bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zraje jako víno? Thornton lámal rekordy, překonal i populárního "Džejára"

17. května 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Ve stínu kontroverzního gólu, jímž skončilo třetí finále Západní konference mezi San Jose a St. Louis, zůstal skryt mimořádný výkon Joea Thorntona. Vousatý Kanaďan, jemuž už ze sentimentu přeje spousta fanoušků zisk Stanley Cupu, zase jednou předvedl, že není živoucí fosílií, ale stále tuze platným hokejistou.

"Jumbo Joe" proslul jako geniální nahrávač. Muž s vytříbeným přehledem, brilantní čtenář hry. Možná i věštec, který mnohdy vytuší, co se na ledě stane v dalších sekundách.

Ostatně jen 13 asistencí ho dělí v historické tabulce od sedmého Adama Oatese. Hráče, jemuž by se podařilo udělat krále střelců i z Tobiase Riedera.

Ač Thornton zažil dvě sezony, v nichž atakoval metu 40 branek, nikdy mu nepříslušela vizitka elitního kanonýra. Ne, rodák z ontarijského Londonu především góly připravoval pro ostatní.

A tak se nikdo příliš nepodivoval, že v lítých bitvách o stříbrný pohár odehrál 175 zápasů, aniž by zažil dvougólový večer. Až do středy nikdy nedal v play off více než jednu branku. 

Dočkal se v devětatřiceti, coby nejstarší hráč v dějinách San Jose Sharks. O téměř dva roky překonal Jeremyho Roenicka, populárního "J.R.", který na sklonku kariéry zničil čtyřmi body (2+2) Calgary.

Thornton dvěma trefami a jednou asistencí ve třetím konferenčním finále ukázal, že není žádnou latimérií, ale stále žralokem. Byť už spíše číhajícím. St. Louis pomohl srazit na kolena díky pohotovým ranám z hrany brankoviště. Sám po zápase básnil o senzačním obratu na 5:4 a velkém vítězství, jiní smekali před jeho představením.

"Vím, že nebyl spokojený se svým výkonem ve druhém mači s Blues. Nehroutil se z toho a hned v dalším zápase zazářil. Tomu říkám odpověď hráče, který míří do Síně slávy. Bez něj bychom neměli šanci vyhrát," chválil "Jumbo Joea"  Peter DeBoer, kouč San Jose.

"Zůstává pozitivní, uklidňuje nás. Je tu pro nás, je skvělým spoluhráčem. A teď se sám odrazil k lepším zítřkům," smekl před ním kapitán Joe Pavelski.

Ne, Thornton už není večer co večer rozdílovým borcem. Stále ale zůstává hrozbou. Dokáže udeřit, využít šance, jež se mu naskytne. I díky němu jsou Sharks už jen dvě výhry od finále Stanley Cupu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.