bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zranil se jim Tarasenko, přesto Blues válcují soupeře. Kde berou sílu?

19. prosince 2019, 17:26

Jiří Sameš

Druhá obhajoba Stanley Cupu za posledních pět let? Klidně se tak může stát! St. Louis Blues to totiž berou dost vážně a navzdory dlouhodobému zranění hvězdného útočníka Vladimira Tarasenka válcují své soupeře.

Příběh Blues z minulé sezony je snad každému fanouškovi National Hockey League moc dobře známý. Ještě začátkem ledna byli nejhorším týmem v lize, o pár měsíců později ale slavili zisk premiérového poháru.

Období 2019-2020 se zatím nese pro hokejisty St. Louis ve zcela opačném duchu...

Zatímco loni lízali touhle dobou dno nejlepší hokejové ligy, nyní jsou v čele tabulky Západní konference a celkově druzí v NHL (bilance 22-8-6). Chybí jim přitom Vladimir Tarasenko.

Nepřítomnost Tarasenka, jenž se zranil už 24. října v domácím zápase proti Los Angeles Kings, úspěchy Blues o to víc zdůrazňuje. Hrají bez něj téměř dva měsíce a nějaký výrazný pokles formy jsme u nich nepostřehli. 

Tarasenko jinak utrpěl konkrétně zranění levého ramene, které si následně vyžádalo operaci. Doba rekonvalescence se tehdy odhadovala na pět měsíců.

Jak je tedy možné, že se St. Louis daří i nadále? Kde berou tu sílu?

Vysvětlení tady máme hned několik, takže zbytečně neotálejme, a pojďme se na ně postupně podívat.

David Perron

Zatím prožívá nejpovedenější období v kariéře, útočník David Perron se zhostil role Tarasenka na výbornou.

V sezoně za 36 zápasů vstřelil 15 gólů a zapsal celkem 34 kanadských bodů. Platí za nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího hráče týmu, v lize mu potom patří solidní osmnácté, respektive devatenácté místo.

Rozhodně také zmiňme, že vsítil pět vítězných gólů (dělené třetí místo v NHL), tři z toho v prodloužení (první místo, spolu s útočníkem Brockem Nelsonem).

Perron, jednatřicetiletý Kanaďan, prožívá u Blues, kterými byl mimochodem také draftován do nejlepší hokejové ligy v roce 2007 v prvním kole, jako celkově 26. muž v pořadí, už třetí působení.

Znovu se k nim vrátil před startem loňské sezony, 1. července 2018 s nimi podepsal čtyřletou smlouvu na celkem 16 milionů dolarů. Generální manažer St. Louis Doug Armstrong si momentálně může mnout ruce, brilantní tah. 

Hokejista byl týmu velmi platný už loni, a to jak v základní části, tak i následně v play-off.

Znamenitá defenziva

Je to docela zřejmé a hovoří se o tom neustále, až z toho člověka možná občas bolí hlava. Bez kvalitní obrany prostě nemůžete pomýšlet na úspěch...

A hrát proti defenzivě Blues je hodně těžké. 

Ano, sice nejsou v tomto ohledu nejlepším týmem, avšak, co se průměru obdržených branek týče, řadí se na páté místo (2.58). Předstíhají je tady jen Dallas Stars, Arizona Coyotes, Boston Bruins a New York Islanders.

Není překvapením, že lídrem je zde obránce Alex Pietrangelo. Ve 36 zápasech vstřelil sedm gólů a zapsal celkem 24 kanadských bodů, průměrně odehraje 23 minut a 58 vteřin.

Ze všech důležitých mužů St. Louis na modré čáře jsou v tabulce pravdy téměř všichni v kladných číslech. Jedinou výjimku tvoří nová posila, obránce Justin Faulk (má pět záporných bodů).

Na defenzivu si Blues každoročně dost potrpí. Nepočítáme-li Vegas Golden Knights, inkasovali od sezony 2007-2008 druhý nejnižší počet branek (2 507). Lepší počínání zdobí v uvedené statistice pouze Bruins (2 408).

Jordan Binnington

Aby měl tým dobrá defenzivní čísla, je potřeba se ujistit, že můžete vidět na soupisce kvalitního startujícího gólmana. St. Louis jej v brankáři Jordanu Binningtonovi bezesporu nachází.

Před sezonou se hojně spekulovalo, zda Binnington nebyl pouhý zázrak, podobně jako před pár lety brankář Andrew Hammond. Všechny nedůvěřivce ale rychle umlčel a ukazuje, že nešlo o náhodu.

Odchytal zatím 26 zápasů a zapsal v nich bilanci 16-6-4. Průměr obdržených branek má ve statistikách 2.44 a procentuální úspěšnost zákroků 92.0.

16. prosince jinak vychytal Binnington, šestadvacetiletý Kanaďan, 40. výhru v kariéře. Získal ji při svém 59. zápase, a stal se tak teprve šestým gólmanem v historii NHL, jenž dosáhl na uvedenou výhru před celkově 60. zápasem.

Ve snaze není sám. Vynikající výkony totiž předvádí rovněž brankář Jake Allen, který lapal zatím 11 zápasů s bilancí 6-2-2. Jeho průměr je 2.21 a úspěšnost zákroků 93.0.

Muži v masce zkrátka drží Blues skvělým způsobem. 

Hloubka v útoku

Zranění Tarasenka St. Louis určitě oslabilo, kromě Perrona jej ale zastupují bezvadně i další. 

Nejprve zde vyzdvihněme mladíky, útočníky Jordana Kyroua, Roberta Thomase. Právě v tuto chvíli mají jedinečnou možnost vytvořit si v nejlepší hokejové lize jméno, a tak se jim také daří.

Robert Thomas je úspěšnější, když za 31 zápasů vstřelil čtyři góly a zapsal celkem 16 kanadských bodů. Jordan Kyrou se blýskl před pár dny parádním gólem.

Další krok vpřed udělal útočník Oskar Sundqvist. Stálicemi jsou samozřejmě útočníci Ryan O'Reilly, Brayden Schenn, Jaden Schwartz.

Statisticky je ofenziva Blues lehce nadprůměrná, 109 vstřelených branek stačí konkrétně na jedenácté místo. Průměrem (3.03) jim patří patnáctá pozice.

St. Louis pracuje jako jeden tým, díky tomu také dokázalo v minulé sezoně vyhrát Stanley Cup.

Obraty skóre

Co se obratů ve skóre týče, jsou "mistry" Calgary Flames, Florida Panthers a Winnipeg Jets, kteří vyhráli pět utkání, ačkoliv prohrávali po druhé třetině. Blues jsou však hned za nimi, když měli takové duely čtyři.

Ve třetí třetině jsou dále na osmém místě s nejvyšším počtem vstřelených branek (40). Hned pětkrát zvítězili v prodloužení, což je po Islanders druhý nejlepší výsledek.

Alespoň jeden vítězný gól vstřelilo třináct různých hokejistů. Vede jim, jak už bylo nastíněno výše, Perron (5), po dvou trefách mají útočník Mackenzie MacEachern, Ryan O'Reilly, Alex Pietrangelo, Jaden Schwartz a Thomas.

Hokejisté St. Louis porazili v noci na čtvrtek doma Edmonton Oilers těsně 2:1, přičemž získali čtvrtou výhru po sobě.

O prodloužení vítězné šňůry zabojují v noci na neděli, kdy zavítají na hřiště San Jose Sharks.

Čtěte také:
Odchod k Seattlu? Winnipeg je mým domovem, odmítá Paul Maurice spekulace

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.