bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Hrozil jim konec kariéry, ale jsou zpět. NHL zažila dva emotivní návraty

6. dubna 2017, 18:00

David Jahoda

Ve středu v noci zažila NHL dva emotivní comebacky. Na led se totiž vrátili hráči, kteří v posledních měsících bojovali s nepříjemnými zdravotními problémy a zcela určitě je nejednou proháněly myšlenky o konci kariéry. Řeč je o Bryanu Bickellovi, útočníkovi Caroliny, jenž se do NHL vrátil poprvé od doby, kdy mu byla diagnostikována roztroušená skleróza, a o forvardu Clarku MacArthurovi z Ottawy, který kvůli následkům otřesu mozku nastoupil poprvé od října 2015. Druhý jmenovaný se po obnovené premiéře neubránil slzám.

V listopadu si jednatřicetiletý Bryan Bickell musel vyslechnout velice nepříjemnou zprávu. Byla mu diagnostikována roztroušená skleróza, tedy chronické onemocnění centrálního nervového systému, které může poškodit jakoukoliv část mozku a míchy. Tato nemoc se nedá vyléčit, pomocí léků je však možnost její příznaky zpomalit. 

Bickell ještě předtím, než tuto zprávu musel přijat, cítil změny v chování svého těla. Měl problémy se zrakem, v listopadu loňského roku jej pak před jedním ze zápasů začalo brnět v rameni, následně mu znecitlivěla pravá ruka a noha. Tady už jistě věděl, že něco není v pořádku. „Samozřejmě je to trochu šok pro mě i rodinu,“ řekl Bickell v tehdejším prohlášení, v němž se informovalo o tom, jakou nemocí trpí. „Nicméně doufám, že budu schopen se vrátit a pokračovat ve hře, kterou miluju.“

Nevzdal se a rozhodl se se zákeřnou nemocí bojovat. Tak, jako je mu to vlastní na ledové ploše. A vyplatilo se! Už 25. února se objevil v sestavě Charlotte Checkers, tedy záložního týmu Hurricanes v AHL. Hned si připsal asistenti a pomohl k výhře 6:1. Byl to jeho první zápas od 30. října.

Na farmě strávil útočník, jenž si během výluky během sezony 2012/13 zahrál za znojemské Orly, celkem deset zápasů, v nichž si připsal jeden gól a tři asistence. V pondělí 3. dubna jej Canes povolali zpět do prvního mužstva. Už o dva dny později v zápase proti Minnesotě mohl po pěti měsících opět okusit nejlepší hokejovou ligu světa. 

„Myslím, že na ledě vypadal lépe, než byste u někoho, kdo chyběl pět měsíců, čekali.“

„Probíral jsem se různými myšlenkami a věcmi, kterými jsem si musel projít, abych dospěl až k tomuto momentu,“ řekl Bickell po utkání s Wild pro NHL.com. „To, že se mi povedlo vrátit, znamená moc nejen pro mě, ale i pro všechny lidi, kteří mi celou tu dobu pomáhali a podporovali mě,“ doplnil vítěz Stanley Cupu se Chicagem z let 2010, 2013 a 2015. 

I když Bickell nebyl spokojený s tím, že jeho lajna, ve které nastoupil po boku debutanta Andrewa Poturalskiho a Brocka McGinna, inkasovala dva z pěti gólů soupeře, který nakonec vyhrál 5:3. Jeho spoluhráči ale Bickellův výkon ocenili. „Myslím, že na ledě vypadal lépe, než byste u někoho, kdo chyběl pět měsíců, čekali,“ řekl na adresu Bickella Lee Stempniak pro NHL.com.

Setkal se s Hardingem. Ten ví, čím si Bickell prochází

Bickell bohužel není jediným hokejistou v NHL, kterého postihla roztroušení skleróza. Bývalý brankář Minnesoty Josh Harding, kterému byla tato nemoc zjištěna v roce 2012 a kvůli níž nakonec v roce 2015 ukončil kariéru, byl v hledišti Xcel Energy Center, domácí haly Wild. Po utkání si s ním Bickell popovídal. 

„Nikdy předtím jsem ho nepotkal. Párkrát jsem mu dal akorát gól,“ usmál se Bickell. Řeč samozřejmě došla i na nemoc. Mluvil o tom, čím si musel psychicky projít v době, kdy hrál, i teď, kdy už nehraje. Také se zmínil o léčbě. Chtěl o tom mluvit, to je super,“ uvedl útočník Hurikánů a ještě dodal: „Jako brankář to měl těžší než já. Musel stát v brance celý zápas, zatímco já mám během hry přestávky v podobě střídání. Bylo ale příjemné se s ním sejít, získal jsem od něj pár nových myšlenek.“ 

Urostlý Kanaďan doposud v NHL odehrál 392 zápasů, během nichž nasbíral 66 gólů a 70 asistencí. Snad bude tato čísla ještě pár let navyšovat.

Návrat po 16 měsících. Dojatý MacArthur plakal 

Ještě delší pauzu od hokeje musel vytrpět dvaatřicetiletý Clarke MacArthur z týmu Ottawy Sentors. Už to vypadalo, že se stane další obětí následků otřesů mozku. V minulosti tyto potíže ukončily kariéru několika hokejistům. Nebylo proto vůbec divu, že v rozhovoru po utkání proti Detroitu, které navíc skončilo pro Sens vítězně 2:0, neudržel slzy. 

„Dostat šanci znovu hrát je skvělý pocit,“ vykládal reportérovi z televizní stanice TSN se slzami v očích. „Byly to dva roky, kdy jsem nevěděl, jestli se ještě někdy vrátím. Netušil jsem, co se bude dít. Jsem šťastný za to, že můžu zase hrát,“ doplnil dojatý MacArthur.

Bývalý hrát Buffala nebo Toronta si s potíži spojenými s otřesem mozku užil až až. Kvůli nim odehrál v loňské sezoně pouhé čtyři zápasy, poslední 14. října roku 2015. Od té doby dres v zápase neoblékl. Proti Red Wings zaujal místo levého křídla čtvrté formace, parťáky v lajně mu dělali centr Chris Kelly a pravé křídlo Tommy Wingels. Na ledě strávil 9 minut a 44 vteřin. Po poslední siréně si užil ovace publika jako třetí hvězda zápasu.

„Byl to parádní pocit podívat se na střídačku a znovu tam Clarka vidět. Jsem moc rád, že zase hraje. Je to jeden z nejlepších lidí, které jsem za svou kariéru poznal,“ napsal na svůj twitterový účet Mark Stone, jedna z hlavních opor mužstva z hlavního kanadského města.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.