bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Exhibice na počest Demitry: Peter Šťastný nastoupí s oběma syny

20. srpna 2014, 19:45

Jan Šlapáček

Hvězdné obsazení budou mít tři exhibiční duely, které tento týden proběhnou na počest Pavola Demitry (na snímku). Slovenský útočník tragicky zahynul před necelými třemi lety při leteckém neštěstí u Jaroslavle, podobně jako české trio Karel Rachůnek, Jan Marek, Josef Vašíček.

Na Demitru nyní zavzpomínají jeho spoluhráči ze Slovenska i ze St. Louis, kde v minulosti strávil osm sezon. "Myšlenka rezonovala už víc než dva roky, teď konečně dozrála. Pala chtěli uctít i bývalí hokejisté Blues, kteří mě požádali, jestli bych něco takového nepřipravil na Slovensku," řekl na tiskové konferenci v Bratislava hlavní organizátor Peter Šťastný.

Slovenská hokejová legenda a mistr světa 1976-77 se realizace ujal společně s Mariánem Bezákem a Ondrejem Otčenášem, jenž coby manažer společnosti HW Group projekt chystal po technické stránce. V St. Louis Alumni si projekt vzali za svůj zase Ľuboš Bartečko a Kelly Chase. 

S hráči jednal především Peter Šťastný, který na sklonku kariéry v NHL sám hrával za St. Louis. Díky dohodě s Alumni Blues, kde jsou sdruženi někdejší hokejisté klubu, vznikl formát tří duelů mezi elovenskými osobnostmi a hráči St. Louis Blues.

Zámořští hokejisté už dorazili do Evropy, první zápas se uskuteční ve středu v Popradu. O dva dny později uvidí klání Trenčín (obě utkání startují od 17:30 hodin), poslední střetnutí hostí v sobotu 23. srpna od 17 hodin Bratislava. "Všichni si chceme důstojně připomenout velkého hráče, sportovce a člověka. Tahle akce zaslouží pozornost," vybídl fanoušky nejen na Slovensku Peter Šťastný.

Hrát se bude podle pravidel veteránského hokeje, tedy bez osobních soubojů do těla. Cílem je zavzpomínat na Pavola Demitru a pobavit fanoušky, na výsledcích tentokrát záležet nebude. 

"Už teď víme, že projekt bude úspěšný. Nakolik, to záleží na nás a na fanoušcích. Veškeré náklady máme pokryté, příjmy půjdou na rozvoj slovenského mládežnického hokeje," připomněl Šťastný. Část prostředků poputuje Základní škole Pavola Demitry v Dubnici nad Váhem, další peníze dostanou hokejová škola Igora Liby a také projekt Zdeno Cígera, jenž pracuje s dětmi ze sociálně slabých rodin.

Exhibice se zúčastní řada hokejových hvězd, dojde i na unikátní setkání klanu Šťastných. Nejen že si po delší době společně zahrají bratři Peter s Antonem, na led vybruslí také Paul a Yan, tedy synové Petera. Paul dosud v NHL oblékal dres Colorada, v červenci ale podepsal právě St. Louis. Ve stejném klubu před časem hrával také starší Yan. 

"Bude to asi náš první a poslední zápas v Bratislavě," zmínil Peter Šťastný město, kde sám s hokejem začínal. A odkud kdysi vyrazil do zámoří za mimořádně oslnivou kariérou.

Připomněl, že se všichni hráči postavili k myšlence vzdát hold Demitrovi vstřícně, byť například Marián Gáborík nebo Peter Bondra původně plánovali dřívější odlet do zámoří. Ovšem záhy letenky změnili, aby mohli být osobně při tom. Zřejmě jen utkání v Trenčíně by se měl zúčastnit Petr Čajánek, také někdejší útočník Blues, podle Petera Šťastného je v jednání start Petra Nedvěda. I on v organizaci kdysi nastupoval. 

Tým Blues Alumni bude tvořit několik známých jmen minulosti, namátkou Young, Federko, Mayers, brankář McLennan, zbytek sestavy doplní slovenští hráči, co prošli NHL - kupříklad Róbert Petrovický, Suchý, Liba a další.

Kteří hokejisté by se měli exhibičních utkání zúčastnit:

St. Louis Blues Alumni: 

Jamie McLennan, Marc Bergevin, Kelly Chase, Tyson Nash, Mike Sillinger, Jamal Mayers, Bernie Federko, Reed Low, Terry Yake, Scott Young, Paul Stastny, Yan Stastny, Petr Čajánek, možná i Petr Nedvěd.

Osobnosti slovenského hokeje:

Peter Šťastný, Anton Šťastný, Zdeno Chára, Peter Bondra, Marián Gáborík, Marián Hossa, Miroslav Šatan, Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Ľuboš Bartečko, Radoslav Suchý, Richard Lintner, Róbert Petrovický, Ľubomír Sekeráš, Jerguš Bača, Zdeno Cíger, Igor Liba, Otto Haščák, Branislav Jánoš, Arne Kroták.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.