bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Získal ocenění i v zámoří. Milan Hejduk vstoupí do sportovní síně slávy státu Colorado

14. října 2015, 12:00

Jan Prošek

Odborná schvalovací komise sportovní síně slávy státu Colorado v úterý oznámila, že v následujícím roce přijme slavnostně další členy. Pro českého fanouška se jedná o zajímavý fakt vzhledem k tomu, že mezi šesti nováčky, kteří se dostanou mezi ty nejvýznamnější bývalé sportovce a sportovní činovníky, je i Milan Hejduk.

Milan Hejduk byl členem organizace Avalanche od doby, kdy si ho vybral Quebec Nordiques ve vstupním draftu v roce 1994 jako celkovou 87. volbu. V roce 1995 se klub vinou špatných finančních podmínek stěhoval do Denveru v Coloradu. A právě zde si odbyl Hejduk svou premiéru v National Hockey League. Do nejslavnější hokejové soutěže na světě vstoupil v roce 1998 coby pravé křídlo Colorada Avalanche. Hned ve své premiérové sezóně byl nominován do týmu nejlepších nováčků ročníku 1998-1999.

Během dlouhých čtrnácti sezón, v nichž působil v dresu Lavin, se mu opravdu dařilo. Stanovil klubový rekord v počtu odehraných zápasů (1 020). V historických tabulkách organizace se dostal na čtvrté místo v oblasti vstřelených branek (375) a stejné místo v celkovém součtu kanadských bodů (805). Co se asistencí týká, tak se jméno rodáka z Ústí nad Labem nachází na pátém místě a je u něho uvedena hodnota 430.

Zároveň vlastní další dva klubové primáty. Vstřelil nejvíce gólů v prodloužení – devět. Na výsluní je také ve vítězných brankách, těch zaznamenal 59. Byl členem týmu, který v roce 2001 vybojoval slavný Stanley Cup. Hejduk také vyhrál Maurice „Rocket“ Richard Trophy pro nejlepšího střelce sezóny. V ročníku 2002-2003 vstřelil 50 branek.

Úspěchů má daleko více. Jednu sezónu (2011-2012) byl zvolen kapitánem Colorada. Třikrát nastoupil v All-Stars Game (2000, 2001, 2009). Českou republiku reprezentoval na olympijských hrách v Naganu, kde český tým vybojoval nejzářivější úspěch své historie. V soubojích pod pěti vzájemně propojenými kruhy v Turíně pomohl národnímu mužstvu k zisku bronzových medailí. Na olympiádě v roce 2002 skončil český národní hokejový tým na sedmém místě.

Milan Hejduk se dočkal ocenění také v rodném městě. V Ústí nad Labem pokřtil trolejbus, který zároveň nese jeho jméno. Kromě českého hráče dostali pozvánku do sportovní síně slávy státu Colorado také Vinny Castilla, Ralph Simpons, Rhonda Blanfordová-Greenová, Jim Danley a Jim Toupal.

Sportovní síně slávy státu Colorada oceňuje bývalé hráče, trenéry či sportovní činovníky, kteří se nesmazatelným způsobem zapsali do historie sportovních odvětví v Coloradu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.