bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Znarok má jasno. Na OH vyrazí Dacjuk, Kovalčuk a dalších 13 hráčů Petrohradu

25. ledna 2018, 13:03

Václav Jáchim

Jejich účast nebyla dlouho jasná, i s nominací si dali na čas. Hokejisté Ruska nakonec v Koreji chybět nebudou. Někteří hráči nedostali souhlas od MOV vzhledem k olympijským prohřeškům, ovšem největší favorit turnaje má i tak velkou kvalitu. Hlavní kouč Oleg Znarok na dnešní tiskové konferenci v Moskvě oznámil jména 25 vyvolených, většina z nich se v sestavě hokejových sportovců Ruska dala předpokládat.

Největšími hvězdami budou Pavel Dacjuk a Ilja Kovalčuk. Oba šampióni mají na kontě nejvíc zkušeností, Kovalčuk už v Salt Lake City 2002 získal bronzovou medaili a nyní se chystá na své páté hry. U Dacjuka platí totéž, bývalý útočník Detroitu měl vleklé potíže s kolenem, ale už je fit a v Pchjongčchangu bude připraven.

Trojice brankářů se rýsovala už po prosincových akcích první sborné a olympijského výběru, jenž startoval na turnaji v Norsku. Podobně jako na posledním MS v Paříži a Kolíně nad Rýnem dostali pozvánky Ilja Sorokin s Igorem Šesťokinem, doplní je ostřílený Vasilij Košečkin. Celkem Znarok (na snímku) ukázal na 15 hokejistů Petrohradu, což je v novodobé éře mezistátních turnajů unikát. CSKA Moskva dodává osm hokejistů, tým doplní zmíněný Košečkin a útočník Sergej Mozjakin – oba působí v Magnitogorsku.

Hlavní kouč výběru se snažil o vyváženou sestavu, nechybějí ani zástupci mladší generace. Gusev, Zub, Barabanov či Gavrikov už si zahráli na světovém šampionátu, teď se o slovo hlásí také Prochorkin, Michail Grigorenko, Kaprizov nebo Chafizullin. Po návratu z NHL si startem na olympiádě splní sen zadáci Nestěrov s Marčenkovem, oba se představili na Světovém poháru 2016. Zámořskou soutěž na začátku letošního ročníku krátce okusil i Šipačov, po odchodu z Vegas zamířil znovu do Petrohradu a nakonec i do sborné.

Ruský hokejový svaz se těsně před oznámením nominace dozvěděl informaci od Mezinárodního olympijského výboru, který v souvislosti s prohřešky proti dopingovým pravidlům zakázal start v Koreji několika hráčům. Na olympiádu museli zapomenout obránci Anton Bělov, Michail Naumenkov, útočníci Valerij Ničuškin a Sergej Plotnikov

Aby se hokejisté Ruska mohli na olympijské hry patřičně připravit, Kontinentální liga v těchto dnech přeruší program. Reprezentanti si krátce odpočinou a poté zahájí společnou přípravu. Zapojí se do ní i trio náhradníků: obránci Nikita Trjamkin z Jekatěrinburgu, Jegor Jakovlev z Petrohradu a útočník Vladimír Tkačov z Kazaně. Během prvního kempu sehraje sborná v Moskvě přípravná utkání s Běloruskem (30. ledna) a Spartakem Moskva (4. února). Poté se svěřenci trenéra Znaroka přesunou do korejského Soulu, chystat se budou v hale týmu Anyang Halla.

Kovalčuk, Dacjuk a spol nastoupí v Koreji jako Olympijští sportovci Ruska (OAR). V základní skupině olympijského turnaje se utkají postupně se Slovenskem, Slovinskem a Spojenými státy.

Nominace hokejistů v olympijského týmu sportovců Ruska:

Brankáři:
Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Igor Šesťorkin (Petrohrad), Vasilij Košečkin (Magnitogorsk).

Obránci:
Vjačeslav Vojnov, Vladislav Gavrikov, Artěm Zub, Andrej Zubarev, Dinar Chafizullin (všichni Petrohrad), Bogdan Kiselevič, Nikita Nestěrov, Alexej Marčenko (všichni CSKA Moskva).

Útočníci:
Pavel Dacjuk, Ilja Kovalčuk, Nikita Gusev, Vadim Šipačov, Sergej Kalinin, Alexander Barabanov, Ilja Kablukov, Nikolaj Prochorkin, Sergej Širokov (všichni Petrohrad), Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Ivan Tělegin, Kirill Kaprizov (všichni CSKA Moskva), Sergej Mozjakin (Magnitogorsk).

Trenér: Oleg Znarok.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.