bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zvláštní zápas, ale máme na čem stavět, ví Predators po prvním duelu finále

30. května 2017, 16:00

David Jahoda

Tohle se jen těžko překousává. Neuznaná branka, vlastní gól a pět branek soupeře z pouhých dvanácti střel. Nashville Predators ve svém prvním finálovém utkání v historii klubu zkrátka neměli svůj den. I když se jim povedlo stáhnout tříbrankové manko, nakonec první krok ke Stanley Cupu udělali domácí Penguins. Hráči týmu z města country vědí, že musí být příště lepší, zároveň ale mají na čem stavět.

Přitom se zdálo, že by se vše od prvních minut mohlo odvíjet podle jejich nalinkovaných plánů. Svěřenci trenéra Petera Lavioletta Pittsburgh v úvodních minutách zatlačili, téměř k ničemu ho nepouštěli. Vzápětí svou aktivitu přetavili v branku, o kterou se postaral P. K. Subban. Jenže radost Predators nevydržela moc dlouho. Kouč Tučňáků dal na pokyn kolegy u videa a vyžádal si přezkoumání celé situace s podezřením na ofsajdovou pozici Švéda Filipa Forsberga. Jednalo se o velmi těsnou záležitost, ale rozhodčí nakonec domácím dali za pravdu.

Najednou jakoby se kormidlo otočilo, rázem byli na koni obhájci titulu. Kapitán Nashvillu Mike Fischer si však myslí, že neuznaný gól jeho tým nijak nevykolejil. „Ve finále konference proti Anaheimu se nám to stalo dokonce dvakrát během jednoho utkání,“ řekl Fischer. „Nezměnilo to naše myšlení, ale každopádně to bylo nešťastné, mysleli jsme si, že je to gól. Potom jsme hráli dobře, jen jsme nenašli cestu k vítězství,“ doplnil. 

Je možné, že Predators to vítr z plachet až tolik nevzalo, zato Pens procitli. V 16. minutě využil dvojnásobnou přesilovku Jevgenij Malkin, následně na něj v pouhých čtyřech minutách a 11 vteřinách navázali Conor Sheary a Nick Bonino. 

Subbanův neuznaný gól? Změnilo to kurz utkání, myslí si Laviolette 

Peter Laviolette viděl odvolání Subbanova gólu jako jednoznačně klíčový moment prvního finálového zápasu. „Tento okamžik a řetězec dalších událostí, které na to navázaly, podle mě změnily kurz zápasu,“ poznamenal kouč, jenž je ve finále Stanley Cupu už potřetí. „Každopádně si myslím, že naši kluci hráli dobře od začátku do konce, ale skóre, jakým zápas skončil, se nám pochopitelně nelíbí. Jdeme však dál,“ doplnil.

Ano, jeho mužstvo si nevedlo vůbec zle. V průběhu druhé a třetí části se Predators povedlo vyrovnat, v celém utkání byli střelecky aktivnější (26:12), jenže hokejisté Pittsburghu už poněkolikáté v tomto play off ukázali, že dokážou vyhrát, i když svého soupeře od první minuty nedrtí. O rozhodující trefu utkání se postaral mladík v dresu Tučňáků Jake Guentzel, zhruba tři minuty poté, co se Preds povedlo srovnat. 

"Byl to prostě zvláštní zápas," povzdechl si brankář Nashvillu Pekka Rinne, na kterého šlo pouhých 11 střel a hned čtyřikrát musel sahat do sítě. Poslední trefu přidali Pens do odkryté klece. „Mým úkolem je chytat puky a po dnešku jsem zklamaný, že jsem svému týmu nepomohl,“ doplnil finský gólman, který však s většinou gólů nemohl skoro nic dělat. Třeba v případě třetího gólu, kdy se Boninova střela jednoruč odrazila od chráničů obránce Mattiase Ekholma. „Myslím, že jsme odehráli skvělý zápas, ukázali jsme charakter. Je hodně pozitiv, které si z tohoto utkání můžeme vzít,“ pravil. 

Na Rinneho svým vyjádřením navázal i P. K. Subban. „Být o tři góly pozadu, ale vzchopit se, vyrovnat a vrátit se zpět do hry, to je něco, na čem můžeme dál stavět,“ vyjádřil se extravagantní bek, který si na svůj první regulérní zářez ve finále Stanley Cupu bude muset ještě počkat. „Takový je hokej, bereme to tak, jak to je,“ uvedl vyrovnaně. „Když budeme hrát tak, jak jsme hráli a budeme se vyvarovat chyb, které jsme udělali, myslím, že naše šance jsou velké. Určitě budeme příští zápas lepší, ale to budou oni také. Bude to dlouhá série,“ nechal se slyšet bývalý zadák Montrealu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.