bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ekblad bere minulou sezonu jako velkou školu. Teď věří v lepší zítřky

6. srpna 2017, 16:00

David Jahoda

Loňské léto, rok před vypršením nováčkovské smlouvy, podepsal pohádkový kontrakt na osm let s průměrným ročním platem 7,5 milionů dolarů. Čekalo se, že se obránce Aaron Ekblad bude ve svém vývoji i nadále zlepšovat. Jenže opak byl pravdou. Smůla ho provázela už od Světového poháru, vše pokračovalo v dresu Floridy. Ta místo toho, aby se ucházela o nejvyšší příčky, pouze stagnovala, a nakonec se nevlezla ani do postupové osmičky Východní konference. A Ekblad? Z osobního hlediska zažil dosud nejhorší ročník. Teď se z něj chce co nejvíc poučit.

Na loňském zářijovém Světovém poháru figuroval v nominaci Týmu Severní Ameriky, jenže hned v prvním utkání se zranil, čímž pro něj hvězdami zastoupený turnaj skončil. Na start sezony v NHL už však byl připravený, jenže ta pro něj ani celý tým Floridy Panthers nedopadla vůbec dobře. Mužstvo ze slunného města Sunrise se nedostalo ani do play off a Aaron Ekblad, místo toho, aby se zlepšoval, šel se svými výkony strmě dolů.

V prvním ročníku v NHL zaznamenal 39 bodů, v tom druhém 36, ovšem minulý rok to bylo pouhých 21 bodů. Ještě daleko horší pohled ale byl na jeho statistiku pravdy, tedy +/-. V sezoně 2015/16 byl 18 bodů v kladných hodnotách. Minulá sezona? Dohromady 23 bodů v mínusu, nikdo z hráčů Floridy na tom v tomto ohledu nebyl hůř. 

„Byl to těžký rok se vším všudy,“ svěřil se pro NHL.com jednadvacetiletý obránce. „Poslední rok z mého nováčkovského kontraktu byl pro mě ten, ve kterém jsem se toho nejvíc naučil. Možná jsem si prvními dvěma lety v NHL až moc snadno proplouval, ale ta pravá práce začíná až tohle léto,“ pověděl Ekblad. „Ale věřím, že teď mám největší sebevědomí. Cítím se připraven tak, jako nikdy předtím,“ řekla jednička draftu z roku 2014, která věří, že se z minulé sezony poučila. 

Mrzel ho zejména týmový neúspěch. Po sezoně 2015/16, kdy Panthers zažili nejpovedenější základní část, a následně nahlédli i do vyřazovací části, v minulém ročníku panovalo mezi fanoušky velké rozčarování. Týmu se nedařilo a play off mu nakonec o 14 bodů uteklo. „Byla to sezona, kdy si uvědomíte, jak těžká tahle liga je a jak těžké je se v ní udržet na dobrých pozicích,“ podotkl Ekblad. 

I když je Aaronu Ekbladovi terpve 21 let, pomalu ale jistě se od něj očekává, že se zařadí do společnosti elitních obránců NHL. Minimálně jeho plat tomu odteď bude odpovídat. Minulá sezona byla ale na jeho výkonnostním růstu udělala kaňku. Ale jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré. A Aaron Ekblad věří, že u něj to bude platit dvojnásob. 

„Byla to sezona, kdy si uvědomíte, jak těžká tahle liga je a jak těžké je se v ní udržet na dobrých pozicích.“

„NHL je liga, ve které nemůžete být neporazitelní. Musíte na sobě makat každý den bez ohledu na to, jak dlouhá je vaše smlouva nebo kolik dostáváte peněz. To je něco, co jsem se v minulém ročníku naučil a co si s sebou ponesu až do konce kariéry,“ pověděl o novém poznatku Ekblad.

Muž, kterému se předpovídá, že dřív nebo později převezme v celku Panthers roli kapitána, věří, že minulá sezona pomůže nejen mu osobně, ale také celému mužstvu. „Snad pro nás bude minulá sezona poučnou zkušeností, která mě i tým vynese o úroveň nahoru. Věřím, že nám to pomůže dostat se do play off a promluvíme do boje o Stanley Cup,“ je Ekblad před nadcházející sezonou plný optimismu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.