bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hart zvládá zlomový ročník skvěle. V březnu přepsal další ligový rekord!

10. května 2020, 6:50

Martin Schwarz

Pro hokejisty, kteří se během března nacházeli ve špičkové formě, znamenalo přerušení sezony NHL dvojnásob větší zklamání. Mezi nimi byl i jednadvacetiletý brankář Carter Hart. Těsně před koronavirovou pandemií přepisoval historické milníky soutěže a ukazoval, že by budoucnost brankoviště Flyers měla patřit právě jemu.

Před letošním ročníkem si ještě nikdo netroufl jistojistě tvrdit, jestli ustojí tlak a brzy převezme post gólmanské jedničky ve Philadelphii. Teď je už situace o dost jasnější.

Mladý talent Carter Hart odchytal v zatím nedokončené sezoně 2019/2020 většinu utkání svého týmu (43). Značnou porci (31 duelů) na sebe vzal i jeho zkušenější kolega Brian Elliott. Trenéři Letců ale dávají postupnými krůčky stále víc najevo, na koho hodlají sázet.

Moc dobře vědí, proč to dělají.

Kanadský holobrádek s vizáží skromného klučiny odvádí na svůj věk famózní práci. Nejenže potvrdil nadprůměrné výkony z předešlého ročníku, on je ještě vylepšil, ač mu realizační tým naložil na bedra větší fyzickou i psychickou zátěž.

Kdyby ho v lednu na necelý měsíc ze hry nevyřadilo zranění, určitě by měl v letošních statistikách o několik střetnutí navíc.

Jaká je tedy aktuální bilance jednoho z nejtalentovanějších gólmanů současné NHL? 24 výher, 2.42 obdržených gólů na zápas a úspěšnost 91.4 %. Ve druhé a třetí zmíněné statistice se zařadil mezi desítku nejlepších gólmanů ligy.

Druhá šňůra sedmi výher

Jenže to není zdaleka všechno.

Jen pár dní před přerušením ligy dokázal Hart něco, čím překonal takové legendy brankářského řemesla, jakými jsou Martin Brodeur, Patrick Roy nebo Marc-André Fleury.

Rodák z Alberty totiž jako úplně první gólman do věku 21 let zaznamenal již druhou šňůru sedmi nebo více vítězství v řadě.

Poprvé se mu to povedlo během minulé (nováčkovské) sezony, kdy Flyers dotáhl k osmi výhrám za sebou. Podruhé na skvělou metu dosáhl letos 7. března – po vítězství 3:1 nad Buffalo Sabres slavil sedmý úspěch v řadě.

Prostě jen hraji hokej a užívám si ho,“ utrousil Hart s naprostým klidem při dotazu novinářů, co na svůj počin říká. „Pro nás všechny je nejdůležitější, že se bavíme hokejem a můžeme mít radost z každého příchodu na led,“ dodal. To ještě netušil, že pár dní poté liga na několik týdnů či měsíců utichne.

O jedničce by mělo být jasno

Asi ani není třeba zdůrazňovat, že má Carter Hart výraznou zásluhu na tom, že se Philadelphia pohybuje na pozicích zajišťujících postup do play-off. Ač nezklamal ani jeho parťák Elliott.

Nikdo neví, kam až by se Flyers v čele s Hartem letos dostali, pokud by ročník pokračoval podle stanoveného rozpisu.

Jisté je, že od sezony 2020/2021 – a teď už to snad není příliš odvážné tvrdit – by mělo být o jedničce ve Philadelphii jasno. Po předlouhých letech útrap fanoušci Letců konečně vidí v některém z maskovaných mužů budoucnost.

Další velkou zkouškou urostlý sympaťák projde ve chvíli, kdy se postaví k prvnímu utkání play-off v NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.