daddy to snad ani jinak neumí) názor, že ve vyřazovacích bojích, obzvláště v kritických chvílích se zkrátka píská jinak, či spíše nepíská vůbec a  že se tomu nemůže nikdo hokeje znalý podivovat, proti tomuto názorovému proudu vznikla silná opozice. Ta čerpá z velké porce zaváhání v podání sudích.

Ta přibývají doslova v každém duelu. Přehlíží se spousta podražení, naopak se vylučuje za mnohdy neprůkazné zákroky. Týmy, hlavně ty, co zrovna ztrácejí, musí takové řízení zápasů frustrovat. Ostatně si stačí projet pár tiskových konferencí napříč NHL a uslyšíme nejednu výtku proti arbitrům. V playoff často rozhodují maličkosti, soupeři se přetahují o každý puk, skóre se drží značně vyrovnané. vítěze od poraženého dělí jeden nešťastný odraz, o pár čísel minutá klec.

Když se k tomu pak přidají ještě velké nepřesnosti, které ovlivní průběh utkání tak markantně, že jednomu táboru darují výhru, emoce se bouří. Nejen v myslích hráčů a trenérů, ale i fanoušků a dokonce také nezaujatých pozorovatelů. Nechme teď stranou, kterak do chybných verdiktů tepali Darryl Sutter a další nespokojení kouči, a vyberme jeden klub, na němž se demonstruje pomatenost současného trendu rozhodčích podobně snadno jako se střílejí góly calgarským Plamenům.

Vyvoleným týmem budiž již zmiňovaní Ostrované. New York poznal rub i líc volného metru. Nejprve z něj dvakrát těžil v sérii s Floridou, v zápase číslo tři rozhodli svěřenci Jacka Capuana v prodloužení krátce poté, co k ledu putoval podražený kmet Jaromír Jágr. O tři partie později slavili znovu, tentokrát díky nevyloučenému Mattu Martinovi, který zastavil Trochecka, když chtěl pálit do opuštěné klece Islanders. Následně Tavares skóroval a vynutil si prodloužení.

V tomto případě sudí chybovali hned dvakrát - po faulu na Trochecka přišel ještě další před brankou. V sebemenším náznaku není cílem textu svést vyřazení Panterů na arbitry, pouze upozorňuje na tyto dvě "mýlky" či snad záměrná přehlédnutí, poněvadž tak zákon Stanley Cupu káže, které byly přímou příčinou toho, že se v Brooklynu hrálo nastavení. Na opačné straně barikády se pak ocitli Ostrované včera, když inkasovali z hole Briana Boyle, mimochodem rovněž v "overtimu".

Boyle chvilku před svým gólem trefil se značným odstupem po odehrání puku Thomase Hickeyho. A zatímco otřesený bek zůstal ležet na ledové ploše, projel hříšník do útočného pásma a pohotově dorazil puk za Greissova záda. Jistě, škodolibí diskutéři se pousmáli nad tím, kterak proti New Yorku zafungovala karma, ale to v žádném případě nemůže přehlušit prostý fakt, že po Boylově zákroku se mělo pískat proti Tampě Bay Lightning. Co? Nedovolené bráněni.

Jack Capuano dokonce volal po suspendaci, což Jon Cooper odmítl se slovy, že v zápase padlo snad 15 tvrdších hitů. Ano, ale žádný nepřišel tak pozdě po odehrání puku. NHL nicméně musela zůstat nečinná, a tak se rozhodla Boylův faul přehlédnout. Pokud by jednala opačně, shodila by muže v pruhovaném a kritika "zeber" by jedině zesílila. John Tavares a spol, každopádně kvůli jejich volnému metru a snaze nezasahovat do vývoje utkání přišli o naději na výhru.

A to je špatně. Proč? Poněvadž stejně jako ovlivní zápas potrestaný zákrok, promítne se do jeho vývoje i ten odpuštěný. A to s mnohem větší dynamikou a mnohdy po hříchu fatálněji.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.