bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zubrus znovu pod DeBoerem, bude znatelným přínosem pro Sharks?

27. listopadu 2015, 8:00

Martin Schwarz

San Jose vyhrálo šest z posledních sedmi utkání. Manažer Doug Wilson má přesto spadeno na zásahy do hráčských řad. Během posledního listopadového úterý kalifornský klub ohlásil příchod nového forvarda Dainiuse Zubruse, jenž do teritoria Sharks putuje i s přispěním trenéra San Jose Petera DeBoera.

Právě pod jeho taktovkou sedmatřicetiletý útočník hrával v New Jersey, teď se stejný kouč pokusí sobě dobře známou tvář ukočírovat i na opačném pobřeží Spojených států. Zubrus podepsal se San Jose jednoletý dvoucestný kontrakt, je na něm, co v příštích týdnech v tyrkysovém trikotu předvede.

Zajímavý tah od jednoho z celků Západní konference, který se aktuálně pohybuje ve vrchních patrech pořadníku Pacifické divize. Žraloci kolem šikovného Litevce hladově kroužili už několik dní a otázkou zůstávalo, zda poslední měsíce mezi fanoušky nepříliš populární manažer Doug Wilson nakonec opravdu sáhne po jménu, jež mělo vyčarovat úsměv na tváři především lodivodovi týmu Peteru DeBoerovi.

„Dainius je defenzivním útočníkem, což je jeho nejsilnější stránka.“

Ten totiž v San Jose ze všech nejlépe zná recept, jak s mužem draftovaným v roce 1997 Philadelphií Flyers uvařit co nejlepší hokejovou baštu. Kromě faktu, že by Dainius Zubrus měl být dalším ostříleným mazákem do sestavy, si fanoušci Kalifořnanů všímají i počtu odehraných utkání, jichž nakupil přes tisícovku.

Solidní bodová sbírka mluví sama za sebe, ve 1243 utkáních dosáhl na metu 225 vstřelených branek, k těm připočetl 359 asistencí. DeBoer jej na střídačce Devils vedl mezi léty 2011 a 2014, takže nikdo nepochybuje o tom, že se od letošního léta nový trenér Sharks nebude mýlit při jeho zařazování do jednotlivých formací. Ostatně sám kouč dostal možnost vyjádřit se na útočníkovu adresu.

Zodpovědný defenzivní univerzál

„Je lehké s Dainiusem spolupracovat, protože se i jako útočník výborně věnuje defenzívní činnosti a vypomáhá obráncům, to je jeho silná stránka,“ uvedl DeBoer pro web yahoo.com. Nová akvizice San Jose získala v minulém ročníku deset kanadských bodů, takže pokládejme za pravděpodobné, že Zubrus bude pro týmovou hru platný především poctivou prací při hře dozadu.

Mohl by tak vyvážit ofenzívní počínání obránce Brenta Burnse, u kterého byste během zápasu jen těžko hádali, zda nastupuje na postu forvarda či beka. Na první pohled se tedy zdá, že naprosto přesně zapadá do žraločí skládačky. „Zná náš systém, je hodně chytrý, hokeji rozumí. Může to fungovat,“ pokračoval DeBoer. On společně s trenérskými kolegy v posledních dnech několikrát sledoval Zubrusovu přípravu.

Neuspěl v St. Louis

Kvitována byla útočníkova fyzická kondice a bruslařská rychlost. S novicem v partě je počítáno zejména do třetí či čtvrté formace. Představenstvo klubu vidí v Zubrusovi mimo jiné univerzální článek mančaftu, jenž může dle slov Petera DeBoera naskočit nejen na obou křídlech, ale i v centru útočné lajny. Ještě se sluší připomenout, že litevský bojovník zápolil i o místo v organizaci St. Louis Blues, tam nakonec dostal přednost Čech Martin Havlát (jak asi tušíte, ani on si za Bluesmany moc hokeje neužil).

Nikdo samozřejmě nezaručuje okamžitou lavinu pozitiv, vždyť ostřílený Litevec v rámci sezóny 2015-2016 pořádně neokusil zápasové tempo. Na druhou stranu vzpomeňte na příchod brankáře Martina Jonese, který se mužstvu pomalu začíná vyplácet, i jeho povolání do akce provázela kapka nejistoty.

Dainius Zubrus vyrukoval za Žraloky hned v domácím klání proti Chicago Blackhawks. San Jose v něm padlo 2:5 a jejich posila při své premiéře u týmu nebodovala, navíc si připsala jeden záporný bodík v tabulce pravdy, odehraný čas na ledě činil 10 minut a 13 sekund. Počkejme si ale na dění v několika dalších zápasech. Kouč Peter DeBoer proti jarnímu vítězi Stanley Cupu zařadil Zubruse do čtvrté útočné formace, po bok Browna a Tierneyho. Otázkou zůstává, zda tato trojice pobude ve stejném složení i pro následující mače. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.