bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Henrique věří, že posily pomůžou Devils udělat krok kupředu. Play off je cíl, tvrdí

16. července 2017, 8:00

David Jahoda

Několik let nebylo možné představit si vyřazovací část bez účasti New Jersey Devils. Jenže tohle už je dávno minulostí, bývalý dlouholetý účastník play off už pět sezon v řadě strádá. Jedna z největších opor aktuálního kádru, útočník Adam Henrique, ale doufá, že po změnách, které se v kabině Ďáblů v létě udály, přijde vytoužený postup.

13 sezon. Tak dlouho trvala série postupů do play off v podání New Jersey Devils mezi lety 1997 až 2010. Během toho se mužstvo z Newarku dvakrát stalo celkovým šampionem ligy (2000 a 2003). Poté ale přišel útlum, v následujících sedmi letech se New Jersey prodralo mezi nejlepších 16 týmů soutěže jen jednou, a to v ročníku 2011/12, kdy z toho byla rovnou účast ve finále. Pak ale jako když utne. Pětiletý půst, konec sezony po 82 utkáních.

Bylo proto jasné, že musí dojít k přestavbě. A v letošním létě došlo v cestě k jejímu dokonání k podstatným krokům. Fanoušci Devils proto mají v posledních týdnech důvody k pozitivním vyhlídkám. Stejně tak to cítí i kanadský útočník Adam Henrique, který v New Jersey načne už svou osmou sezonu. Ten si myslí, že by jeho mužstvo konečně mohlo a také mělo prolomit čekání na vyřazovací boje. 

„Určitě, play off je vždycky cíl. Začíná to od našich brankářů. Cory Schneider a Keith Kinkaid chytali oba opravdu dobře, každý večer nám dávali šanci na vítězství. Navíc vedení dovedlo několik posil. Věřím, že někteří kluci zapůsobí jako rozdíloví hráči. Play off je zkrátka cíl. Viděli jsme, že se tam musíte prostě jen dostat, abyste si dali šanci na výhru,“ vykládal v rozhovoru pro NHL.com Henrique, který zřejmě narážel na Nashville, který se z poslední možné postupové pozice vyškrábal až do finále.

Kroků k tomu udělat Devils zase o něco konkurenceschopnější bylo několik. Prvním z nich byla výhra v draftové loterii, která New Jersey přisoudila celkovou první volbu. „Byl jsem nadšený,“ vzpomínal Henrique na své pocity. „V létě jsme potřebovali udělat něco, co nám pomůže se zlepšit, ale tohle bylo něco, s čím jsme vůbec nepočítali. Věděli jsme, že asi budeme hodně vysoko, ale získat první volbu pro nás bylo skvělé,“ komentoval Henrique. A co říká na to, jak Devils s první volbou naložili? „Myslím si, že pánové z vedení zvolili správně,“ hodnotil vybrání Švýcara Nica Hischiera. 

Henrique o vybrání Nica Hischiera: „Myslím si, že pánové zvolili správně.“

O tom, zda historicky první jednička draftu ze Švýcarska pomůže Devils už v nadcházející sezoně, se zřejmě rozhodne až v předsezonním kempu. Kdo ale jistě ať už útočné či obranné řady vyztuží, budou hráči, jež New Jersey získalo výměnou nebo aktivitou na trhu s volnými hráči. Jedná se zejména o obránce Mirca Müllera (předtím San Jose) a útočníky Briana Boylea (Toronto) a Marcuse Johanssona (Washington).

Henrique k příchodu nových spoluhráčů do ofenzívy ztratil pár slov. „Johansson? S pukem to opravdu umí. Dokáže vyvézt kotouč ze středního do útočného pásma, což je věc, se kterou jsme v minulé sezoně měli docela problémy,“ řekl Henrique o švédském forvardovi, jenž v uplynulém ročníku v dresu Capitals zaznamenal své osobní maximum v bodech (58) i gólech (24). 

Nepochybuje ani o tom, že Devils bude prospěšný i Brian Boyle, bývalý forvard Los Angeles, NY Rangers, Tampy Bay a Toronta. „Boyle je velký chlapík (197 cm, 111 kg), je dobrý na vhazování a není lehké proti němu hrát. Navíc do naší kabiny přinese zkušenosti,“ popisoval Henrique dvaatřicetiletého tvrďáka. 

Henrique, který v minulé sezoně odehrál kompletní porci zápasů, v níž si připsal 20 branek a stejný počet asistencí, také věří tomu, že by se mohli zlepšovat i hráči, kteří už v organizaci Devils nějakou dobu jsou, ale do NHL zatím jen nakoukli, nebo se do ní teprve chystají. Velké naděje vkládá do Johna Quennevillea, jehož si Devils vybrali v prvním kole draftu 2014 jako celkové číslo 30. 

Jednadvacetiletý útočník už do nejlepší hokejové ligy světa nahlédl, a to vloni, kdy už bylo jasné, že se play off Devils opět vyhne. „Má za sebou skvělou sezonu. Na farmě v Albany získal zkušenosti a následně si na konci sezony zahrál i v prvním týmu. Myslím, že on je kluk, na kterého bychom se měli zaměřit. Snad se mu trvalý přechod do Devils podaří už letos,“ přál by si čtvrtý nejlépe bodující hráč sestavy New Jersey v uplynulém ročníku. Quenneville v minulé sezoně za Albany během 58 duelů nasbíral 46 bodů, v následných 12 zápasech za Devils zapsal gól a dvě asistence. 

Ďáblové z New Jersey v minulém ročníku skončili na úplném chvostu Východní konference, na poslední postupující tým Toronto ztratili propastných 25 bodů. Horší než vloni to už snad ani být nemůže. To by ale určitě nemělo být motto, které by Devils mělo v nadcházejícím ročníku pohánět. Tenhle tým potřebuje udělat konečně krok kupředu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.