bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bruins našli defenzivní spásu. Teenager Carlo ohromuje Boston

23. října 2016, 16:30

Matěj Mayer

Defenziva se zdála být před sezonou stinnou stránkou Medvědů a budila obavy. Aby ne, vždyť zůstala od minulého roku nezměněna. GM Don Sweeney se poohlížel po zkušenějším zadákovi s obousměrnou hrou, avšak nakonec mu nepostačil ani Christian Ehrhoff, který byl v Bostonu na zkoušce. Kouč Julien totiž pro tým našel lepší posilu – teprve 19letý obránce Brandon Carlo udělal mílový výkonnostní skok a zařadil se rovnou do prvního páru ke Zdenu Chárovi.

Vraťme se ale trochu do minulosti. Rodák z Colorada se rozhodl nejít cestou amerického rozvojového programu a raději zakotvil v nejprestižnější juniorské CHL. Už v roce 2011, když ještě působil v dorostenecké soutěži, si ho v jeho patnácti letech na draftu WHL vybral celek Tri-City Americans. Tam také Carlo v roce 2013 zamířil. Po první průměrné sezoně, v níž si připsal 13 bodů (3+10) v 71 utkáních, následoval druhý ročník a obrovitý zadák v něm ještě více rozvinul svůj defenzivní talent i útočnou hru. Svou bodovou produkci zvedl na 25 bodů (4+21) v 63 utkáních.

Už tehdy kolem asistenta kapitána Tri-City kroužily kluby NHL a to nejen proto, že také pravidelně objížděl reprezentační akce. Všichni pozorovatelé jej řadili na draftu hodně vysoko – vlastně s ním počítali do prvního kola. „Díky své výšce, bruslení a atletickým schopnostem se může stát vynikajícím defenzivním obráncem,“ hodnotil například skaut Adam Kimelman. Zároveň však byly zpochybňovány jeho ofenzivní schopnosti, a tak se stalo, že se Brandon Carlo na samotném draftu propadl až do druhého kola.

Boston si ještě před ním zamluvil na 13. místě českého beka Jakuba Zbořila a jako čtrnáctku si zabral útočníka Jaka DeBruska. Jak teď asi kluby NHL litují, že nesáhli po Carlovi, kterého nakonec Bruins vzali až z 37. místa, dříve… Americký obránce strávil sezonu po draftu, tu minulou, opět v Tri-City, kde ještě navýšil svou bodovou produkci (27 bodů v 52 zápasech), zlepšil se v defenzivní činnosti a výrazně zesílil. Na konci sezony si krátce vyzkoušel i farmářskou AHL, v níž zanechal velmi slušný dojem.

I přesto mohl v tu chvíli ještě málokdo tušit, co teprve přijde. Carlo na letošním předsezonním kempu chytil šanci za pačesy, přežil všechny škrty – předčil třeba i na draftu upřednostňovaného Jakuba Zbořila – a Clauda Juliena zaujal dokonce natolik, že se ho nebál nasadit rovnou do první obranné dvojice po bok kapitána Zdena Cháry. „Od prvního dne je skutečně dobrý, udělal na mě opravdu dojem. Má trpělivost s pukem a rozhodně na ledě nepůsobí jako nováček,“ řekl na Carlovu adresu kouč Bostonu.

Ten svá slova podpořil i činy. Například v předposledním zápase Medvědů proti New Jersey se Julien nezdráhal mladíka poslat na led za stavu 2:1, když Bruins bránili v posledních minutách hubený náskok. „Nedal mi jinou možnost, prostě jsem ho tam musel poslat,“ nešetřil chválou trenér. Jakou důvěru má Julien v teprve 19letého hráče dokazuje také čas strávený na ledě – 21:58 průměrně odbruslených každý večer – větší porci si dopřává už jen Carlův parťák Chára. V oslabeních dostává mladík průměrně dokonce vůbec největší prostor z celého týmu – 3:41!

Přínos 196 centimetrů vysokého a 92 kilogramů vážícího beka je vyjádřený i ve statistikách. Se sedmi plusovými body je nejen nejlepším nováčkem, ale patří i ke špičce celé ligy. Úplně nejlepší mezi Bostonskými i mezi nováčky je také ve zblokovaných střelách, kterých má už třináct. Připočtěte dva kanadské body (1+1) v pěti zápasech, které jsou pro tak mladého obránce s defenzivním zaměřením více než slušných počinem.

Jeho fantastického zlepšení si nevšiml jen kouč Julien a fanoušci, kteří jej opěvují zejména na sociálních sítích, ale také vlastní spoluhráči. „Je vždy velice dobře připravený a má dobrou poziční hru. Je to výborný obránce,“ oceňuje brankář Tuukka Rask. Chválou nešetřil ani nejproduktivnější hráč Bruins Brad Marchand. „Zlepšuje se, teď hraje opravdu fenomenálně,“ poznamenal na Carlovu adresu.

Carlo působí mezi zkušenými zadáky Bostonu jako svěží vánek. Vždyť Zdenu Chárovi už je 39 let, Johnu-Michaelu Lilesovi 36, Adam McQuiad už oslavil třicítku a věk Kevana Millera se blíží k 29 rokům. S Brandonem Carlem a slibně se vyvíjejícími Charliem McAvoyem a Jakubem Zbořilem by obrana Bostonu v budoucnu nemusela vypadat špatně.

Mladý Američan přitom vzhledem k věku patří ještě mezi hráče, kteří by po odehrání devátého utkání v této sezoně mohli být posláni do juniorky, aniž by se jim tento ročník započítával do kontraktu. Se současnými výkony se ale bostonský obránce s číslem 25 na zádech o něco takového bát nemusí.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.