bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zrození kanonýra. Je schopný vytvořit z ničeho něco, chválí Pastrňáka Marchand

10. prosince 2016, 11:00

Jiří Lacina

V sezóně 2005-06 unikla v samém závěru těsně Jaromíru Jágrovi. V roce 2003 se stal jejím historicky jediným českým vítězem Milan Hejduk. O čem, že je řeč? O Maurice Richard Trophy přece. O ceně pro nejlepšího kanonýra základní části NHL, o níž se letos vážně uchází David Pastrňák z Bostonu.

Ve dvaceti letech kroutí v NHL už třetí sezónu. V té první byl úplně nejmladším hráčem ligy a dosud rozhodně neplatil za vyhlášeného střelce. V úvodní sezóně dal ve 46 utkáních 10 branek, loni to bylo 15 přesných zásahů v 51 duelech. Letos mu to tam padá mnohem víc. Po pěti trefách v posledních třech utkáních se s 18 zásahy vyšvihl na úroveň nejlepšího střelce NHL Sidneyho Crosbyho.

Ve čtvrtek byl proti Coloradu jediným střelcem Bostonu. Mužstvo Bruins nastartoval dvěma góly v rozpětí osmdesáti sekund na pomezí 33. a 34. minuty. Bohužel to bylo málo. Snížení na 2:3 nepomohlo, hosté z Colorada pojistili svoje vítězství ještě do druhé přestávky čtvrtým gólem.

Vstřelení sedmnácté a osmnácté branky v sezóně tak Pastrňákovi trochu zhořklo. „Dneska jsme prohráli, takže bych nerad mluvil o svých gólech,“ řekl stroze. Přinejmenším druhý kousek byl přitom výstavní a dobře ukázal, v jaké pohodě teď havířovský rodák hraje. Marchand nabíjel, český snajpr ze střední vzdálenosti bez přípravy přesně pálil. Video následuje.

„Game-changer“

Pastrňákovi spoluhráči z útoku Patrice Bergeron a Brad Marchand jsou nejbližšími svědky Čechova přerodu v nebezpečného střelce. „Je skvělý celý rok. Vidíte, jak hraje. Je schopný vytvořit z ničeho něco a obrátit zápas jednou individuální akcí.“

Přesně to se mu povedlo v pondělí proti Floridě. Panteři, vedení novým koučem Tomem Rowem od porážky k porážce, udrželi v Bostonu po základní hrací době remízu 3:3. Pak udeřil „Pasta“.

„Dal tento rok už hodně gólů, tohle byl jeden z nejhezčích,“ pravil uznale David Backes. „Je to šikovný, sebevědomý, nebezpečný hráč. Skvělý na celé ploše hřiště.“

Ještě silnější slova uznání měl trenér Claude Julien. „Od začátku sezóny je to náš nejlepší útočník. Je hezké sledovat jeho vývoj. Sebevědomí má nyní na vysoké úrovni.“

Pastrňák se po čtvrtku bodově srovnal s Bradem Marchandem (oba 24), který dlouho vedl týmovou produktivitu. Český forvard přitom pět utkání vynechal. Brankově nemá v týmu Bruins konkurenci a nebýt Crosbyho, neměl by ji ani v celé NHL. Obránce Bostonu Torey Krug o něm řekl, že je to „game-changer“; tedy ten, kdo obrací zápasy.

„Výborně bruslí, ale nejen to. Tahá puky na bránu. Jen se podívejte na jeho první gól,“ dodal ke čtvrtečnímu duelu Krug. „Vzal to směrem na bránu, a přestože neskóroval hned z první střely, počkal si na dorážku. Na tohle musíte být hladový, musíte chtít dávat góly!“

Pastrňák hladový je. Dobře ale ví, že sám na všechno nestačí. Nechce-li Boston hazardovat s ambicemi na postup do play off, musí se zvednout také ostatní. „Rozhodně se musíme zlepšit. Poslední dva zápasy jsme prospali první třetinu. Takové věci se stávají, ale neměly by se opakovat. Je nutné se z toho poučit,“ hecoval sebe i spoluhráče aktuálně nejlepší ligový střelec. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.