bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blümel si na NHL počká, zabojuje na farmě. Co řekl o AHL?

2. října 2022, 7:54

Dominik Dubovči

V létě vybíral z mnoha nabídek, Matěji Blümelovi se ale od první chvíle líbil Dallas. Do kempu přijel připravený a mezi hvězdami ukázal, co umí. Poznal zázemí, konkurenci i dovednosti borců z NHL, na svoji šanci v nejlepší soutěži světa si ovšem musí ještě chvíli počkat.

Na začátku června si splnil dlouholetý sen, když podepsal smlouvu za oceánem.

„Ať to bude NHL, nebo AHL, obojí budu brát jako posun dopředu. Takhle to mám nastavené – chci se dál zlepšovat,“ popisoval tehdy Blümel nadšeně.

Teď už je jasno o tom, kde začne novou sezonu. Bude to o tři hodiny jízdy autem jinde, než si přál. Místo Frisca nastoupí k prvním zápasům v Cedar Parku, místo Dallasu Stars si zahraje v dresu Texas Stars.

Zklamání? Ano, Matěj Blümel se totiž v nováčkovském i tréninkovém kempu Dallasu prezentoval na jedničku. Upoutal na sebe pozornost třeba hattrickem proti talentům St.Louis, skaut Jiří Hrdina chválil také jeho bruslení, ofenzivní nápady a hru s pukem.

V silné konkurenci to ale na první tým (zatím) nestačí. A přestože má český fanoušek tendenci Matějovi fandit o něco více, realita mluví jasně. Soupiska prvního týmu v Dallasu je prostě nabitá.

V NHL mají své místo jisté Tyler Seguin, Jamie Benn, Joe Pavelski, Roope Hintz, Mason Marchment, Radek Faksa, Denis Gurianov a Luke Glendening. Nejspíše i Fin Joel Kiviranta.

Oproti Blümelovi má pak větší šance i o rok starší Švéd Jacob Peterson, který hrál za Dallas již loni. A průměr bodu na zápas si už dva roky drží další hvězda ročníku 1999, Američan Jason Robertson. U něj je působení v NHL jen otázka podpisu nové smlouvy.

„Farmy se nebojím, v hlavě jsem na ni i připravený. Angažmá u Stars beru celkově jako posun dopředu."

V útoku Stars se tak parta nadějných talentů prala pouze o jedno volné místo.

Marián Studenič, Ty Dellandrea, Riley Damiani, Logan Stankoven, Wyatt Johnston nebo Mavrik Bourque… Všichni jsou v organizaci Stars už delší dobu a v průběhu sezon už se bodově slušně předvedli i v AHL.

„Může se stát, že půjdu do AHL, ale tím se pro mě nic nezmění, budu bojovat dál,“ hlásil v červnu Blümel, který teď sice mezi prvními odchází na farmu, ale o to větší šanci má, aby zaujal právě v dresu Texas Stars a v týmu si vybojoval pevné místo. Třeba i pozici lídra.

Taková role může produktivnímu hráči, jako je Blümel, ve výsledku prospět mnohem více, než kdyby sbíral pár minut za zápas ze čtvrtého útoku NHL.

„Farmy se nebojím, v hlavě jsem na ni i připravený. Angažmá u Stars beru celkově jako posun dopředu. Takhle to mám nastavené, chci se zkrátka dál zlepšovat,“ vysvětloval odchovanec Pardubic v rozhovoru pro hokej.cz těsně po podpisu dvoucestné smlouvy.

Výhodou pro něj je, že z let 2017-2019 už má za sebou dvě sezony v USHL. Z amerického Waterloo tak už dobře zná angličtinu, severoamerický styl života i rozměry užšího kluziště.

„Bylo to tehdy nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl udělat. Amerika mi pomohla na ledě i mimo něj a teď je pro mě život a hokej v zámoří mnohem jednodušší,“ uvědomuje si. 

„Už jen tím, že se rovnou domluvím a nebudu žádný „trouba“, který neumí ani slovo a nejradši by měl v kabině samé Čechy. Tahle zkušenost mi může pomoct,“ věří Blümel, na kterého v Texas Stars žádný krajan nečeká.

„I když třeba s Matějem Stránským jsme to probírali na mistrovství, AHL tady hrál čtyři roky, tak jsem se ptal, co a jak.“

Sezonu naopak nejspíš Blümel proti dvěma kamarádům začne. AHL totiž pro rezervu Dallasu startuje za dva týdny dvojzápasem proti Coloradu Eagles, za které by mohl naskočit Blümelův spoluhráč z MS juniorů Lukáš Pařík nebo starý známý z pardubické mládeže Martin Kaut.

„Bylo to tehdy nejlepší rozhodnutí, jaké jsem mohl udělat. Amerika mi pomohla na ledě i mimo něj a teď je pro mě život a hokej v zámoří mnohem jednodušší.“

Pro Blümela tak nic nekončí, naopak. Dallas má teď na soupisce prvního týmu 45 hráčů, jejich počet ještě zúží na 23. A v takové konkurenci bude mít šikovný český útočník stále obrovskou motivaci, aby si řekl o šanci v NHL.

„O víkendu už chceme přejít do další fáze přípravy. Zatím tady máme v podstatě dva týmy, všechny sledujeme podrobně a dáváme jim šanci, ale musíme se posunout a vybrat tu nejlepší partu pro NHL,“ avizoval trenér Peter DeBoer už v úterý.

Jak už bylo popsáno, i Blümel dostal prostor na ledě. Kromě čtyř branek ve třech utkáních na turnaji talentů v Traverse City zaujal i v tréninkovém utkání Stars, když dvěma góly zařídil výhru 3:1 pro tým v bílých dresech.

„Viděl jsem tam Jamieho Benna, Tylera Seguina, Joea Pavelskiho…. Říkal jsem si, že to je fakt něco."

Během přípravných zápasů NHL pak dvakrát odehrál přes 14 minut. A od první chvíle byl nadšený. 

„Před prvním tréninkem na hlavním kempu jsem byl spíš hodně nervózní,” směje se. „Viděl jsem tam Jamieho Benna, Tylera Seguina, Joea Pavelskiho…. Říkal jsem si, že to je fakt něco. První trénink byl pro mě tedy náročný, ale pak jsem si uvědomil, že mezi ně patřím. Že s těmihle kluky bych mohl být v týmu.“

Splní se Blümelův sen o něco později?

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Matej Blümel (@blumel_matej)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.