bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvojnásobný šampión Orpik: Promoce s půl miliardou na kontě

26. května 2022, 11:45

Jiří Lacina

V České republice nebývá zvykem, aby vrcholový sportovec studoval souběžně s kariérou vysokou školu. Pokud se tak děje, jde spíš o výjimku. V Severní Americe je systém sportu provozovaného souběžně se studiemi propracovanější, Orpikův případ se přesto vymyká.

Někdejší dvojnásobný vítěz Stanley Cupu ukončil kariéru v roce 2019 coby osmatřicetiletý. Okamžitě začal na plný úvazek pracovat s obránci na farmě Capitals u Hershey Bears, k čemuž přidal práci asistenta trenéra na Boston College.

Ke své bývalé alma matter v Bostonu měl ovšem malý dluh. Sám zde studoval obor komunikace, a aby ho zdárně dokončil, zbývalo mu pobrat něco kreditů. Studium obnovil a nedávno ukončil. S gratulačkou přispěchala třeba specialistka na mentální koučing Dr. Aimee Kimball, jejíž výčet činností je tak dlouhý, že si ho v případě zájmu odklikněte na twitteru sami.

Bývalý obránce Orpik, pojmenovaný po strůjci „zázraku na ledě“ Herbu Brooksovi, byl osmnáctkou na draftu 2000, kde si ho vybral Pittsburgh. Odtud odešel v roce 2014  do Washingtonu. S oběma týmy má prsten za vyhraný Stanley Cup, s Tučňáky 2009, s Capitals 2018. V 1035 zápasech nasbíral 194 bodů (18+176), v play off nastoupil ke 155 utkáním (4+22). Vyřazovací boje neochutnal jen v úvodu kariéry, v letech 2007-2019 je hrál každý rok!

Před Brooksem Orpikem nezbývá než smeknout. Ve svém postavení vysokoškolský titul určitě nepotřebuje. Za šestnáct let v NHL vydělal skoro 48 miliónů dolarů brutto, což při hodně zběžném odhadu čistého výdělku dává něco přes půl miliardy korun. Musel by se zbláznit nebo chovat krajně nezodpovědně, aby z vydělaných peněz nezajistil doživotně sebe i rodinu.

Přesto se na akademickou půdu vrátil, aby si vzdělání dotáhl.

Z nynějších českých hokejistů vystudovali vysokou školu například Karel Vejmelka nebo Lukáš Radil. Z hráčů minulosti jmenujme třeba Dominika Haška, Roberta Kyselu, Petra Břízu, nebo Ivana Hlinku.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.