bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další pán na holení. Ovečkin dostihl bombarďáka Hulla a je čtvrtý mezi nejlepšími střelci historie

9. listopadu 2021, 11:20

Jiří Lacina

Můžete ho zbožňovat, můžete ho nenávidět, ale i s minimální soudností ho musíte uznávat. Alexandr Ovečkin vlétl do nové sezóny nažhavený jako nováček. Třebaže mu pětiletý kontrakt dává dostatek času k naplnění odvážného cíle, neponechává vůbec nic náhodě.

Kuje železo, dokud to jde. A přeskakuje jednoho historického velikána za druhým. V podstatě mohl těmito vodami kráčet už loni, covid ale jemu i celé NHL vzal v předešlých dvou sezónách hromadu zápasů. Tím větší chuť má prošedivělý Rus všechno dohnat.

Zatímco mnohem mladší konkurenti vstoupili do sezóny vlažně, Auston Matthews seřizuje rozladěná mířidla po operaci zápěstí, David Pastrňák se rovněž hledá, Ovečkin pálí ostrými a drží se nejen v popředí tabulky střelců ale i celkové produktivity. Jednadvacet bodů ve dvanácti zápasech!

V historické tabulce nejlepších střelců překonal Marcela Dionnea a v pondělí dotáhl na kótě 741 Bretta Hulla. Jaromír Jágr je na třetím místě se 766 trefami, což je rozdíl 25 zásahů. Legendární Čech vstřelil svůj 766. ve 45 letech, Rusovi bylo v září 36.

Historickou trefu zaznamenal Ovečkin nenápadnou tečí Orlovovy střely. „Beru to den za dnem. Je ale hezké být v takové společnosti. Jsou to pěkná čísla, pojďme dál. Něco zápasů je pořád přede mnou.“

Pokud byl Jaromír Jágr typově úplně jiný hráč než Ovečkin, s Brettem Hullem je podobnost zřejmá. Ovečkin i Hull jsou typičtí střelci, jejichž „onetimer“ (střela bez přípravy) patří do výkladní skříně této hry. Oba praváci, nebezpeční na přesilovce z levého kruhu. Oba schopní tvrdě pálit, šikovně tečovat, dorážet, ale i ujet a zakončit rychlou kličkou.

Když už jsme u toho srovnávání, Hull potřeboval na 741 gólů 1269 zápasů, Ovečkin 1209. Ovečkin 116 vítězných zásahů (první Jágr 135), Hull 110. Na přesilovce Ovečkin 271 (první Andreychuk 274), Hull 265. První gól v zápase, důležitý psychický moment - Ovečkin 127, Hull 131. Velký rozdíl je mezi oběma v gólech do prázdné branky, Ovečkin 41, Hull 11. (Jágr 22, Gretzky 56.)

Kanadského střelce v amerických službách jsme použili coby model už před několika lety. Šlo o článek, který měl dokázat reálnost Ovečkinova plánu dostihnout Gretzkyho. Hull končil kariéru v necelých 40 letech (pět zápasů po výluce asi nemá smysl počítat). Srovnání umožnila nejen podobná herní typologie, ale i srovnatelná dlouhověkost a podobný termín narození – Hull v srpnu, Ovečkin v září.

Nuže vězte, že Brett Hull dal v období 36-40 let 131 gólů (39+30+37+25), a to v době, kdy byl brankový průměr mizerných 5,1-5,2. Ovečkin podepsal letos coby šestatřicetiletý pětiletý kontrakt. Pokud nezasáhnou vnější vlivy, má rok navíc. Na Gretzkyho potřeboval při podpisu pětileté smlouvy 164 branek, teď už jen 153. Aktuální brankový průměr je 5,9 – 6,0.

Všichni už musí uznat, že ten cíl je reálný.

Je to na tobě, Alexi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.