bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

8,4 milionu pro olympijského šampiona. Stal se vším, v co jsme doufali, zní z Columbusu

6. listopadu 2020, 14:00

Tomáš Zatloukal

Vydat se za oceán a válet jako v KHL? Nejeden Rus tuhle výzvu nezvládl. Nezvykli si na úzké kluziště, neseděly jim životní styl či angličtina. Vladislavu Gavrikovovi se to ale povedlo. O svých kvalit přesvědčil Modrokabátníky, když po všech stránkách vyztužil jejich obranný val. "Vlady se stal vším, v co jsme doufali. Navíc je mladý a půjde výkonnostně nahoru," smekl před Gavrikovem columbuský generální manažer Jarmo Kekäläinen po čtvrtečním podpisu tříleté smlouvy. Rodákovi z Jaroslavle vynese 8,4 milionu dolarů.

Je to chlap jako hora.

Měří metr devadesát, váží skoro metrák.

A výtečné fyzické parametry umí na ledě skvěle zužitkovat. Gavrikov padá do střel (92), rozdává hity (79). Soupeři proti němu hrají neradi, umí jim hokej svým důrazem i neodbytností pěkně otrávit.

Zároveň ale není jen klasickým psem obranářem. S hokejkou si rozumí. Má tvrdou střelu (5 branek), dovede rozehrát (13 asistencí). A kdo by od něj čekal těžkopádný pohyb, dopadl by jako s Godotem.

Díky své všestrannosti hraje Gavrikov velké porce minut (18:59 na zápas), jen Zach Werenski, David Savard a Seth Jones toho za Blue Jackets odbrusili v sezoně 2019/2020 více.

Gavrikov a jeho obětavost. Rozkaz zněl jasně: Puk nesmí projet

I analytické údaje potvrzují, jak je tenhle čtyřiadvacetiletý zadák pro Columbus důležitý. Mazaný Fin Kekäläinen zase jednou ukázal, že má "čuch" na hráče a přivedl loni z Evropy mimořádně platnou posilu.

."Vypracoval se během nováčkovské sezony do elitní čtyřky našich beků, v prvním, případně druhém páru by mohl hrát kdekoliv v NHL," chválí pro NHL.com Kekäläinen Gavrikova.

Ten není pro české fanoušky žádnou neznámou personou. Mnohokrát ho mohli vidět v dresu "sborné", ruskému nároďáku pomohl k dvěma bronzům ze světových šampionátů a především k olympijskému zlatu.

Do NHL se vydal v průběhu loňského dubna, poté stihl ještě odehrát dva mače v play-off.

Po letmém seznámení se slavnou ligou přišel o pár měsíců ostrý start. A Gavrikov se osvědčil. I díky pevnému zdraví, vynechal jediný mač. Snad také kvůli tomu, že columbuský kouč John Tortorella jednoduše má rád pracanty.

Opakovaně bývalou oporu SKA Petrohrad vychvaloval, rychle našel zalíbení v její tvrdé a fortelné hře.

Nebylo pochyb, že Modrokabátníci budou s Gavrikovem chtít prodloužit spolupráci. Stalo se, ve čtvrtek s ním podepsali kontrakt na tři roky se stropovou zátěží 2,8 milionu dolarů.

Gavrikov, jemuž to nejvíc klape v tandemu se Savardem, si výrazně polepšil, přesto jde o výhodnou dohodu pro obě strany. Sežeňte si obránce do TOP4 pod tři miliony... Nelehký úkol.

Kekäläinen si může mnout ruce. Bez výraznějšího zájmu novinářů (Gavrikov nedostal jediný hlas v závodě o Calder Trophy) předvedl další majstrštyk.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.