bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zpátky tam, kde to všechno začalo. Streit nekončí, vrátil se do Montrealu

27. července 2017, 19:30

David Jahoda

Obránce, nebo útočník, vždyť to je vlastně fuk. Pamatujete? Aktuálně 39 letý Švýcar Mark Streit před několika lety v Montrealu zvládal obě pozice. Teď se kruh uzavírá. Streit se po deseti letech vrací tam, kde jeho zámořská kariéra v roce 2005 začala – do týmu Habs. Rodák z Englisbergu si musí připadat jako v pohádce. Teprve nedávno mohl poprvé v kariéře zvednout nad hlavu Stanleyův pohár, nyní možná svou zaoceánskou misi zakončí tam, kde mu do NHL otevřeli dveře.

I když v cestě za obhajobou nehrál v sestavě Pittsburghu výraznou roli (v play off odehrál jen tři utkání), na konci vyřazovacích bojů se mohl radovat ze zisku Stanleyova poháru. Čekal na to celou kariéru v NHL. Mohla to být sladká tečka za skvělou kariérou, jenže už během oslav měl Mark Streit jasno. „Stále se cítím velmi dobře, myslím, že pořád dokážu hrát docela dobrý hokej. Rád bych pokračoval, protože tuhle hru miluji,“ uvedl tehdy.

A tak se také stalo. Je pravdou, že si chvíli musel počkat, tak jako jiní veteráni (ostatně řada z nich na nabídku stále čeká), ale dočkal se, a zřejmě si nemohl vysnít lepší angažmá. Na ročním kontraktu s platem 700 tisíc se dohodl s Montrealem Canadiens, který jej v roce 2004 draftoval z celkové 262. pozice a o rok později mu dal šanci ve svém kádru (nebýt výluky, možná by ji dostal hned).

Návrat do Montrealu? Je to jako sen! 

Streitova slova v rozhovoru pro webové stránky Habs vypovídaly o jeho velkém nadšení z návratu. „Montreal měl vždycky speciální místo v mém srdci, protože jsem tu v NHL začal. Jedna věc, která mi po celou tu dobu, co jsem byl pryč, opravdu scházela, bylo hraní v Bell Centre. Je to unikátní aréna s výjimečnými fanoušky a skvělou atmosférou. Mít šanci hrát před těmito fanoušky každý večer, je velmi motivující,“ rozplýval se Streit nad svým comebackem.

V jeho odpovědích bylo cítit, jako by na konec kariéry po uplynulé sezoně ani nepomyslel. „Chci hrát sport, který miluju, tak dlouho, jak to jen půjde. Pokud by mi někdo před deseti lety řekl, že si znovu zahraju za Montreal... Je to pro mě jako sen. Canadiens jsou výjimečnou organizací,“ podotkl Streit. Také prozradil, že touha vrátit se zpět do Montrealu přebila všechno. „V dresu Canadiens jsem začínal, strávil jsem tu tři parádní roky. Peníze pro mě teď nebyly tou nejdůležitější věcí. Daleko důležitější pro mě bylo vrátit se zpět do Montrealu a znovu hrát za Habs,“ vysvětluje obránce, který v posledních čtyřech sezonách pobíral průměrně 5,25 milionů dolarů ročně.

Streit odehrál svou poslední sezónu za Canadiens v ročníku 2007/08. V ní mimo jiné zaznamenal své osobní maximum 62 bodů (13+49), díky čemuž skončil v produktivitě obránců třetí za Nicklasem Lidströmem a Sergejem Gončarem. Od té doby se v hokejové Mekce vystřídala řada hráčů, zůstali jen dva – brankář Carey Price a útočník Tomáš Plekanec. Švýcarský zadák se následně vydal do New Yorku, kde podepsal pětiletou smlouvu s Islanders. Po jejím vypršením se upsal Philadelphii, kde působil až do té doby, než jej v uplynulé sezoně před koncem přestupního období Flyers poslali do Tampy, která jej obratem vyměnila do Pittsburghu. 

Rád by jistě v Habs hrál důležitější roli, než tomu bylo právě na konci sezony v Pittsburghu. Sám ale říká, že zvláště nyní v jeho věku pro něj není nic podstatnějšího než úspěch mužstva. „Každý hráč chce hrát tolik zápasů a minut, kolik to jen jde, ale v Pittsburghu jsem se naučil, že je nesmírně důležité, aby každý jedinec v týmu akceptoval svou roli. A to jsem dělal i já. Nyní hodně dřu, a pokaždé, když dostanu šanci hrát, odevzdám své maximum. Co ale můžu říct je to, že týmový úspěch je pro mě teď ta nejdůležitější věc. To mě žene dopředu.“ 

Streitův návrat = Markovův konec

V základní části minulé sezony, kdy odehrál 49 duelů za Flyers a 19 za Penguins, zaznamenal 27 bodů (6+21). Účastník loňského Světového poháru, kde hájil barvy Týmu Evropy, věří, že stále dokáže být pro mužstvo platným hráčem. „Jsem pořád docela dobrým hráčem do přesilovky. Myslím si, že to byla už před lety moje největší přednost, a stále je. Myslím si, že přesilovky jsou hodně o zkušenostech, čtení hry a reakci. Podle mě mi tohle dalo šanci se v NHL prosadit. Pokud bych mohl v přesilovkách pomoci, rád bych to udělal,“ pravil hráč, který má na svém kontě dohromady 254 (49+207) přesilovkových bodů.

A právě tyto Streitovy schopnosti zřejmě byly součástí toho, že se vyřešila jedna velká letní motreálské ságy zvaná „prodloužení smlouvy Andreje Markova“. Osmatřicetiletý ruský veterán nehrál od svého vstupu do NHL v roce 2000 nikde jinde než v Montrealu. Po minulé sezoně mu ale vypršela smlouva a novou stále nemá. Ze zámoří pak přiletěla zpráva, že v Canadiens nakonec nezůstane. Podle žurnalisty Erica Engelse z portálu sportsnet.ca mu údajně Habs nabízeli roční smlouvu, Markov ale požadoval dvouletý kontrakt v hodnotě 12 milionů korun.

Generální manažer Canadiens Marc Bergevin má pro nadcházející sezonu pod smlouvou osm obránců s jednocestným kontraktem. Defenzivní řady Montrealu prošly navíc docela výraznou obměnou, odešly Alexej Jemelin (Las Vegas, následně Nashville), Nathan Beaulieu (Buffalo), Nikita Nestěrov (CSKA Moskva), do Tampy pak byl vyměněn nadějný Michail Sergačjov. Naopak přišli například Jakub Jeřábek (Podolsk), David Schlemko (Las Vegas), Carl Alzner (Washington) a právě zmiňovaný Streit. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.