bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Eso současného slovenského hokeje? Muž, jehož se před lety Kings zbavili

19. června 2021, 6:36

Daniel Fekets

Že úbytek slovenských hokejistů v zámoří pokračuje, je nezpochybnitelným faktem. Pryč jsou doby, kdy se na kluzištích NHL proháněli hráči jako Marián Gáborík, Michal Handzuš, Marián Hossa a mnoho dalších hvězd. „Zlatou generaci“ našich východních sousedů ještě teď reprezentují Andrej Sekera a hlavně Zdeno Chára. Dva posledně jmenovaní ale rozhodně mají v obranných řadách jednoho zdatného nástupce. Tím je čerstvě čtyřiadvacetiletý Erik Černák, jeden z elitních beků Tampy.

Od roku 2014 je nejvýše draftovaným slovenským hokejistou. V draftu 2015 na něj vyšla řada ve druhém kole na celkové třiačtyřicáté pozici. Košický rodák byl vybrán organizací Los Angeles Kings, za kterou však NHL nikdy nehrál.

O dva roky později se stal předmětem zajímavé výměny. Do Tampy tehdy putoval společně s krajanem Peterem Budajem. Los Angeles si místo obou Slováků vzalo Bena Bishopa, jenž se stejně o pár měsíců později přesunul do Dallasu.

Na první pohled to tak rozhodně nemuselo vypadat, ale tento trejd nakonec jednoznačně vyzněl ve prospěch Blesků. Ti odchodem své dřívější jedničky uvolnili prostor pro Andreje Vasilevského, v němž současná Tampa našla jednoho z nejlepších brankářů na světě.

A tato výměna rozhodně nebyla jedinou výhrou manažerů a skautů Tampy za poslední léta. Nyní možná až s úsměvem můžeme vzpomínat na místa, na kterých byla současná elitní lajna jednoho z nejsilnějších týmů ligy draftována. Jen si připomeňme: Nikita Kučerov draftován z 58. pozice, Brayden Point ze 79. a Ondřej Palát dokonce až z místa číslo 208.

Jasný důkaz, že organizace Tampy má na budoucí hvězdy zkrátka čich. A hlavně proto je nyní na vrcholu.

Ale zpět k Černákovi. Při retrospektivním pohledu na draft 2015 můžeme říct, že Los Angeles slovenského obránce dost možná Tampě vyfouklo. Králové totiž vybírali o jedno místo před Tampou, a ta si tak byla nucena vzít Matthewa Spencera. Hráče, který momentálně už nepůsobí ani v AHL.

O dva roky později ale už Černák byl členem Tampy Bay. Hned po svém nástupu do farmářského týmu Syracuse se stal nedílnou součástí sestavy. Už po jedné sezoně v rezervním týmu se objevil mezi elitou, v dresu Lightning nasbíral v ročníku 2018/2019 58 zápasů. Ano, byla to ta sezona, kdy svěřenci Jona Coopera v základní části překonávali jeden rekord za druhým.

Zaučoval se po boku Victora Hedmana. Velkou porci minut na ledě pochopitelně nedostával, ale hierarchií týmu se neustále posouval. Teď už je nezpochybnitelným článkem sestavy, ve které dostávají více prostoru jen Ryan McDonagh, Michail Sergačjov a již zmíněný Hedman.

Jon Cooper na Černáka sází rád. Je to zadák, který umí zaútočit, ale především poctivě bránit. Je komplexním pravorukým obráncem, což je v moderním hokeji nesmírná výhoda.

Celkově už stačil v NHL odehrát přes 200 zápasů. Připsal si 59 kanadských bodů a s Tampou hraje neustále na vrchních příčkách soutěže. Kdo jiný se může už ve čtyřiadvaceti letech pochlubit ziskem Prezidentského poháru a Stanley Cupu po necelých třech sezonách na této úrovni?

Prostě Zdeno Chára, Andrej Meszároš, Ľubomír Višňovský nebo Andrej Sekera mají skvělého nástupce. Černák možná už nyní je v současné době nejvýraznějším slovenským hokejistou v NHL.

A to nejlepší má ještě před sebou.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.