bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zázrak Guentzel. Vloni sledoval finále z gauče, letos v něm láme rekordy

2. června 2017, 8:00

David Jahoda

Když se útočník Pittsburghu Jake Guentzel ve své listopadové premiéře v NHL uvedl dvěma góly, přičemž ten první dal hned ve svém úvodním střídání, členové jeho rodiny (a nejen oni) na tribuně žasli. Těžko si ale mohl někdo z nich představit, že o pár měsíců později pomůže Penguins do finále a v něm rozhodne první dva duely. Dvaadvacetiletý zázrak vládne střelcům play off, už se zapsal do historii a vážně se uchází o Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů.

„Když se hrálo finále minulý rok, seděl doma na gauči,“ řekl s úsměvem pro NHL.com Mike Guentzel, otec Jakea. „Říkal si: Pane bože, když vyhráli Stanley Cup, bude mnohem těžší se do jejich týmu dostat,“ popisoval reakci svého syna, když Pittsburgh loňské jaro zdolal ve finálové sérii San Jose a připsal si čtvrtý titul v historii klubu.

Ale rok se s rokem sešel, Pittsburgh je podruhé za sebou ve finále a hádejte, kdo hraje v cestě za dalším triumfem jednu z hlavních rolí. Ano, Jake Guentzel, jenž měl po minulé sezoně odehráno mezi dospělými jen 11 zápasů, konkrétně v AHL. To, že bude složité se do kádru obhájce dostat, se potvrdilo. Guentzel ale na farmě za Wilkes-Barre/Scranton Penguins předváděl výtečné výkony, a když měli v prvním týmu nouzi, sáhli po něm. Guentzel se uvedl parádně, debut osladil dvěma góly. V prosinci sice ještě jednou zamířil na farmu, od poloviny ledna ale nastupoval pouze za Pens.

A jeho ponechání v prvním mužstvu se trenéru Mikeu Sullivenovi sakramentsky vyplatilo. V cestě do druhého finále v řadě pomohl Pittsburghu devíti góly. Pět zaznamenal v prvním kole proti Columbusu, dalšími čtyřmi zásahy pomohl ve druhém kole vyřadit Washington. Proti Ottawě se sice střelecky odmlčel, vše ale napravuje ve finále. Svými trefami rozhodl první i druhý duel, do Nashvillu díky tomu Penguins odcestují za vedení 2:0 v sérii.

V prvním duelu dokázal Guentzel svým gólem zastavit rozjeté Predátory, kteří dokázali dotáhnout tříbrankovou ztrátu. Ve druhém utkání si připsal důležitou vyrovnávací branku v první třetině a následně po bezbrankové druhé části uzemnil Nashville svým druhým přesným střeleckým pokusem v utkání hned deset vteřin po začátku třetí třetiny. 

„Je to šílené,“ jásal radostí Guentzel po druhém vítězném finálovém střetnutí. „Nedokážu vyjádřit slovy, jak se cítím,“ pokračoval. A jeho slova jsou pochopitelná, už nyní se totiž zapsal do historie. V letošním play off dal již pět rozhodujících gólů, to se nikdy žádnému nováčkovi ještě nepovedlo. Na kontě má aktuálně 12 gólů, což je jen o dva zásahy méně, než měl v roce Dino Ciccarelli, který drží nováčkovský rekord v počtu nastřílených branek „zelenáčem“ ve vyřazovací části. Svým druhým gólem předběhl Jeremyho Roenicka (za Chicago, 1990) a Brada Marchanda (za Boston, 2011). Roenickovi vzal Guentzel v tomto ohledu rekord hráče narozeného v USA. 

Jeho 12. gól byl i jeho 19. bodem, čímž překonal Joea Mullena z roku 1982 a jeho 18 bodů, díky kterým držel rekord v počtu nejvíce nasbíraných bodů v play off americkým nováčkem. A ještě jedna „drobnost“. Jeho trefa na startu třetí části druhého finále byla vyrovnáním druhé nejrychlejší branky, která kdy byla při nástupu do jakékoliv z třetin finálové série vstřelena. „Je úžasný,“ komentoval svého spoluhráče Jevgenij Malkin, s 26 body dosud nejproduktivnější hráč letošního play off. „Někdy si ho v zápase ani nevšimnete, ale dokáže být ve správný čas na správném místě. Je to skvělý střelec, je chytrý. Ke skórování mu stačí i malá šance,“ žasl Malkin. 

Jeho otec Mike na něj může být náležitě pyšný. „Doufali jsme, že by mohl v sezoně odehrát za Pittsburgh třeba pět až deset zápasů, ale pak to šlo ráz na ráz. První gól v NHL, pak v play off a teď i ve finále. Nedokážu to ani popsat, v tohle jsem nesnil ani v nejdivočejších snech. Jsem za Jakea šťastný,“ rozplýval se Guentzel starší. Přitom ještě před několika dny nebyla situace až tak růžová. Před finále totiž Jake nedal gól osm zápasů za sebou a proti Ottawě zapsal v sedmi zápasech jen dvě asistence. 

„Měl strach, aby se vůbec vešel do sestavy. Teď má ale na kontě 12 branek v play off! Najednou si čtete příspěvky na Twitteru a vidíte, že zlomil tenhle a tamten rekord,“ popisoval gejzír emocí Guentzelův otec. Jeho syn má kromě 12 gólů ve statistikách i sedm asistencí.

„Najednou si čtete příspěvky na Twitteru a vidíte, že zlomil tenhle a tamten rekord.“

Následující dny ukáží, jak se bude finále dál vyvíjet, pokud by ale Jake Guentzel ze svého tempa výrazně neubral, a nakonec se svým týmem i slavil titul, je možné, že Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů by mohl v ruce držet další nováček. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.