bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Desetileté pouto končí. Hanzal opouští Arizonu, obleče dres Minnesoty

27. února 2017, 4:22

David Jahoda

Stalo se to, co se všeobecně čekalo. Českému útočníkovi Martinu Hanzalovi běžel poslední rok smlouvy s Arizonou, sám na sto procent počítal s tím, že si po deseti letech v NHL zahraje za jiný tým. Výměna přišla dva dny před uzávěrkou přestupů. Hanzal míří do týmu Minnesoty Wild, který vede Západní konferenci a brousí si zuby na nejvyšší mety.

Psal se rok 2005, co zástupci Arizona Coyotes, tehdy ještě pod názvem Phoenix Coyotes, vyzvali Martina Hanzala na vstupním draftu NHL, aby vystoupal na pódium a oblékl dres s kojotem na hrudi. Jako celková sedmnáctka draftu. Poprvé českobudějovický odchovanec nastoupil za pouštní psy v sezoně 2007/08. Od té doby už utekla dlouhá doba a Martin Hanzal na sobě stále neměl jiný dres.

To se ale teď mění. Na konci této sezony mu vyprší pětiletá smlouva, kterou s Coyotes podepsal. Arizona popáté za sebou s největší pravděpodobností nebude ve vyřazovací části, proto bylo víc než jasné, že se Hanzal bude stěhovat. Generální manažer Arizony John Chayka se nakonec dohodl na výměně s jedním z velkých letošních favoritů, týmem Minnesoty Wild.

Společně s Martinem Hanzalem se do Minnesoty stěhuje i útočník Ryan White a volba ve čtvrtém kole letošního draftu. Co získala Arizona? Není toho zrovna málo... Coyotes od Wild inkasovali útočníka Graysona Downinga, volbu v prvním kole letošního draftu, volbu ve druhém kole draftu 2018 a potenciální volbu v draftu 2019. Tu získají v případě, že se bude Wild dařit v play off. Konkrétně: Pokud Minnesota projde přes první kolo, získají Yotes volbu ve třetím kole, pokud se dostane alespoň přes dvě série play off, dostane Arizona volbu ve druhém kole. Vše je navíc podmíněno tím, že Hanzal musí ve vyřazovací části odehrát alespoň 50 % utkání.

Navzdory tomu, že Arizona jako tým opět nezažívá zrovna vydařený ročník, Hanzalova čísla špatná nebyla. Ba naopak. S 16 góly byl nejlepším střelcem Coyotes, navíc tím vyrovnal své maximum ze sezony 2010/11. K 16 brankám přidal 10 asistencí. Těžil zejména ze spolupráce s krajanem Radimem Vrbatou, který mimo jiné také nemá smlouvu na další rok, a tak je možné, že se také bude někam stěhovat.

Z Hanzalova platu, který čítá 3,1 milionu dolarů na sezonu, zůstane polovina na platebním účtu Arizony, Wild budou platit druhou půlku Hanzalovy gáže. Tohle jsou však záležitosti, které jdou mimo myšlení českého forvarda, jenž už se dívá dopředu. „Bylo to skvělých deset let, teď se ale těším na to, že budu moct být v play off, hrát za Minnesotu a pomoct ji,“ řekl třicetiletý hráč pro ArizonaSports.com.

Hanzal se rovněž nechal slyšet, že i když výměnu téměř stoprocentně čekal, bylo loučení s Arizonou emocionální. Deset let v organizaci Coyotes považuje za nejlepší v životě a také se nechal slyšet, že nejtěžší bylo loučení s kapitánem a ikonou klubu Shanem Doanem, se kterým několik let mimo jiné hrál během letů na zápasy karty a nikdo ze spoluhráčů je nedokázal porazit. O Wild řekl, že mají jeden z nejlepších týmů na Západě a že si je vědom, že zde bude mít velkou šanci na Stanley Cup!

A ještě jedna zajímavost na závěr. Několik hodin před výměnou do Wild začaly na sociálních sítích kolovat mylné informace, že byl Hanzal společně s Anthonym Duclairem vyměněn do Pittsburghu za Nicka Bonina a volbu v prvním kole draftu. To se ale nestalo a český dlouhán se bude snažit o Stanley Cup v jiném americkém městě poblázněném hokejem. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.