bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Deset teenagerů, kteří bojují o setrvání v NHL

15. října 2016, 16:00

Matěj Mayer

NHL je stále více hrou mladých, soutěž se zrychluje a hráči v pokročilejším věku už na ni nestačí. O tom vypovídá například množství neúspěšných try-outů u hráčů nad 30 let. Většina hokejistů prožívá vrchol své kariéry ve věku 24 až 26 let, a tak není divu, že čím dál více jsou v kurzu talentovaní mladíci s levnou nováčkovskou smlouvou. Na začátku letošního ročníku bojuje o udržení v lize hned šest letos draftovaných hochů. Celkově dokonce 21 teenagerů usiluje o to, aby po devátém zápase sezony neputovali zpět do juniorky.

Počet teenagerů na soupiskách NHL v úvodu letošní sezony je opravdu pozoruhodný. S Connorem McDavidem a Noahem Hanifinem, kteří byli pevnou součástí ligy už v předešlém ročníku, se jedná dokonce o 23 talentovaných hokejistů, kterým ještě nebylo dvacet. Na tyto dva se však již nevztahuje pravidlo o možném odeslání do nižší ligy do odehrání devátého utkání.

A jak že tedy ono pravidlo zní: „Hráči, kterým je do 15. září dané sezony maximálně 19 let, jsou způsobilí k tomu, aby jejich smlouva byla pozastavena o jeden rok. Podmínkou je, že nesmí v předchozí ani v právě probíhající sezoně odehrát deset zápasů v jednom ročníku.“

Kluby NHL tak budou po odehrání devátého zápasu čelit těžkému rozhodnutí, zda si mladíka v týmu nechat, nebo jej poslat dozrát do juniorského týmu (v některých případech na farmu). Už nyní je v podstatě jisté, že přinejmenším u dvou jmen nebudou mít trenéři těžkou práci s posouzením. Austona Matthewse a Patrika Laineho jsme tak do našeho přehledu ani nezahrnuli.

Jesse Puljujärvi – Edmonton Oilers

Finský démon zvolil pro svůj edmontonský dres číslo 98, takže by výkonnostně měl být mezi Gretzkym a McDavidem. Jde samozřejmě o vtip, neočekává se, že by Jesse Puljujärvi hned ve své první sezoně takto zářil. Ale v budoucnu, proč ne? Talent na to má, vždyť se trefil již v premiérovém duelu letošní sezony, když nastupoval po boku Leona Draisaitla. V případě, že se Edmonton rozhodne neponechat si čtyřku posledního draftu na soupisce, vzhledem k tomu, že hrál rodák ze Švédska loni nejvyšší finskou soutěž, bude odeslán na farmu do AHL.

Ivan Provorov – Philadelphia Flyers

Ruský zadák je po dvou vynikajících sezonách v juniorské WHL podle všeho již plně připraven na start v NHL. Ivan Provorov se dle dostupných zpráv předvedl na kempu Philly ve skvělém světle a vedení týmu v podstatě nedal jinou možnost, než aby si ho nechalo „nahoře“. Obrana Flyers není skálopevná, což spolu se zraněním obránce Del Zotta dává ofenzivnímu bekovi velkou šanci vyniknout. Poslat jej zpět do juniorky, kde byl v posledním roce dokonce nejlepším obráncem celé CHL, by byl krok zpět. V prvním duelu sezony odehrál přes 20 minut a zřejmě se o tom tedy ani neuvažuje.

Sebastian Aho – Carolina Hurricanes

O tom, že Sebastian Aho zvládne naskočit rovnou do nejrychlejší ligy na světě, asi málokdo pochybuje. Subtilní mladíček už ukázal dostatečnou připravenost na profesionální hokej ve finské nejvyšší soutěži a také na mistrovství světa. Carolina neoplývá v útoku moc velkou konkurencí, a tak by se místo v prvních třech řadách mělo najít. 19letý Fin zaujal asistencí už v prvním utkání ročníku, v němž hrál po boku krajana Teravainena a Švéda Lindholma.

Michail Sergačjov – Montreal Canadiens

Osmnáct let mu bylo teprve nedávno, přesto už měří 190 centimetrů a váží 98 kilo. Michail Sergačjov byl podle všech svědků jednoznačně nejlepším hráčem na nováčkovském kempu Montrealu, později zaujal i na tom „velkém“.  Nejlepší bek loňské sezony OHL je zkrátka výborně připraven na NHL, což dokazoval i v přípravných zápasech. S defenzivním tvrďákem a zároveň krajanem Jemelinem k sobě typově skvěle pasují, Montreal má ale aktuálně na listině zraněných Jeffa Petryho. Bude zajímavé sledovat, zda si jej Canadiens navzdory opravdu nízkému věku ponechají v prvním mužstvu.

Pavel Zacha – New Jersey Devils

Jediný český zástupce na seznamu mohl první tým Ďáblů „udělat“ už loni, to ale v poslední chvíli putoval zpět do Sarnie v OHL. Šestka draftu 2015 si přesto NHL v posledním utkání ročníku zahrála a připsala si dokonce dvě asistence! Není pochyb o tom, že Pavel Zacha je dostatečně vyspělý na to, aby působil v NHL. V prvním mači sezony nastupoval ve třetí lajně s Parenteauem a Josefsonem a připsal si nahrávku na jediný gól New Jersey, v jehož ofenzivě by už letos měl patřit k těm lepším hráčům. Přesun do juniorské ligy by byl v jeho případě zcela určitě krokem zpět.

Mitch Marner – Toronto Maple Leafs

U další vycházející hvězdičky Toronta je setrvání v NHL téměř jasnou záležitostí. Mitch Marner si ve dvou posledních sezonách neskutečně podmanil juniorskou OHL, kde vyhrál vše, co mohl. Jeho dominanci krásně shrnuje například 14 získaných bodů ve čtyřech zápasech při cestě za Memorial Cupem. Ještě na konci sezony mu bude 19 let, přesto má už nyní skoro jisté místo v „top six“. Při svém debutu v NHL sice nebodoval, pramálo to ale vadilo. „Vím, že Matthews dal všechny naše góly. Myslím si ale, že nejlepším hráčem první půlky zápasu byl Marner,“ komentoval výstižně uznávaný kouč Mike Babcock.

Dylan Strome – Arizona Coyotes

Také střední útočník Arizony sbíral v OHL body jako na běžícím pásu, ale přestože je na rozdíl od Marnera velmi urostlý, nedominoval až takovým způsobem. Bezpochyby je však i u Dylana Stroma čas na změnu působiště, i když jeho udržení se v NHL není už tak jisté, jak se zdálo o pár měsíců dříve. Pouštní psi sice mají na pozici centra prostor, souboj o tento post však zatím vede jiný mladík a konkurent Dvorak a je otázkou, zda se vyplatí nechávat si ofenzivně nadaného hráče jako Strome až ve třetí či čtvrté řadě. Varianta přesunu na ještě jeden rok do Erie Otters je v jeho případě reálná.

Matthew Tkachuk – Calgary Flames

Už v osmnácti letech urostlé levé křídlo může o rok překonat svého otce, pokud se vzápětí po draftu prosadí rovnou do NHL. Mattu Tkachukovi už byla juniorská OHL malá, důkazem budiž 40 bodů v 18 zápasech play-off a následně zisk Memorial Cupu. Už to je velký důvod k tomu, aby se Flames zamysleli, jestli se šestka posledního draftu může mezi juniory ještě někam posunout. V útoku Plamenů není konkurence příliš velká, a tak se rodák z Arizony rovnou zařadil do druhého útoku k Bennettovi a Brouwerovi. V premiérovém duelu si počínal hodně aktivně a má vskutku dobrou šanci se v týmu udržet.

Travis Konecny – Philadelphia Flyers

O malém Kanaďanovi se už před draftem 2015 vědělo, že oplývá obrovským talentem, ale právě jeho postava ho pravděpodobně odsunula až do druhé poloviny prvního kola. Flyers sázky na Travise Konecnyho nemohou litovat – vždyť šikovný forvard loni nakupil v OHL přes 100 bodů. Ještě více však zaujal na kempu Philadelphie, kde si počínal výtečně a hodně vidět byl i v přípravných zápasech. Po zásluze si vybojoval místo v prvním týmu, dokonce zaujal místo v „top six“ a Letci si ho v mužstvu s největší pravděpodobností nechají i po odehrání devátého utkání. V premiérovém mači zaznamenal dvě asistence a byl vyhlášen jeho druhou hvězdou. Co dodat?

Zach Werenski – Columbus Blue Jackets

Osmička předposledního draftu prožila naprosto fantastický uplynulý ročník. Nejprve Zach Werenski dominoval na univerzitě, pak na mistrovství světa juniorů a sezonu zakončil 14 body v 17 zápasech AHL a ziskem Calder Cupu. Modrokabátníkům tak vlastně nezbylo nic jiného, než jej zařadit do týmu už pro tuto sezonu. Americký zadák zaujal místo rovnou v první obranné dvojici po boku Setha Jonese a jako jediný bek dostal prostor v elitní přesilovkové formaci. Z úvodního duelu proti Bostonu si odnesl asistenci a bylo by velkým překvapením, pokud by se ho Columbus po devátém mači rozhodl vyřadit.
 

Další teenageři bojující o místo v NHL

Jakob Chychrun, Lawson Crouse (oba Arizona), Thomas Chabot (Ottawa), Mathew Barzal, Anthony Beauvillier (oba NY Islanders), Brandon Carlo (Boston), Blake Speers (New Jersey), Denis Malgin (Florida), Jacob Larsson (Anaheim)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.