bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gerard Gallant – čtvrtá šance pro oblíbeného kouče

16. června 2021, 15:40

Jiří Lacina

Zdálo se být otázkou času, kdy dostane Gerard Gallant z NHL další nabídku. Mezi hráči oblíbený trenér je ve své podstatě smolař. Na obou posledních štacích končil za těžko pochopitelných okolností. Bez práce dlouho nezůstal. Krátce poté, co vybojoval pro Kanadu zlato na mistrovství světa, podepsal smlouvu se čtvrtým klubem NHL.

Mimochodem, právě v Lotyšsku opět doložil svou genialitu. Nesourodý a papírově slabý celek javorového listu prohrál tři úvodní duely ve skupině a někteří fanoušci se možná uklidňovali, „ještě že se letos nesestupuje“. Kanada je nezpochybnitelná hokejová velmoc a neměla by trpět jen proto, že šampionát v bublině po náročné sezóně nikoho nelákal.

Jenomže Gallant mužstvo nakonec sehrál tak, že se stihlo protáhnout do vyřazovacích bojů a tam prokázalo buldočí vůli typickou pro všechny Kanaďany. Po třech výhrách z toho bylo zlato.

Už během turnaje se psalo o tom, že Gallant potvrzuje svou cenu a brzo po něm z NHL někdo sáhne. Po angažmá v Columbusu (2003-07) a smolných koncích na Floridě a ve Vegas dostává čtvrtou možnost v NHL. A adresa je to z nejprestižnějších – New York City, Manhattan.

„Bylo pro mě skvělé dostat se zase na lavičku a vyhrát zlatou medaili pro Kanadu to učinilo ještě výjimečnějším. Spousta legrace,“ řekl nedávno Gallant.

Trenérská a hráčská minulost

Bez práce byl šestnáct měsíců. Zasloužil se o skvělý vstup Vegas do NHL, kteří z něj učinili svého prvního klubového trenéra. S mužstvem postoupil hned v úvodní sezóně do finále Stanley Cupu. Se statistikou 118 výher, 75 proher (dalších 20 v nastavení) byl loni v lednu překvapivě vyhozen.

Ještě podivnější angažmá zažil předtím u Panthers (2014-16). První rok se do play off s týmem nedostal, pak už ho tam dovedl, navíc s klubovým rekordem 103 bodů po základní části. Bylo z toho nakonec jen jedno kolo a na podzim 2016 už  jeho nadřízený Tom Rowe de facto jen čekal na záminku.

Vyhazov z 28. listopadu po prohře Floridy s Carolinou v Raleighu, kdy Rowe přes video hovor zkonzultoval věc s klubovým majitelem a pak Gallanta nevzal ani do autobusu, pročež si kouč musel volat taxi, patří k těm nejostudnějším v dějinách slavné zámořské ligy.

Bez zajímavosti není ani Gallantova hráčská minulost. Coby levé křídlo odehrál pár sezón v juniorské QMJHL a pak farmářské AHL, po níž v sezóně 1984-85 debutoval za Detroit v NHL. Zde odehrál za Rudá křídla a pak Tampu jedenáct sezón, 615 zápasů s bilancí 480 bodů (211+269). V sezóně 1988-89 se vešel do druhého All Star týmu NHL. V roce 1991 se dal dohromady z těžkého zranění zad.

„V šatně byl Gerry spíš tichý,“ vzpomíná pro NY Post bývalý spoluhráč Ron Duguay. „Jakmile ale vstoupil na led, mohli jste se spolehnout, že vám bude krýt záda. Vždycky oceníte chlapa, který je ochotný se za vás poprat a přesně takový Gerry byl.“

„Ví jak promluvit k mladším hráčům, ví jak promluvit k veteránům.“

V New Yorku převládá názor, že Rangers potřebují zkušeného trenéra a právě tento předpoklad by měl Gerard Gallant dokonale splnit.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.