bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Závodu o Calderovu trofej vévodí Pettersson. Kdo ho může ohrozit?

14. prosince 2018, 13:00

Matěj Hodoval

Průběh letošního ročníku NHL přináší výborné výkony nováčků, v čele s fantastickým Eliasem Petterssonem. Jak si kandidáti na Calderovu trofej vedou a kdo má velkou šanci dostat se do finální nominace na toto ocenění?

Elias Pettersson

Bez debat největší adept na zisk této trofeje. Pettersson patří ve svých dvaceti letech k předním tahounům Canucks a stává se symbolem nové éry klubu. Švédský útočník suverénně vede bodování nováčků s šestnácti vstřelenými góly a stejným počtem asistencí. Rodák ze Sundsvallu kraluje i statistice +/-. v niž má jedenáct kladných bodů. Forvard Kosatek se na ledě prezentuje spíše jako veterán, než dvacetiletá mladík.

Elias Pettersson byl na draftu v roce 2017 vybrán jako celkově pátý. Následující sezonu odehrál doma ve Švédsku, kde s Växjö vybojoval mistrovský titul a byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem play off SHL. Další cenný úspěch přidal do své sbírky na dospělém mistrovství světa v Dánsku. Zde byl členem zlatého švédského výběru.

Brady Tkachuk

Největší Petterssonův konkurent. Takto se v zámoří hovoří o Bradym Tkachukovi, čtvrté volbě letošního draftu. Když se před sezonou rozhodl, že se namísto dalšího roku na Bostonské univerzitě porve o místo v nejlepší hokejové lize světa, málokdo viděl toto rozhodnutí jako správné.

Nicméně bylo. Nejmladší syn legendárního Keitha Tkachuka se v Ottawě zabydlel. Vysoký útočník odehrál vinou zranění jen 21 zápasů, přesto je na třetím místě v produktivitě nováčků. Tkachuk disponuje velkým tělem, které patřičně využívá v osobních soubojích, a skvěle si plní i své obranné povinnosti.

Rasmus Dahlin 

Teprve osmnáctiletý Dahlin si průměrně za utkání zahraje přes dvacet minut. Rodák z Trollhätanu je skvělý bruslař, který dokáže podpořit útok, silný je i v bránění 1 na 1. Solidní jsou i jeho čísla v tabulce pravdy, kde je na šesti kladných bodech. Zadák Buffala zaznamenal ve svých jednatřiceti představeních dvanáct gólových nahrávek a dvě vstřelené branky.

Dahlina si Sabres vybrali jako celkově prvního v letošním draftu. O této volbě bylo jasno již delší dobu, vždyť jedna ze švédských senzací patřila v tak útlém věku k základním kamenům Frölundy v nejvyšší švédské soutěži. Stále dokazuje, že je schopen hrát nad jeho věkovou úrovní.

Miro Heiskanen

Dallas si Heiskanena vybral v prvním kole draftu 2017, na svojí šanci si ovšem musel finský zadák musel rok počkat. To se nyní jeví jako správné rozhodnutí. Heiskanen odehrál velmi solidní sezonu v IFK Helsinky ve finské nejvyšší soutěži, kde nasbíral třiadvacet bodů za třicet zápasů a v tabulce pravdy byl na +17.

Letos již patří k důležitým členům dallaské defenzívy. Ze všech nováčků dostává rodák z Espoo nejvíce prostoru, na ledě stráví průměrně něco málo přes 23 minut. Tolik času letos dokázal přetavit v šestnáct kanadských bodů. Jako jediný z našeho listu však disponuje záporným hodnocením +/- (-4).

Další kandidáti

Za zmínku stojí ještě dvě jména. Colin White v Ottawě nedostává tolik pozornosti jako spoluhráč Brady Tkachuk, nicméně zaslouží si při nejmenším podobnou. Centr Sens má na kontě dokonce více kanadských bodů, než zmíněný Tkachuk

První hráč ročníku 2000 v NHL, teprve osmnáctiletý Jesperi Kotkaniemi si svými výkony řekl o stálé místo v sestavě Montrealu. Celkově třetí volba draftu 2018, která byla mnohými zpochybňována, nasbírala v letošním ročníku patnáct bodů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.