bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Žralok ukázal zuby. Tomáš Hertl dospěl ve špičkového hráče

2. dubna 2019, 14:30

Jiří Lacina

Kdyby se v NHL udělovala cena pro „skokana“ roku, mohl by se o ni ucházet. Dosud ani jednou nepřekonal hranici padesáti bodů, střelecky bylo jeho maximem 22 branek. Teď, po šesti letech v nejslavnější lize, povýšil svůj kumšt na úroveň širší ligové špičky. Krátce před koncem základní části má Tomáš Hertl na kontě 70 bodů, na pažbě 35 gólových zářezů. V San Jose je produktivnější jen Brent Burns (79).

Z mnoha jeho letošních gólových akcí je vidět, jak neuvěřitelně mu narostlo sebevědomí. Před lety přiznal, jak se mu otec posmívá, že dává hlavně „ošklivé“ góly. Obvykle dorážkami z předbrankového prostoru. Letos to je hotová plejáda nádherných akcí. Hlava nahoře, pevné vedení kotouče, jistý přechod přes protihráče a puk radostně se třepotající v síti.

Takhle nádherně zavezl a vrátil kotouč před gólem Evandera Kanea v sobotu proti Las Vegas. Zeptejte se statistiků NHL, proč mu za tu skvostnou nahrávku nebyla připsána asistence. Mimochodem, Hertlovi se to letos nestalo poprvé.

I s dvěma upřenými nahrávkami se doškrábal na kótu 70. V době, kdy se za tuhle hranici dostávali od roku 2015 z Čechů výhradně Jakub Voráček a David Pastrňák (v sezóně 2014-15 naposledy se 76 body také Jiří Hudler), jde z našeho pohledu o hranici extratřídy.

Tři kousky Crosbymu i Ovečkinovi

Hned dvakrát se letos pražský rodák radoval z hattricku. Na ten premiérový čekal v sezóně 2013-14 jen tři zápasy, posvětil ho dokonce čtvrtým gólem. Druhý přišel po pěti a půl letech, v polovině ledna proti Pittsburghu (5:2). Za týden nato přidal Washingtonu (7:6) další, poslední brankou dokonce rozhodoval prodloužení. Trenér mu věří. V mnoha zápasech jste mohli letmou kontrolou zjistit, že dostal ze všech útočníků Sharks nejvyšší čas na ledě!

Metu třiceti gólů překonal poprvé v kariéře. A zdaleka se s ní nespokojil. Postupně ji navýšil o dalších pět zásahů. „Jsem za to opravdu rád, protože jsem býval spíš nahrávačem, ale nakonec i góly přišly,“ radoval se po utkání s Montrealem, kde svůj účet zakulatil. „Jeden z těch šťastnějších,“dodal skromně. „Ale určitě je to v mém podání dobrá sezóna. Jsem za to moc rád.“

Hertlova letošní třicátá trefa:

Podstatné je, že se mu tento rok vyhnula zranění. Pět zápasů bohužel opět vynechal, ale ve srovnání s předešlými sezónami to zase není tolik. Je schopný hrát na křídle i na centru, zhruba od poloviny ročníku nastupuje zase uprostřed útoku. Dostává prostor na přesilovkách i v oslabeních. K průměru bod na zápas mu schází málo.

Analytik NBC Sports vyzdvihuje Hertlovo vysokou hokejovou inteligenci. Právě tady vidí hlavní důvod Čechovy životní sezóny. „S hokejkou neprovádí na ledě bůhvíjaké kličky,“ říká Jamie Baker, jinak veterán deseti sezón v NHL. „Perfektně čte jednotlivé situace na ledě, využívá své hokejové smysly.“

Hertl loni ukázal, že se dokáže prosadit i v bojích o všechno. V play off 2018 nasbíral v deseti utkáních devět bodů. Brzo to všechno vypukne znovu. Sharks byli v závěru základní části rozpačití (aktuálně osm porážek z devíti utkání) a do play off rozhodně nepůjdou jako favorité. Tím víc bude tým Žraloků kvalitní herní příspěvek od šikovného Čecha potřebovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.