bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zažije Greiss opět Hvězdné války? Německý gólman uhne Rusům, je na odchodu od Ostrovanů

23. září 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Je nad slunce jasné, že Thomas Greiss počtvrté v NHL změní dres. Pro newyorské Islanders se stal postradatelným ve chvíli, kdy se jim v červenci konečně upsal ruský supertalent Ilja Sorokin. Ten by měl v příští sezoně vytvořit gólmanský tandem se zkušenějším krajanem Semjonem Varlamovem. Nikoho tak nepřekvapila slova, která prohodil toto úterý Greissův agent Ray Petkau. "V tento okamžik očekávám, že Thomas míří na trh s volnými hráči."

San Jose, Phoenix, Pittsburgh, New York.

To jsou čtyři štace, jež má Greiss na nejslavnější hokejové scéně za sebou.

U Žraloků začínal těsně před 22. narozeninami. Coby zelenáč obouchaný farmou, jehož do zámoří vystřelily výkony v barvách Kolína nad Rýnem i německé repre. Nakonec zvládl během čtyř sezon jen 44 mačů, v ostré konkurenci to měl složité.

Následně zamířil k Desert Dogs, rok kryl záda vznětlivému a s hokejkou výtečnému Mikeu Smithovi. Další přestup zavál Greisse do kabiny Pens, v sezoně 2014/2015 převážně hlídkoval na střídačce, Marca-Andrého Fleuryho zastoupil ve 20 partiích.

Skutečný domov našel až poté, mezi Ostrovany. Pět let, 193 odchytaných zápasů, William Jennings Trophy. To je stručný sumář jeho působení na Long Islandu/v Brooklynu. Opakovaně se bil o post jedničky a mnohdy měl navrch. Jednou dokonce stihl 51 duelů.

Fanouškům přirostl k srdci. Líbilo se jim, jak uměl zastínit kolegy zvučnějších jmen. Teď, ve čtyřiatřiceti letech, už Greiss možná takové ambice mít nebude. Očekává se, že se stane mentorem některé z vycházejících brankářských hvězd.

Tak třeba se mluví o tom, že ho přivede Washington. Caps by se učitel a ostřílený parťák pro Ilju Samsonova hodil. Braden Holtby totiž takřka jistě nezůstane, peníze na něj nejsou, přednost jednoduše dostal Ovečkinův dvorní nahravač Nicklas Bäckström.

A smysl by pro Greisse dával i návrat k Tučňákům, Pittsburgh totiž nejspíše pošle o dům dál dvojnásobného šampiona Matta Murrayho a spolehne se na perspektivnějšího Tristana Jarryho. I jemu by mentor bodl.

Ať už by se rodák z Füssenu přidal k jednomu či druhému z rivalů, opět by se stal součástí Hvězdných válek. Vždy ostře sledovaných bitev mezi partami kolem Ovečkina a Sidneyho Crosbyho. Ano, i po 15 letech od té premiérové neztrácejí prakticky nic ze svého kouzla.

Dá se předpokládat, že zájemců o Greisse bude víc. Pro něj samotného každopádně půjde, jak už bylo naznačeno, o stěhování vynucené. Záležet jen na jeho rozhodnutí, v New Yorku patrně zůstane.

"Za Isles chytá moc rád a rozhodně by zvážil podpis nové smlouvy, kdyby k tomu dostal příležitost," povídá Petkau. Dobře ví, že ta šance je takřka nulová. Už jen kvůli tomu, že Varlamov z Greisse postupně udělal náhradníka a brankoviště si uzurpoval pro sebe.

K tomu si připočtěte, že je o dva roky mladší a hlavně má kontrakt až do léta 2023. Vše pak podtrhuje už dohodnutý příchod Sorokina.

Greiss se vydá na hráčský trh lovit nové angažmá po sezoně, v níž nastoupil do 31 utkání a kryl 91,3 procenta střel. Během play-off se mihl mezi třemi tyčemi čtyřikrát, zastavil takřka 93 procent puků a vytáhl se jedním čistým kontem. Byl to záblesk jeho umění. Brzy se rozzáří jinde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.