bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čeká ho přechod do NHL. Koekkoek má prorazit natrvalo do sestavy Lightning

5. srpna 2016, 12:08

David Motloch

Dobrá, nebylo už těch talentů v Tampě nějak moc? Jonathan Drouin, Vladislav Naměstnikov, Nikita Kučerov, Ondřej Palát, Tyler Johnson nebo třeba Andrej Vasilevskij. Ti všichni platili v organizaci Lightning za velké přísliby a svůj přechod z AHL do nejlepší hokejové ligy světa zvládli. Základna těchto talentů je ale, zdá se, bezedná. Dalším, kdo se dere na výsluní NHL je obránce Slater Koekkoek.

Moc toho v NHL zatím ještě neodehrál. I proto zatím u lidí budí pozdvih především kvůli svému jménu. Konec konců, když na to přijde, „Slejtr Kůků“ dokáže pobavit i široké obecenstvo. Slýchat to ale budeme čím dál tím častěji, protože vše nasvědčuje tomu, že se kanadský hokejista chystá ke své zlomové sezóně v kariéře. 

Napovídá tomu loňský ročník, ve kterém se Tampa probojovala již podruhé za sebou alespoň do finále Východní konference. V základní části pro něj místo nezbylo, trenér Cooper jej byl schopný nasadit do devíti zápasů, ve kterých vítr příliš nezpůsobil. Bilance jedné asistence a jednoho minusového bodu naznačovala, že se Koekkoek v NHL teprve rozkoukával.

Jenže přišlo play-off, a to je, jak všichni víme, úplně jiná soutěž. Mužstvu se zranil jeden z předních zadáků Anton Stralman a lodivod Tampy nesáhl po nikom jiném, než právě po rodákovi z Ontaria. Dvaadvacetiletý obránce tak strávil celé první kolo proti Detroitu jako jeden z možných černých koňů v sestavě. 

Jeho nasazování pokračovalo i dále a vlastně se dá říct, že Koekkoek odehrál s týmem takřka celé play-off. Jen posledních 10 z 11 zápasů ve vyřazovacích bojích s ním Tampa odehrála při jeho nasazení v sestavě. Dá se říct cokoliv, jen ne, že by to byla zrovna náhoda. Koekkoek rostl na ledě doslova každým zápasem a v pozdější fázi play-off vystrnadil ze sestavy obránce Mattea Carlea.

A právě tenhle minisouboj je třeba zmínit jako klíčový v tom, proč bude kanadský obránce příští ročník pravděpodobně zařazen do hlavního týmu již od startu sezóny. Je totiž znám jeho poražený – Matt Carle. Tampa mu řekla sbohem, vykoupila jeho zbývající dva roky upsané smlouvy a udělala z něj volného hráče. Carle nezůstal dlouho na ocet, o chvíli později podepsal v Nashvillu, ale to je zase už jiná pohádka.

Podstatné je to, že Cooper s Yzermanem dali zelenou Koekkoekovi. V příštím ročníku by měl tvořit hlavní obranný pilíř Lightning po boku Hedmana, Garrisona, Stralmana, Šustra a Nestěrova. Koekkoek si užije velké pozornosti také díky Světovému poháru. Na něj odjede reprezentovat své země drtivá většina obránců Bolts, a jelikož tou dobou bude fungovat již tréninkový kemp, bude na něm Koekkoek platit za jednu z hlavních hvězd výběru. 

„Vyhlížím už tréninkový kemp. Těším se na to, že zase budu součástí týmu. Je lepší nebrát nic jako samozřejmost, protože nic není nikdy jisté, takže mimo sezónu jen tvrdě pracuji a čekám na start kempu“, prohlásil hráč, jenž hned poté přiznal, že má v kabině svého osobního mentora. Je jím švédský obránce Victor Hedman.

„Hedman je skvělý chlap, který ví, jak být profesionálem na ledě i mimo něj. Má v sobě hodně talentu a disponuje silnou atletickou postavou. Přesto je jedním z nejlepších bruslařů, které jsem kdy viděl. Způsob, jakým se angažuje v týmu i mimo zápasy je ale důvod, proč je tak dobré mu být vždy nablízku.“

Celkově desátý výběr draftu z roku 2012 má před sebou zlomovou sezónu. Kdo ví, jak by to bylo, kdyby se v loňském play-off nezranil Anton Stralman? Byl by teď Koekkoek ve stejné situaci? Na to se už ale historie neptá. Jisté je pouze to, že ontarijský rodák patří mezi největší současné talenty NHL a ve 22 letech má nejvyšší čas to dokázat. Takže stručně a jasně – „Kůků“ přichází na scénu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.