bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Změny v obraně Rangers. Girardiho vykoupili, Klein míří do Evropy

15. června 2017, 11:00

David Jahoda

Tohle „manželství“ trvalo jedenáct let, nyní se dlouhodobé pouto mezi New York Rangers a obráncem Danem Girardim rozpojilo. Před pár dny se k fanouškům klubu z Manhattanu donesla informace, že zkušený zadák nebyl požádán o zrušení své klauzule o nevyměnitelnosti. Vedení NYR totiž mělo jiné plány. Obránce s italskými kořeny už v tu dobu zřejmě věděl, že bude ze zbývajících tří let své smlouvy vykoupen, což Rangers následně potvrdili. V modrém dresu zřejmě skončí i další bek Kevin Klein, který nejspíš opustí celou NHL a zamíří do Evropy.

Loučí se dříč, bojovník, nebojácný muž, který se vždy obětoval pro tým. Dan Girardi, jenž s Rangers podepsal v roce 2006 smlouvu jako nedraftovaný hráč, od té doby stihl za newyorský celek sehrát dohromady 910 utkání (788 v základní části, 122 play off) a zblokovat 2038 střel! Právě tohle byla a je jeho doména. Jenže i přesto všechno se nejvyšší představitelé Rangers rozhodli třiatřicetiletého zadáka vykoupit ze zbývajících třech let jeho smlouvy.

Hlavní důvod? Ten je jasný. Girardiho gáže z platového stropu ukrajovala až příliš velkou částku, konkrétně 5,5 milionů dolarů. Všechny hity a bloky jsou ceněnou věcí, ale taková suma je zkrátka velká. 

Není tomu dlouho, co se v zámořských médiích objevila informace o tom, že Girardi (ani například Marc Staal) nebyli vedením Rangers požádáni o zrušení své klauzule. Generální manažer finalistů Stanley Cupu z roku 2014 Jeff Gorton totiž moc dobře věděl, že by mu to s největší pravděpodobností nebylo moc užitečné. Vegas by si Girardiho s ohledem na jeho vysoký plat na 99 % nevzali a ani případná výměna by nevypadala moc nadějně.

Užitečné by to bylo ovšem z toho hlediska, že by Girardiho nemuseli Rangers v rozšiřovacím draftu chránit. Tuhle možnost si však Gorton a spol. zařídili jeho vykoupením ze smlouvy. Bylo to zkrátka to nejlogičtější řešení. Navíc když s řadou hráčů teprve Rangers budou muset podepsat smlouvu (např. Mika Zibanejad, Jesper Fast či Oscar Lindberg).

Ve zbývajících třech sezonách ze šestileté smlouvy by Girardi zatěžoval rozpočet Rangers 5,5 miliony dolarů. Po vykoupení se jeho kontrakt rozloží do následujících šesti ročníků, s tím, že v sezoně 2017/18 bude jeho smlouva ukrajovat 2,6 milionů, v 2018/19 a 2019/20 3,6 mil. a ve zbývajících třech letech 1,1 mil. 

„On i jeho rodina budou navždy součástí Rangers.“

I když by se mohlo zdát, že vykoupení ze smlouvy rovná se jakési vyhoštění, okolnosti Girardiho odchodu říkají opak. „Danův příspěvek naší organizaci za ta léta je nesmírný. Po celou tu dobu byl ukázkovým příkladem hráče, který dává týmu všechno jak na ledě, tak mimo něj. On i jeho rodina budou navždy součástí Rangers,“ nechal se v prohlášení o Girardiho vykoupení slyšet Glen Sather, muž, jenž momentálně plní v Rangers pozici prezidenta klubu a který jej do NHL jako generální manažer přivedl.

Současný GM Jeff Gorton nezůstal pozadu. „Rád bych Danovi touto cestou poděkoval za všechno, co této organizaci během jedenáctiletého působení dal. V poslední dekádě byl jedním z klíčových dílků našich úspěchů. Máme k němu obrovský respekt a přejeme mu v jeho následujících krocích jen to nejlepší,“ pravil Jeff Gorton. 

„V uplynulých 11 letech jsem do tohoto týmu vložil své srdce i duši. Užil jsem si každou minutu.“

Prostor k poděkování dostal na oficiálních webových stránkách klubu i samotný Dan Girardi. Z jeho pětiodstavcového děkovného „dopisu“ jsme vybrali pár úryvků: „Děkuji organizaci Rangers za to, že mi dala možnost naplnit svůj dětský sen o hraní v NHL. Rovněž chci poděkovat všem fanouškům, patříte mezi jedny z nejlepších a nejvášnivějších v celé lize. Cením si vaší podpory za celé ty roky. V uplynulých 11 letech jsem do tohoto týmu vložil své srdce i duši. Užil jsem si každou minutu.“ 

Dan Girardi se tak stane volným hráčem. A proto je nakonec i možné, že se objeví v dresu nováčka z Las Vegas. Také ho může těšit to, že k nové smlouvě, ať už ji podepíše s kýmkoliv a na jakkoliv dlouho, bude v následujících šesti letech dostávat od Rangers každoročně 1,1 milionu dolarů. Ve 33 letech ještě zdaleka nepatří do starého železa a pro řadu týmů bude jistě atraktivním zbožím. 

NYR asi ušetří i na Kleinovi. Pokusí se o Shattenkirka? 

Vypadá to však, že Rangers ušetří pro další sezonu dalších 2,8 milionů. Dvaatřicetiletý obránce Kevin Klein, jenž na Manhattan přesídlil v rámci výměny během sezony 2013/14, údajně vážně přemýšlí o tom, že by se vzdal posledního roku smlouvy s Rangers, a zamířil do Evropy. Klein po svém přesunu z Nashvillu do modrého dresu hrál v týmu důležitou roli při cestě do finále, v minulém roce jej však sužovala zranění, kvůli kterým odehrál jen 60 utkání. V následném play off si zahrál jen jedno utkání, jinak byl pouze na tribuně jako zdravý náhradník.

Pokud se tyto zprávy opravdu potvrdí, možná začne pomalá, avšak s přibývajícími roky nezbytná rekonstrukce defenzívy Rangers. V souvislosti s NYR se často hovoří jako o novém působišti pro Kevina Shattenkirka, jednu z největších ryb trhu s volnými hráči. Navíc se Rangers naskýtá možnost navázat spolupráci s Brendanem Smithem, kterého v závěru uplynulého ročníku získali z Detroitu a jeho výkony rozhodně nebyly špatné. Aktuálně má tým z města přezdívané „Big Apple“ prostor pod platovým stropem 11,4 milionů dolarů. S odchodem Kleina by k tomu přibylo již zmíněných 2,8 milionů. Jak tedy nakonec Rangers s těmito penězi naloží? 

Pozn: Tým New York Rangers hlásí i další novinky ohledně svého kádru. Novou jednoletou smlouvu v hodnotě 725 tisíc dolarů podepsal 23 letý útočník Matt Puempel, jehož NYR v průběhu uplynulé sezony získalo z Ottawy. Mluví se také o tom, že by mohl být vyměněn útočník Derek Stephan, který je dle mnohých za 6,5 milionů dolarů ročně drahý, a k tomu mu počínaje příští sezonou začne ve smlouvě platit klauzule o nevyměnitelnosti. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.