bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zkušenosti za pár šupů. Podpis Pittsburghu s Niemim dává smysl

5. července 2017, 15:00

Martin Schwarz

Tomu se říká výhodná koupě! Pittsburgh Penguins zacelili mezeru po odcházejícím brankáři Fleurym možná nejlépe, jak jen mohli. Za pouhých 700 tisíc dolarů dostali na jeden rok pod smlouvu zkušeného Fina Anttiho Niemiho, který utvoří tandem s hrdinou posledních dvou play-off Mattem Murraym. Co na tom, že se bývalému gólmanovi Stars předešlý ročník nepovedl, teď před ním stojí nová výzva.

Vlk se nažral a koza zůstala celá. Tak by se dal ve zkratce charakterizovat přestupový manévr generálního manažera Penguins Jima Rutherforda, jímž do Pensylvánie přivedl vítěze Stanley Cupu z roku 2010 s Chicagem. Antti Niemi za sebou nemá zrovna nejlepší měsíce. Úvod sezóny u Stars ještě jakž takž zvládl, ale pak se on i jeho krajan Kari Lehtonen trápili od zápasu k zápasu. Což nakonec odnesl Niemi, jehož Hvězdy vyplatily z tučné smlouvy, ze které mu zbýval ukrojit poslední rok.

Na první pohled se to nemusí zdát, ale letošní vítěz National Hockey League učinil mistrovský kousek. Po odchodu Marca-André Fleuryho předem počítal pro post jedničky s mladým majitelem dvou Stanley Cupů Mattem Murraym, a tak mu stačilo sehnat dvojku, která odvede dostatečně kvalitní práci. Požadavky ze strany Pittsburghu zněly jasně: zkušený a nepříliš drahý lapač puků. 

A přesně tohle Niemi splňuje. Vzhledem k faktu, že po vyplacení Dallasem ze smlouvy mu v následující sezóně (stejně jako v období 2018-2019) přijde na účet milion a půl dolarů z organizace Stars, nemusel od nového zaměstnavatele požadovat přemrštěnou odměnu. 

Také že nepožadoval. Pittsburghu se upsal za pouhých 700 tisíc, což je paradoxní vzhledem k předchozímu kontraktu v Texasu, kde pobíral 4.5 milionu dolarů ročně. Rodák z města Vaanta tím pádem ve třiatřiceti letech kývnul na finančně nejméně výhodnou smlouvu kariéry. Pro srovnání: doposud nejnižší kontrakt stvrdil svým podpisem v sezóně 2009-2010, tenkrát od Blackhawks obdržel 826 tisíc.

Místo Finska k vítězi Stanley Cupu

Pro Niemiho je však nejdůležitější, že může pokračovat v NHL, po zpackané štaci v Dallasu totiž vypadala reálně možnost Finova návratu domů na sever Evropy. I proto překvapilo, kterak rychle Tučňáci někdejšího brankáře San Jose Sharks kontaktovali, z trhu volných hráčů zmizel hned 1. července. „Zaprvé jsme chtěli gólmana, který podepíše na jeden rok,“ vysvětluje pro oficiální web klubu manažer Rutherford. „Zadruhé byl potřeba někdo, kdo nám sedne. Niemi je tím správným i dle našeho trenéra brankářů Mikea Buckleyho.“

Ani hrdina tohoto textu si nemůže stěžovat, dostane místo – ač pravděpodobně jako náhradník – v týmu, který dvakrát po sobě došel až na vrchol. „Samozřejmě je hodně dobrý pocit dostat se do jedné z nejlepších organizací v lize,“ nezastíral radost Niemi. „Člověk stále slýchá, jak dobře v Pittsburghu hokej dělají, chci toho být součástí.“

Jim Rutherford ještě doplnil, že by nová posila klubu měla odchytat něco mezi 30 - 40 zápasy základní části, gólmanský kouč Buckley zase slíbil na Finovi v nejbližší době zapracovat, aby se vyhnul výkonnostním výkyvům. 

Antti Niemi v National Hockey League odchytal 423 utkání, z toho 227 vyhrál. Pittsburgh bude jeho čtvrtou zastávkou po Chicagu, San Jose a Dallasu. Poslední dobou často zatracovaný brankář může u Penguins ukázat, že si stále zaslouží působit mezi elitou, přestože jeho statistiky vypadají o něco hůře než dřív. Pro Pens i pro Niemiho hodně dobrý pakt.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.