bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Češi v OHL: Myšák v dresu favorita, průlom Šapovaliva a hrdina Čajan

7. května 2022, 15:40

Martin Voltr

České soutěže už jsou minulostí, spousta našich krajánků nicméně zůstává ve hře za mořem, kde probíhají líté boje v play off. Detailně se nyní zaměříme na zástupce v Ontario Hockey League.

Z trojice kanadských juniorek letos působil v ontarijské lize nejmenší počet českých hokejistů, konkrétně pět hráčů v poli a jeden brankář. Jedno jméno jim vévodí jak z individuálního, tak z týmového hlediska.

Kapitán reprezentační dvacítky Jan Myšák nasbíral v 61 zápasech základní části 64 bodů za 34 gólů a 30 nahrávek. Mezi absolutní ligovou špičku se řadil na vhazování, a to díky úspěšnosti 58,5 procenta, současně pak posbíral pouhé tři menší tresty.

Jeho Hamilton byl jasně nejlepším týmem soutěže, do play off vstupoval s bilancí 51 výher a 12 porážek v základní hrací době. V konferenčním čtvrtfinále jasně potvrdil roli favorita, když po výsledcích 5:2, 5:2, 7:2 a 7:3 zametl s Peterboroughem a proklouzl beze ztráty kytičky do dalšího kola. I v něm už nad Missisaugou vede.

Vynikající nováčkovskou sezonu má za sebou Matyáš Šapovaliv, bohužel už je ale minulý čas na místě. Saginaw totiž nasbíralo druhý nejmenší počet bodů v lize a na postup mu jich deset chybělo. I proto mohl český talent zamířit k reprezentační osmnáctce před mistrovstvím světa.

Díky zisku 52 bodů (18+34) v 68 utkáních byl pátým nejproduktivnějším hráčem kategorie U18 v soutěži, týmové ocenění pro nejlepšího nováčka mu nemohlo uniknout. V březnu si také zahrál na CHL/NHL Top Prospects Game, tedy exhibičním utkání největších nadějí pro draft.

Na šampionátu osmnáctek se z českých zástupců v OHL představil rovněž Šimon Slavíček. Jeho uvolnil tým i přesto, že postoupil do play off. Flint souběžně s turnajem bojoval v dramatické sérii s Owen Soundem a protože nakonec vyhrál 4:3 na zápasy, Slavíček mohl vyrazit zpátky za spoluhráči!

Do semifinále konference proti Sault Ste. Marie, kam se klub dostal vůbec poprvé v historii, vstoupili Firebirds vítězně. Český forvard ale zatím nehrál. Ve 40 startech základní části bodoval jen třináctkrát (6+7), i proto vypadl z žebříčků Centrálního skautingu NHL směrem k draftu.

Právě na hokejkách Slavíčkova mužstva skončil ročník Štěpánu Macháčkovi, jenž v 62 utkáních základní části nasbíral 39 bodů (13+26). Mohutné fyzické parametry ho předurčují i k dalším úkolům, které si zjevně plnil dobře – vždyť trenéři všech klubů ho v anketě zařadili na dělené třetí místo mezi největšími dříči (hardest workers) v soutěži.

Zbývá doplnit duo z Kitcheneru, které ještě pokračuje. Jezdci ubojovali triumf nad favorizovaným Londonem také až v sedmém utkání, které dokonce rozhodovalo až prodloužení.

Postup jde z velké části na vrub Pavla Čajana, jenž sérii v brance otevřel i zakončil. Odchytal čtyři kompletní duely a největší fušku měl v tom posledním, kdy pochytal 51 z 54 střel! Třikrát se dostal mezi hvězdy večera, zatím se ve vyřazovacích bojích chlubí úspěšností 91,7 procenta.

Vzhledem k věku má pochopitelně minoritnější roli forvard Adam Židlický, jediný český zástupce ročníku 2005 v kanadských juniorkách. To hlavní ho teprve čeká, letos si v základní části připsal třináct bodů (6+7).

Kitchener nyní bude čelit ještě větší síle v podobě prvního nasazeného Windsoru, konferenční semifinále vyvrcholí nejpozději 18. května. Memorial Cup pro trojici šampionů juniorských soutěží a pořadatelský celek je na programu od 20. do 29. června v Saint John.

Statistiky Čechů v Ontario Hockey League

Jan Myšák (Ú, 2002, Hamilton Bulldogs) – 61 z, 34+30, 6 TM, +18
*v play off: 5 z, 0+4, 2 TM, -5
Matyáš Šapovaliv (Ú, 2004, Saginaw Spirit) – 68 z, 18+34, 26 TM, -18
Štěpán Macháček (Ú, 2002, Owen Sound Attack) – 62 z, 13+26m 74 TM, +3
v play off: 7 z, 1+2, 17 TM, 0
Šimon Slavíček (Ú, 2004, Flint Firebirds) – 40 z, 6+7, 8 TM, +6
Adam Židlický (Ú, 2005, Kitchener Rangers) – 62 z, 6+7, 22 TM, -10
*v play off: 4 z, 0+0, 4 TM, -2

Pavel Čajan (B, 2002, Kitchener Rangers) – 44 z; prům. 3,61; úsp. 90,1 %, 0 ČK
*v play off: 5 z; prům. 3,48; úsp. 91,7 %; 0 ČK

*v play off stále pokračuje

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.