bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

(Znovu) senzační Jacob Markström. Deptal Los Angeles a dosáhl na milník

29. prosince 2019, 17:19

Jiří Sameš

Hned několik gólmanů současné National Hockey League se může chlubit statusem velké hvězdy, jsou jimi například brankáři Ben Bishop, Andrej Vasilevskij. Výstavní postavení mezi třemi tyčemi ale získává pomalu také brankář Jacob Markström.

Zatím prožívá životní sezonu.

Jacob Markström je docela očividně, vedle útočníka Eliase Petterssona, hlavním důvodem, proč Vancouver Canucks usilovně bojují o účast v play-off na jaře 2020.

Samozřejmě, nejsou jedinými tahouny... Skvělými výkony se prezentují také obránce Quinn Hughes, jenž hraje svou nováčkovskou sezonu, nebo ještě útočníci Brock Boeser, Bo Horvat, J.T. Miller. 

Největší množství práce ale odvádí pravidelně právě Markström. Důkazem nám budiž noc na neděli 29. prosince.

Markström byl znovu naprosto senzační.

Canucks hostili divizního soupeře, Los Angeles Kings a zvítězili těsně, 3:2. Jednalo se přitom o jejich čtvrtou výhru v řadě. 

Soupeřem však byli výrazně přestříleni, poměrem 51-26. Nebýt fantastického Markströma, jenž tedy předvedl celkem 49 úspěšných zákroků, dostali by asi pořádně nařezáno.

Mimochodem, více zákroků na výhru potřeboval v historii Vancouveru pouze Richard Brodeur, a to v roce 1985 (51).

Pro samotného Markströma šlo o speciální večer ještě z jednoho pohledu. Dosáhl totiž na milník, když získal svou 100. výhru v kariéře.

„Neodehráli jsme nejlepší utkání," řekl Elias Pettersson, autor vítězného gólu.

„Udělali jsme spoustu chyb. Máme ale zase skvělého gólmana. Dnešní úspěch jde za ním," doplnil.

„Byl neuvěřitelný. Tohle utkání nám bezpochyby vyhrál," přidal se útočník Tanner Pearson, bývalý hokejista Kings.

Takřka stejný zápas odchytal Markström 12. prosince, kdy zapsal letošní první čisté konto v domácím utkání proti Carolina Hurricanes. Zastavil tady všech 43 střeleckých pokusů soupeře a Canucks uspěli 1:0 v prodloužení.

Také po zápase s Los Angeles byl Markström pochopitelně vyhlášen první hvězdou utkání. 

„Když se na to podívám zpětně, na bránu vyslali hodně puků," poznamenal.

„Byly tam nějaké dorážky, kde jsem možná mohl podržet kotouč hned, abych jim zabránil. Po výhře je ale jednodušší procházet si video," dodal.

Na svém kontě má aktuálně, stejně jako tým, čtyři výhry po sobě. Za poslední tři zápasy navíc inkasoval pouze pět gólů.

Markström odchytal v sezoně 2019-2020 zatím 27 zápasů a zapsal v nich bilanci 13-11-3. Průměr obdržených branek má ve statistikách 2.63 a procentuální úspěšnost zákroků 91.9.

Co se pokročilých údajů týče, překonává se. Jeho rozdíl mezi skutečnou a předpokládanou úspěšností zákroků (celkově) je 0.46%. Za sebou má třeba i Andreje Vasilevského.

Markström, devětadvacetiletý Švéd, se může stát po skončení letošní sezony (1. července) neomezeně volným hráčem.

Aktuálně mu totiž běží poslední rok z tříleté smlouvy na celkem 11 milionů dolarů, kterou podepsal s Canucks 7. července 2016. O novém kontraktu už ovšem vedou obě strany rozhovory. 

Hokejisté Vancouveru jsou nyní v tabulce Západní konference držitelem druhé divoké karty (bilance 20-15-4).

Příští duel sehrají hned v noci na pondělí, kdy zavítají na led divizního soupeře a velkého rivala, Calgary Flames.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.