bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Burns zpět ve formě! Nikdo není lepší než on, říká gólman Sharks

18. ledna 2018, 10:20

Jakub Prchal

Technika, načasování, ale také síla. To jsou přednosti Brenta Burnse. Obránce s tak ofenzivními sklony, že by klidně mohl hrát na pozici útočníka a nikdo by na ledě nerozpoznal žádnou změnu. Tato slova však v úvodu sezóny nepotvrzoval. Do doby, než se poprvé trefil do černého.

V období od prvního zápasu ročníku do třiadvacátého listopadu totiž Burns nasbíral pouze osm asistencí. Ani jeden gól. Aktuální držitel Norris Trophy (a střelec dvaceti devíti branek v loňské sezóně) se trápil. „Musím hrát stále stejně a jednou se všechno zase zlomí,“ doufal tehdy Burns.

Dočkal se. Po dvaceti zápasech se zaradoval z premiérové trefy. Symbolicky v historicky prvním ligovém utkání mezi San Jose Sharks a Vegas Golden Knights. Jakoby z Brenta Burnse spadla tíha očekávání po jeho podpisu osmileté smlouvy na šedesát čtyři milionů dolarů.

Ofenzivní Brent Burns je zpět, hlásala kalifornská média

V následujících dvaceti třech zápasech dokázal bodovat šestadvacetkrát, přičemž sedmkrát sám skóroval a devatenáct branek vymyslel pro své spoluhráče.  Od zmiňovaného duelu s Vegas to byl Burns, kdo nasbíral dvacet kanadských bodů v nejkratším časovém úseku ze všech hráčů v celé NHL.

„Na začátku měl smůlu. Puky mu létaly těsně vedle branky. Věděl, že po podpisu tak velkého kontraktu se na jeho výkony bude upínat obrovská pozornost. Měl sice pomalý start, ale postupem času se stal hráčem, kterým vždycky byl,“ říká Justin Braun, další z řady kvalitních obránců ve službách San Jose. „Kdybych hrál proti němu, asi bych vyčlenil speciální křídlo, které ho nenechá, aby hrál s pukem. O to se snaží soupeři. Hrají před ním mnohem výše a on nemá moc čas, takže se k němu puky musí dostávat rychleji. Musíme se tomu všichni přizpůsobit.“

Nejlepší v NHL?

Slova chvály pro svého hvězdného svěřence našel i hlavní trenér Peter DeBoer: „Neustále hledá cestu, jak se stát ještě lepším hráčem. Je pořád stejný jako dříve, když na něj lidé neupínali tolik pozornost. Jeho střela je nejlepší, jakou jsem ve svém životě kdy viděl.“

„Někdy je to děsivé, protože jeho střela je hodně tvrdá a mně osobně se párkrát už stalo, že mi zasáhl kotník. Není to legrace, ale on se tomu směje a říká, ať mu jdu z cesty,“ vypráví své zážitky český útočník Tomáš Hertl. Ihned ale zvážní: „On je skutečně nejnebezpečnější hráč v NHL.“

Jeho slova potvrzuje i gólman Aaron Dell, jenž se v posledních dvou sezónách v San Jose prezentuje fantastickými čísly. „Nemyslím si, že je na světě někdo lepší než on. Burns střílí na všechna místa v brance. Nad vyrážečku, vedle lapačky, po zemi. Umí trefit přesně horní růžek. Pro gólmana je nesmírně těžké přečíst jeho úmysl. Navíc nestřílí zbytečně, vždycky si potáhne puk a čeká, až někdo bude clonit v brankovišti,“ svěřuje se Dell.

Samotný Burns však nerad diskutuje o svých vlastnostech: "Pojďme se bavit o něčem jiném. Napište článek o Aaronovi nebo naší ping-pongové lize. Řeknu jen, že v létě trénuju střelbu levačkou, přestože v zápase střílím pravou. Nebo také používám ping-pongovou pálku,“ mlží před novináři.

Góly sice dává, ale hodně jich dostává

Je tu ale také defenzivní aspekt hry slavného kanadského beka. Přestože je nejproduktivnějším hráčem Sharks, má nejhorší bilanci v účasti na ledě, která se zastavila až na záporné sedmnáctce. Pro příklad, druhý nejhorší Joe Thornton je na tom o poznání lépe. V jeho kolonce totiž ční pouze číslo mínus devět.

Pokud pak srovnáme Burnsova čísla s dalšími hvězdnými obránci, kteří se se svými týmy pohybují ve stejných patrech tabulky jako San Jose, je rozdíl ještě znatelnější. U Drewa Doughtyho svítí kladná osmnáctka, o Victora Hedmana dokonce plus dvacet čtyři. Jen dvanáct hráčů v celé NHL má horší bilanci při účasti na ledě než Burns.

Přitom ještě loňskou sezónu Burns zakončil ve statistice účasti na ledě na čísle plus devatenáct. Vše pravděpodobně souvisí s absencí defenzivního parťáka Paula Martina, který se okamžitě po zahájení sezóny zranil a nahradil jej daleko útočnější mladík Joakim Ryan. Právě Martin byl pro Burnse zárukou, že si může dovolit zariskovat. Nyní musí jeho roli převzít také on, pokud chce být týmu prospěšný i jinak než střílením branek v přesilovkách.

Kdo získá Norris Trophy?

Hlavní kouč Peter DeBoer však zůstává klidný. I proto, že Sharks vyhrávají a v tabulce se drží na druhém divizním místě. „Tahle statistika mě vůbec nezajímá. Je to jeden z našich nejlepších hráčů, pokud ne vůbec nejlepší v každém zápase,“ vysvětluje DeBoer. Obránce Justin Braun si zase myslí, že jsou jeho čísla vzhledem k jeho vytíženosti adekvátní: „Je na ledě při všech herních situacích. Musíte brát v úvahu i to, že soupeř občas dá gól do prázdné branky při power play. Ne vždy to lidé berou v úvahu.“

Špatnou zprávou pro Burnse je fakt, že jsou někteří elitní obránci ve velmi dobré formě a on sám tak pravděpodobně Norris Trophy neobhájí.  Hlavními kandidáty na ni zůstávají Drew Doughty, Victor Hedman a John Klingberg.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.