bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blake Wheeler po třicítce bodově explodoval. Zvládne ale svůj průlomový ročník zopakovat?

24. června 2018, 18:00

Šimon Rogner

Winnipeg budou za úspěchem v následujících sezónách táhnout mladé pušky v čele s Patrikem Lainem, Markem Scheifelem, Nikolajem Ehlersem a Kylem Connorem. V letošní jízdě za druhým místem v celé NHL ale řídil Tryskáče zkušený veterán Blake Wheeler. Jednatřicetiletému Američanovi, který byl s 91 body nejproduktivnějším hráčem týmu, však končí po příštím ročníku smlouva a klub se musí rozhodnout, jaký kontrakt svému kapitánovi nabídne. Jak moc velké šance ovšem má Wheeler na zopakování své nejlepší sezóny v kariéře?

Drtivá většina hokejistů zažívá své nejproduktivnější roky mezi 25 a 28 lety, po třicátém roce se různým tempem zhoršují. Data jsou v tomto ohledu neúprosná.

O to více si je vždy potřeba dávat pozor u hráčů, jejichž věk začíná trojkou a najednou se ofenzivně probudili. Ve většině případů jde pouze o výchylku a jejich produktivita se v následujících ročnících vrátí k normálu.

Jedním z takových případů může být právě i útočník Winnipegu Blake Wheeler. Ve svých tabulkově nejlepších letech se vypracoval z čtyřicetibodového hráče na hráče sbírajícího okolo 60 až 70 bodů. Nejvíce se mu povedla sezóna 2015/16, během níž si v 82 utkáních připsal 78 bodů a stanovil si nové kariérní maximum. To ale platilo pouze do právě skončeného ročníku.

V něm se rodák z Minnesoty ihned zařadil mezi nejproduktivnější hráče celé ligy, s 68 asistencemi se s Claudem Girouxem dělil o místo nejlepšího nahrávače a s 91 body skončil na deváté pozici v celkovém kanadském bodování.

Wheeler si tedy v 82 utkáních připsal 78 bodů za 23 branek a 68 nahrávek, v přesilovkách dal šest gólů a na 34 nahrál, v oslabení dvakrát asistoval a průměrně skóroval z 9,35 procent svých střel, což je o více než procento méně, než jaký je jeho kariérní průměr (10,8 procent).

Nic se však neděje jen tak z ničeho nic a vše se dá vysvětlit.

Při rozboru Wheelerových čísel začneme u produktivity při hře 5 na 5. Tu drží americký útočník v průběhu své kariéry na stabilních číslech pochybujících se většinou lehce nad dva body za 60 minut hry 5 na 5, letos průměrně sbíral za hodinu času 2,1 bodů.

Už při prvním pohledu na graf přesilovky lze poměrně jasně identifikovat první anomálii. Wheeler, který měl před letošní sezónou průměr 3,84 bodů za 60 minut přesilovky (byť tedy s poměrně výraznými výchylkami), se zlepšil o více než 200 procent na 9,4 bodů za hodinu početních výhod.

Hlavní zásluhu na tom mají asistence – průměrně jich Wheeler sbíral osm za 60 minut přesilovek – u nichž došlo k více než 300% nárůstu oproti předchozímu kariérnímu průměru.

O celkové Wheelerově celkové produktivitě už byla řeč. Letošní sezóna byla jeho nejpovedenější v kariéře, avšak rozdíl není tak markantní, že by se dalo jednoduše říci, že by kapitán Jets nemohl na podobná čísla nikdy znovu dosáhnout. Spíše jde o to, jak vysoký bude jeho bodový podíl v jednotlivých herních situacích.

 

Snížení produktivity u hráčů starších 31 let

Začátek článku naznačil, že existují tvrdá data dokazující, že hráči starší 28 let se zhoršují a po třicítce dokonce rapidně. Neplatí to u všech, výjimky samozřejmě existují.

Jednu takovou studii vypracovali James A. Brander, Edward J. Egan a Louisa Yeungová z UBC Sauder School of Business kanadské univerzity ve Vancouveru. Autoři v ní na základě dat sesbíraných od sezóny 1997/98 do sezóny 2011/12 dokázali, že útočníci jsou nejproduktivnější mezi ve věku 27-28 let, obránci hrají nejlépe ve 29 letech a výkony brankářů se na základě věku příliš nemění.

Kromě toho autoři konstatují, že se útočníci „zlepšují rychleji, než se zhoršují“ a „se začátkem třicítky se začnou významně zhoršovat“. Mezi 24. a 32. rokem se pak pohybují okolo 90 procent svého maximálního výkonu.

Obránci se zlepšují a zhoršují pomaleji než útočníci a většinou se zhoršují symetricky. Od 24 do 32 let se pohybují okolo 90 procent svého maximálního výkonu. Výkony gólmanů na věku podle studie nezáleží a mezi 20 a 37 roky se v každém věku pohybuje jejich úspěšnost zákroků mezi 90 a lehce nad 91 procenty. (Studie je dostupná za poplatek 30 euro na tomto odkazu.)

Hráči á la Wheeler

Zpátky ale k Wheelerovi. Podle studie měl mít už své nejlepší roky za sebou, kapitán Jets ale zažil svůj nejlepší ročník až v 31 letech. Na konci srpna navíc oslaví 32. narozeniny a měl by se začít významně zhoršovat.

Bude tomu tak ale i ve skutečnosti? Podívat se můžeme, zda nějaký hráč s podobným osudem si zvýšenou produktivitu udržel i v pokročilejším věku.

Blake Wheeler v právě skončeném ročníku sbíral 1,12 bodů na zápas, proto se je výběr zúžen na hráče, kteří ve věku 30 a 31 let sbírali mezi 1 a 1,2 body na zápas. Takových je celkem třicet, osm z toho aktivních (Jevgenij Malkin, Joe Thornton, Phil Kessel, Blake Wheeler, Anže Kopitar, Patrick Marleau a Henrik Zetterberg)

Marc Savard, Jarome Iginla a Daniel Alfredsson se ve výčtu objevili dvakrát, kvůli zkreslení výsledků jsou proto započítané u prvních dvou sezóny, kdy jim bylo 31 (u obou 2008/09), u Alfredssona pak ročník 2002/03, v němž odehrál vzhledem ke svým prosincovým narozeninám více utkání ve věku 31 let.

Dále je potřeba poznamenat, že Jarome Iginla, Pavel Dacjuk, Henrik Sedin a Jaromír Jágr jsou klasifikovani jako hráče, kteří už uzavřeli své kariéry v NHL. Byť Iginla, Dacjuk ani Jágr své konce v NHL ještě neoznámili. Sedin je zmíněn hlavně pro připomenutí, ten už svůj konec oznámil.

Oranžově vidíte bodový průměr na zápas u sledovaných hráčů v sezóně ve věku 30 až 31 let, šedě pak jejich průměr v následujících ročnících po zbytek kariéry. U všech bez výjimky lze vidět pokles.

Průměr v sezóně 30 až 31 let

1,06

Průměr poté

0,75

Snížení

0,31

Průměrně tito hráči sbírali ve své sezóně „30 až 31 let“ 1,06 bodů, ve zbytku kariéry pak 0,75 bodů na zápas. Lze tak jasně pozorovat snížení o 0,31 bodů na utkání.

Závěr

Co si z toho všeho odnést? Většinou se nespletete, když o hráči, který ve svých 31 letech ofenzivně pronikne a nasbírá 91 bodů, řeknete, že svůj výkon pravděpodobně nezopakuje, ale na to, že se Wheeler zhorší, ukazuje i jeho abnormální produktivita v přesilovkách, která by měla klesnout.

Generální manažer Jets Kevin Cheveldayoff má letos v létě na stole několik složitých rozhodnutí, možným prodloužením Paula Stastnyho počínaje a novými smlouvami pro Connora Hellebuycka a Patrika Laineho konče, avšak platový rozdíl v novém kontraktu pro Blakea Wheelera může být nakonec kritický.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.