bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Columbus hraje ukázkový bridge, podepsal Murrayho

12. února 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Když se v létě zámořští novináři ptali generálního manažera Jarma Kekäläinena, koho z nově příchozích hráčů považuje za největší posilu, lišácky odpověděl, že tou nejzásadnější vzpruhou pro Blue Jackets bude konečně zdravý Ryan Murray. Tak moc si finský funkcionář cenil služeb kanadského zadáka. Nyní Murrayho kvality vyjádřil také v číslech, za příští dva roky mu Columbus vyplatí 5,65 milionu dolarů. Kekäläinen se tak vydal cestou populárních "bridge contracts", tedy můstkových smluv.

Během jejich platnosti sice mladí a perspektivní hráči již většinou hrají za velmi slušné peníze, nicméně dostávají zpravidla dva roky dlouhou příležitost k tomu, aby si rozvinuli, či potvrdili svůj talent a řekli o skutečně pohádkový výdělek. Podobně postupovalo například Los Angeles, Kings si tak za nadmíru rozumných podmínek pojistili Tylera Toffoliho. Dalším příkladem budiž Toronto. Maple Leafs po "čekací době" odměnili šikovného centra (o jehož čerstvém přešlapu píše David Baláš) ročním paktem na 4,1 milionu dolarů.

Další příklad? Vezměte si třeba třeba takového Sergeje Bobrovského, v Columbusu nejprve podepsal po zisku Vezinovy trofeje dvouletý můstek za 11,25 milionu dolarů, načež si vysloužil opravdu královské podmínky na další čtyři léta. "Bridge" hrál Kekäläinen také s Ryanem Johansenem, nicméně vše nakonec skončilo poměrně nešťastně. Johansen po neshodách s hlavním koučem Johnem Tortorellou i nikam nevedoucímu vyjednávání kabinu Modrokabátníků opustil. Zamířil k nashvillským Predátorům za Setha Jonese.

Právě Jones a Murray se mají stát defenizivní páteří Blue Jackets. "Ryan je talentovaný a chytrý hráč, který odvádí na naší modré čáře opravdu kvalitní výkony. Postupně si získával více a více času na ledě, ukázoval výrazné zlepšování se, zapojoval se do všech herních situací. A byl při nich přínosným hráčem. Těšíme se na jeho další hokejový růst," pravil Kekäläinen na adresu dvojky draftu za rok 2012. "Jsme rádi, že jsme se dohodli," dodal. Zrovna on po nepěkných zkušenostech s Johansenem ví, o čem mluví.

Murray si v aktuální sezóně zatím připsal 17 bodů, přičemž průměrně hrává přes 22 minut, více toho z Blue Jackets odbruslí pouze Jack Johnson s Davidem Savardem. Po smolných letech, kdy laboroval s několika zraněními, se mu nyní zdravotní trable vyhýbají a de facto po rok dlouhé pauze zase předvádí, proč před ním byl draftován pouze Nail Jakupov a proč o něm Kekäläinen mluví v takových superlativech. Se stropovou zátěží 2,825 milionu dolarů by měl i v příštích dvou sezónách zůstat mezi nejlepšími hráči podle poměru cena/výkon.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.