bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Další stěhování jedničky draftu 2012. Někdejší ruský talent přijde o 45 miliónů

20. října 2020, 19:10

Václav Jáchim

Ne a ne najít pohodu. Ani klid. Nail Jakupov si musí připadat jako na kolotoči, už potřetí během čtyř měsíců totiž mění kluby Kontinentální hokejové ligy. Chabarovsk někdejšího hokejistu NHL vyměnil do Omsku, představitelé Avangardu nabídli finanční kompenzaci. A věří, že jedničku 2012 probudí k dřívější formě.

Někdejší hokejista Edmontonu, St. Louis či Colorada sice neměl na ruských kluzištích až tak mizerné osobní výsledky, jenomže na chlapíka s puncem krále draftu předváděl hodně málo. V létě 2018 přešel do Petrohradu, během první sezony tam i s play off zaznamenal 41 bodů, ve 46 zápasech minulé sezony si připsal 10 gólů a stejný počet nahrávek.

V SKA čekali víc, také proto Jakupova poslali v červnu do Podolsku. Ale dřív, než stihl jediný přípravný duel, putoval člen širšího kádru ruské sborné do Chabarovsku. Pravda, záhy se začalo spekulovat o tom, že Amur udělá obchod s jiným movitějším týmem. Došlo na něj až teď, Jakupov stihl v Amuru 15 zápasů, gól a šest asistencí.

Další bude sbírat na nové adrese. „Potřebujeme posílit ofenzivu. O Naila jevily zájem ještě jiné dva kluby, my reagovali rychleji," uvedl pro klubový web generální manažer Alexej Volkov. O přínosu novice nepochybuje. „Jakupov dodá naší hře na pohybu, umí se tlačit před branku a vylepšit produktivitu. V kanadské juniorské lize hrával s Reidem Boucherem, jejich spolupráci chceme oprášit v našem mužstvu," dodal. 

Důležitá skutečnost se týká také ekonomiky. „Nail je hodně motivován šancí v novém klubu, také proto souhlasil s tím, že podepíše smlouvu s podmínkami, jež odpovídají našim možnostem," připomněl Volkov. Podle stanice Hokej bez diváků se ruský útočník musel uskromnit hodně.

Dřívější kontrakt, který uzavřel ještě s SKA Petrohrad, mu zajišťoval roční příjem ve výši 75 miliónů rublů. A to bez bonusů. Smlouva platila do konce letošní sezony a respektovali ji jak v Podolsku, tak v Chabarovsku. Za Omsk už má účastník MS dvacetiletých 2012-13 nastupovat s roční gáží 25 miliónů, což znamená, že přijde o 45 miliónů rublů.

Jakupov k úpravě platu přistoupil především proto, že hraje o budoucnost. Kdyby pokračoval v nevyrovnaných výkonech, za rok by jeho cena na trhu výrazně poklesla. Takhle sice bude pobírat méně, ale v silném Omsku dostane prostor mezi elitními útočníka kouče Boba Hartleyho. Když uspěje, bude mít jistotu dalšího solidního kontraktu. Pokud ne, jeho ústup z pozic napíše další kapitolu neveselého příběhu...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.