bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zasloužené kapitánství na All-Star Game: Ovečkin brzy překoná Gretzkyho

30. prosince 2018, 10:10

Martin Schwarz

26. ledna vybraní hokejisté NHL v San Jose vyjedou k show zvané All-Star Game. Nebude přitom mezi nimi chybět ruský snajpr Alexandr Ovečkin. Už podesáté. Tahoun obhájců Stanleyova poháru navíc opět uspěl v hlasování fanoušků o kapitána Metropolitní divize. Céčko si na dres před hvězdnou akcí nechá našít potřetí ze svých deseti návštěv. Že by mu ale po letech pravidelných účastí dovednostní disciplíny a duely nejlepších hráčů proti nejlepším zevšedněly? Ani náhodou!

Jsem oproti ostatním docela starý kůň, ale fanoušci mě na All-Star Game očividně stále chtějí, což je pro mě nejdůležitější,“ vzkázal washingtonský kanonýr Alex Ovečkin přes novináře ze serveru nhl.com poté, co se dozvěděl o další nominaci na prestižní akci. Druhý rok za sebou a potřetí z uplynulých čtyř sezon navíc bude mít tu čest dělat kapitána hráčům celku Metropolitní divize. Rusova další nominace má cennou hodnotu hlavně proto, že lize stále více dominují mladí hokejisté a borci pokročilejšího věku už tolik prostoru na výsluní nedostávají.

Tak jen pro srovnání: Alex Ovečkin je o 10 nebo více let starší než kapitáni zbývajících tří divizí (Auston Matthews povede Atlantickou divizi, Nathan MacKinnon Centrální divizi a Connor McDavid Pacifickou divizi). Jak ale můžeme vidět i na statistikách z dosavadního průběhu letošního ročníku, za zmíněnými mládežníky nikterak nezaostává. Naopak. Vede střeleckou tabulku National Hockey League a při své současné formě se teoreticky může přehoupnout přes metu 60 gólů.

A mimochodem, už jen Mike Gartner má historicky na kontě více sezon (bez přerušení od začátku kariéry) s 30 a více góly než Ovečkin (Gartner dal tento počet branek v 15 obdobích). „Ovie“ zatím letos stihl 29 zásahů. To znamená jediné: až přijde jeho třicátý zásah – jako že určitě přijde – posune ho na druhé místo v pořadí právě za Gartnera. A koho přeskočí? Nikoho jiného než hokejového krále Wayna Gretzkyho, jenž dal aspoň 30 branek ve svých prvních 13 ročnících v NHL.

Nominace dává smysl

I když už pojedu na All-Star Game poněkolikáté, je pokaždé velké privilegium se tam dostat,“ uvědomoval si třiatřicetiletý rodák z Moskvy. „Vždy mám ze zvolení velkou radost. I proto, že mohu reprezentovat Washington Capitals,“ liboval si.

Ovečkinova nominace letos dává smysl více než kdy dříve. V březnu dovršil jako 20. hokejista NHL metu 600 branek a teprve jako čtvrtý v pořadí to zvládl za méně než 1000 utkání. K tomu svůj mančaft konečně dovedl ke Stanley Cupu. A chyběl mu jediný zásah, aby dosáhl na 50 nasázených gólů v základní části ročníku 2017/18. Nemluvě o zisku Conn Smythe Trophy, každoročně udělované nejlepšímu hráči vyřazovacích bojů. Kanonýr s osmičkou na zádech si zkrátka pozornost na akci plné hvězd zaslouží víc než kdy předtím. A také ji mít bude.

Je generačním hráčem,“ pěl na svého svěřence chválu washingtonský trenér Todd Reirden. „Mluvím o tom skoro pořád, máme velké štěstí, že je s námi v jednom týmu. Myslím, že nikdo nebere jeho přínos jako samozřejmost, ale jeho účast na dalších All-Star Game nám znovu připomíná, jak moc můžeme být rádi za Alexovu přítomnost. Zvolení od fanoušků kapitánem Metropolitní divize si určitě zaslouží,“ dodal.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.