bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Foligno jede, Niemi se drží aneb TOP 5 UFA bojovníků o nový kontrakt

20. prosince 2014, 16:08

Tomáš Zatloukal

UFA. Magická zkratka, kterou důvěrně zná každý fanoušek NHL. Volný hráč bez omezení. Právě z takových hokejistů se v červenci pravidelně stává lovná zvěř a generální manažeři se přebíjejí nabídkami, aby ukořistili ty nejlepší z nich. Status UFA "hrozí" řadě hvězd, byť některé odvádí tak výborné výkony, že nový kontrakt nejspíše podepíší ještě před koncem sezóny. Kdo nejlépe bojuje o novou smlouvu a může se, od stávajícího klubu, případně v létě na volném trhu, těšit na pořádný balík peněz?

 5, Antti Niemi, San Jose Sharks

Stalock nebo Niemi? San Jose se každým dnem krátí doba, během které musí rozseknout gordický uzel, kdo bude jedničkou Sharks pro další roky. Finský vítěz Stanley Cupu se do souboje s americkým kolegou pustil s vervou. Spolehlivými výkony dává zapomenout na mizerné play-off, k jistější pozici mu pomohlo i Stalockovo zranění. GM Douga Wilsona nečeká snadný verdikt, za 3,8 milionu dolarů ale sežene lepšího gólmana horko těžko.

4, Matt Beleskey, Anaheim Ducks

"Zatím je naším nejlepším křídlem," chválí Beleskeyho spoluhráč Patrick Maroon. Ducks se od důrazného dříče za 1,35 milionu dolarů dočkali nečekaného gólového příspěvku. A to v momentě, kdy to nejvíce potřebovali. Zaplněná marodka věštila velké potíže, 26letý brousek s haškovskou devětatřicítkou ale všechny obavy rozprášil. Nasázel už 15 gólů, čímž hravě pokořil osobní sezónní maximum, a je nejlepším střelcem Anaheimu.

 3, Mike Ribeiro, Nashville Predators

Nabídnout smlouvu Ribeirovi je sázka do loterie. To věděli všichni generální manažeři v NHL. Obzvláště po "Ribsově" hořkém konci u arizonských Kojotů. "Necítil jsem důvěru," lkal. Va bank se nakonec rozhodli hrát Predátoři a vyplatilo se. V Nashvillu se geniální centr chytil, vede formaci s Jamesem Nealem a Filipem Forsbergem. Ve 34 letech rozhodně není na odpis, za 1,05 milionu dolarů patří mezi elitu v poměru cena/výkon.

2, Carl Söderberg, Boston Bruins

"Mám na NHL," dokazuje Söderberg nevěřícím Tomášům. Za oceán odešel poměrně pozdě, přijal skromné podmínky (cap-hit kolem jednoho milionu dolarů), musel se vyrovnat s krutou konkurencí. V Bostonu se nechytí každý. Ale švédský reprezentant obstál, už v minulém ročníku se zastavil na 48 bodech, nyní směřuje k překonání padesátky. Známý web The Hockey News mu věští 55 zářezů. Medvědi ho prý odmění víceletým kontraktem.

1, Nick Foligno, Columbus Blue Jackets

V 27 letech zažívá americký útočník životní sezónu, sbírá bod na zápas, nedávno vstoupil do klubu stovkařů, kde doplnil svého otce Mikea (zaznamenal 100. gól v NHL). Columbus potřeboval v těžkých časech, kdy se počet zraněných Modrokabátníků nedal spočítat na prstech obou rukou, dominantního tahouna. A této role se senzačně ujal právě Foligno. Momentálně bere kolem tří milionu dolarů, hraje ovšem jako dvakrát lépe placená star.

Černý kuň: Cody Franson, Toronto Maple Leafs

"Tu máš 3,3 milionu dolarů na rok a hrej! Ukaž, co umíš." Toronto se s Fransonem dohodlo jen pár dnů před arbitráží. Nyní zřejmě Javorové Listy budou dělat vše pro to, aby 27letého beka podepsaly dříve, než skončí sezóna. Všestranný Kanaďan stíhá rozdávat bodyčeky (lépe je na tom v celém týmu jen Leo Komarov), blokovat rány (druhý za Dionem Phaneufem) a hlavně až nebezpečně často bodovat. 20 zápisů je mimořádný počin.

Poznámka pod čarou: Pokud vám v žebříčku chybí nějaký český zástupce, tak vězte, že o našich krajáncích chystáme samostatný článek.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.