bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Znovu proti sobě. Ovečkin pomohl odstřelit Columbus a počtvrté vyzve Crosbyho

24. dubna 2018, 16:00

Jiří Lacina

Nejspíš to není úplně spravedlivé, ale realita už je taková. Ať dopadl Washington v uplynulém tuctu let jakkoli, výsledky Capitals byly a budou vždycky pevně svázány s reputací Alexandra Ovečkina. Do jisté míry budou odkazem, který za sebou v NHL zanechá.

Také proto je na něm vidět obrovská motivace. Chuť konečně nepřízeň osudu porazit. V sérii s Columbusem byl výrazný. V šesti zápasech nasbíral osm bodů (5+3), k pondělní čtvrté výhře přispěl dvěma přesnými zásahy. Prvně se prosadil hbitou dorážkou v předbrankovém prostoru, podruhé střelou, na kterou si mohl dávno zaregistrovat ochrannou známku. I ten nejsvátečnější hokejový fanoušek jistě zná Ovečkinovu ránu z levého kruhu.

Čtvrtý souboj o Stanley Cup

Svět se dočkal. Postup Washingtonu přes Columbus, s nímž se mimochodem vypořádal loni v prvním kole na své cestě za Stanley Cupem Pittsburgh, znamená srážku dvou nejvýraznějších osobností NHL od výluky 2004-05. Crosby vs. Ovečkin. Bude to jejich čtvrtý vzájemný souboj v play off.

Výsledky těch předešlých nejspíš znáte. Ovečkin stále marně čeká na svůj velký okamžik. S Pittsburghem prohrál v roce 2009 (2. kolo) v sedmi zápasech, v roce 2016 (2. kolo) v šesti, v roce 2017 (opět 2. kolo) v sedmi. Stejně strašidelnou má bilanci z mezinárodní úrovně, kde s Crosbym prohrál už na juniorském šampionátu 2005 a pak na dospělé úrovni na olympiádě 2010, mistrovství světa 2015 a na World Cupu 2016.

Za pár dnů se utkají znovu v bojích o Stanley Cup. Divizní systém nasazování dvojic pro play off může leckomu zavánět stereotypem, tenhle duel ale asi neomrzí. Oba jsou stále ve skvělé formě. Crosby se 13 body (6+7) vede ligovou produktivitu play off, Ovečkin je s osmi body sedmý. V základní části vyhrál se 49 brankami s přehledem svou sedmou Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce.

„Už jsem to říkal: Nemůžu se dočkat!“ zahlásil ruský snajpr v pondělí večer. „Je to pro nás obrovská příležitost udělat krok dopředu. Samozřejmě, stojí proti nám tým, který vyhrál poslední dva Stanley Cupy. Vědí, co mají hrát. Umí se vypořádat s tlakem.“

Začíná se ovšem za stavu 0:0. Je to další šance pro jednoho z nejlepších hokejových střelců všech dob i jeho tým. „Díváme se na Ovieho jako na příklad,“ přiznal T.J. Oshie. Jejich lídr hraje naplno, bojuje, dává góly. Pochopitelně také chybuje. Jako v pátém zápase, kdy neudržel puk u levého mantinelu a Columbus z brejku skóroval. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. A Ovečkin maká.

„Povýšil svou hru na jinou úroveň,“ řekl na jeho adresu po skončení série trenér Barry Trotz.

Souboj brankářů

Přestože na ně bude upřena největší pozornost, tahle série nebude jen o kapitánech. List Washington Post píše, že ačkoli dostal loni – jako již tradičně – po bolestivém vyřazení od Pittsburghu naloženo především Ovečkin, problémů bylo víc. Ten hlavní v brankovišti. Marc André Fleury, zaskakující za zraněného Matta Murrayho, byl zkrátka lepší než Braden Holtby.

Také letos může hrát faktor maskovaných mužů významnou roli. První dva zápasy proti Columbusu naprosto nezvládl Philipp Grubauer. Pak se ujal místa mezi tyčemi opět Holtby, sérii dotáhl do vítězného konce, ale stoprocentní rovněž nebyl. Matt Murray vychytal proti Philadelphii dvakrát nulu, v posledním utkání nicméně také minimálně dvakrát lacino inkasoval. Leží právě v brankovišti klíč k postupu do konferenčního finále?

V tuhle chvíli nikdo netuší, co série oběma stranám přinese. Možná to bude pro hokejový Washington jen další bolest. Na jednom se ale komentátoři i fanoušci shodnou. Kdyby šli Capitals do nadcházejícího boje bez Ovečkina, jejich vyhlídky by byly výrazně horší.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.