bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fanoušci rasisticky napadli Smithe-Pellyho. Odporné, říká Trotz

19. února 2018, 10:30

David Zlomek

Washington v sobotu prohrál na ledě Chicaga vysoko 1:7, nicméně nebyl to tým z hlavního města USA, který odcházel z útrob United Center s ostudou. Domácímu celku totiž udělali otřesnou reklamu čtyři fanoušci. Ti totiž řvali rasistické urážky na Devanta Smithe-Pellyho, když seděl na trestné lavici.

Podle reportérky Washington Post Isabelle Khurshudyanové čtyři fanoušci sedící blízko trestné lavice hostů pořvávali na Smithe-Pellyho slova “basketbal, basketbal, basketbal“, načež došlo mezi nimi a samotným hráčem k slovní výměně názorů. Fanoušci byli poté okamžitě vyvedeni.

Trenér Capitals Barry Trotz se svého svěřence před novináři zastal, při rozhovoru nevypadal vůbec klidně. „Rasismus nemá v hokeji co dělat, nemá co dělat nikde. Je to odporné,“ říkal naštvaně.

Hned po zápase vydala organizace Blackhawks oficiální oznámení, kde se za celou situaci omlouvá:

„Byli jsme obeznámeni s dnešním incidentem, který se během zápasu stal, týkající se malé skupiny návštěvníků, kteří špatným způsobem zaútočili na hráče Washingotnu Capitals Devanta Smithe-Pellyho. Fanoušci byli okamžitě odvedeni a omlouváme se hráči i celé organizaci. Jsme odhodláni vytvářet ideální prostředí pro každého, kdo navštíví náš zápas. Takovéto situace nebudou tolerovány.“

V říjnu minulého roku Smith-Pelly na toto téma promluvil prostřednictvím Washington Post. Uvedl, jak se mezi profesionálním sportem a rasovými vztahy rozevírají nůžky. Zvlášť je to vidět prý na hokeji, kde vidíte menšin méně než v ostatních sportech.

„Když se podíváte do kabiny, jsem tam jenom já,“ řekl tehdy Khurshudyanové. „Dívajíc se na další týmy, nevidíte tam kluky, kteří jsou jako já. Tak to teď prostě je.“

„Cítím se trošku osamělý,“ říkal zase do Toronto Sun o měsíc dříve. „Všichni jsme na to v týmu sami, nejsme skupinka dvou nebo tří. Můžu jít za Joelem Wardem, protože ví, jaké to je být černochem v Americe. Ostatní v týmu neví – a ani nemůžou – vědět, jak se cítím. V tom je ta osamělost.“

V NHL je podle Washington Post zhruba třicet hráčů černé pleti. Spolu se Smithem-Pellym válčí v dresu Caps ještě Madison Bowey.

Bohužel toto není první incident, co se týče rasismu v NHL. V roce 2011 v přípravě hodil fanoušek banán na led, zatímco Wayne Simmonds jel nájezd. Nebo když v sedmém zápase série mezi Capitals a Bruins vstřelil vítězný a postupový gól Joel Ward, tak jeho sociální síťě zaplavila vlna nenávistných a smrtí hrozících zpráv. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.