bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Změny v Torontu? O práci by se měl strachovat i trenér Babcock

26. dubna 2019, 18:00

Jiří Sameš

Pro Toronto Maple Leafs skončila i letošní sezona obrovským zklamáním. Do play-off sice postoupili bez větších problémů, hned v prvním kole jim však znovu vystavili stopku Boston Bruins. Další neúspěch kanadského týmu tak logicky s sebou přináší spekulace o změnách.

V letošní sérii na tom Maple Leafs byli vždy lépe. Uspěli totiž v zápase číslo jedna, tři a pět. Když ale vše dospělo do rozhodujícího, sedmého duelu, opět na svého velkého rivala nestačili.

„Ve čtvrtém a v šestém zápase jsme měli příležitost soupeře dorazit, ale nezadařilo se nám. Stále před námi ovšem byla ještě jedna velmi dobrá šance," řekl novinářům po těžké porážce útočník John Tavares.

„Je obtížné vyhrávat, proto musíte využít každé příležitosti, která se vám naskytne. Nikdy totiž nevíte, jestli přijde ještě nějaká další. Nedokázali jsme vytěžit maximum, prožíváme tak velké zklamání," doplnil.

Toronto po porážce 1:5 v zápase číslo sedm natáhlo čekání na postup do druhého kola na patnáct let.

Proti Bruins mimochodem naposledy vyhrálo sérii v play-off na jaře roku 1959. Potřetí v řadě musel bitvu velikánů rozseknout sedmý duel. 

Neúspěch = nutnost provést změny

Každý neúspěch znamená, že je něco špatně. Je tedy určitě třeba provést alespoň minimální úpravy.

Leafs se pravděpodobně rozloučí s obráncem Jakem Gardinerem, kterému vyprší pětiletá smlouva na celkem 20,25 milionů dolarů. S odchodem musí počítat i obránci Ron Hainsey, Martin Marinčin či útočník Tyler Ennis.

Hlavní prioritou mužstva bude pochopitelně prodloužit kontrakt s útočníkem Mitchellem Marnerem. Záležitost už ostatně ve čtvrtek, 25. dubna, potvrdil na tiskové konferenci i generální manažer Kyle Dubas.

„Mitch měl letos excelentní sezonu. Je jedním ze základních kamenů tohoto týmu. Prodloužení smlouvy je tedy pro nás prioritou číslo jedna," uvedl konkrétně Dubas.

Kromě podpisu Marnera bude potřeba zajistit například také náhradního gólmana. Brankář Garret Sparks sice má smlouvu i na příští rok, jeho kvality však na nejlepší hokejovou ligu světa nestačí.

Zlepšit následně Toronto musí zejména defenzivu. Nepočítáme-li samostatné nájezdy, inkasoval tým 249 branek (druhý nejhorší výsledek z mužstev, která postoupila do play-off).

Mike Babcock

Ve sportu je jedno staré rčení, které říká, že každý trenér je najat proto, aby byl i vyhozen. To ovšem neplatí pro Mikea Babcocka. 

Babcock strávil mnoho let tím, že se přesouval z jednoho místa na druhé. Trénovat začal v ACAC (vysokoškolská soutěž), následně se dostal přes CIAU (univerzitní soutěž) a WHL až do AHL. Nikde mu přitom nebylo řečeno, že jeho služby už nejsou potřeba.

V National Hockey League pětapadesátiletý Kanaďan působí už šestnáct let a bezpochyby patří mezi nejlepší trenéry v historii. Vždyť na svém kontě má Stanley Cup nebo také dvě zlaté olympijské medaile.

U Maple Leafs Babcock zahájil svou trenérskou štaci 20. května roku 2015. Letos měl k dispozici velmi kvalitní tým, avšak výsledek, jak už bylo uvedeno výše, znovu nepřišel.

„Prožíváme obrovské zklamání. Oproti loňské sérii jsme se sice prezentovali o hodně lepšími výkony, opět to ale nestačilo," zmínil po vyřazení Babcock.

Další ztracená sezona. Co s tím?

Dubas už pochopitelně měl po zápase číslo sedm příležitost s Babcockem mluvit. Budoucnost zkušeného trenéra ale odmítl řešit.

„Jsme v situaci, kdy tady v organizaci nemá nikdo jisté místo, počínaje mnou. Pokusíme se odvést co nejlepší práci. O případných krocích vás budeme informovat, jakmile budeme něco vědět," poznamenal Dubas.

Rozhodně velmi zajímavá slova.

V zámoří se aktuálně šíří spekulace, že Babcockova pozice je pro tuto chvíli v bezpečí. Navzdory další ztracené sezoně prý s mužstvem udělal další krok vpřed a organizace mu hodlá nadále věřit.

Babcock má mimochodem s Javorovými listy smlouvu až do sezony 2022/2023. Dokáže ale u klubu opravdu vydržet takhle dlouho? Leccos naznačit může příští sezona.

„Myslím, že si teď dáme od všeho chvíli pauzu. Poté všechno zanalyzujeme a řekneme si, kde hledat prostor pro zlepšení," řekl Dubas.

„Letošní neúspěch beru na sebe. Mohl jsem odvést lepší práci při hledání posil, které by poskytly trenérům větší hloubku," dodal ještě.

Jak si Maple Leafs povedou v příští sezoně? Podaří se jim po delší odmlce konečně zase postoupit do druhého kola? 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.