bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Jágr má nového kapitána. Florida nešla cestou Oilers, „C“ dostal MacKenzie

9. října 2016, 19:43

David Jahoda

Florida Panthers změnila před nadcházející sezonou logo, dresy a z vynucených důvodů musela určit také nového kapitána. Nakonec se ním stal zkušený pětatřicetiletý Kanaďan Derek MacKenzie, který převzal žezlo po obránci Williem Mitchellovi, který kvůli zdravotním potížím musel po konci loňské sezony ukončit kariéru. Panthers tak nenapodobili Edmonton Oilers, který před několika dny zvolil za svého nového kapitána supertalenta Connora McDavida.

Přitom byl za možná největšího kandidáta považován obránce Aaron Ekblad, kterému je dvacet let a stejně jako McDavid je jedničkou draftu, konkrétně z roku 2014. Florida ale šla jinou cestou, a tak po devětatřicetiletém zadákovi Williem Mitchellovi, který byl kapitán mužstva předešlé dva ročníky, bude mít na dresu našité „C“ další veterán. Sociální sítě jsou plné otázek, kdo je vlastně Derek MacKenize? A proč padla volba zrovna na něj? Podobně se jistě ptá i většina českých fanoušků. 

Bývalý útočník Atlanty nebo Columbusu hrál ve většině případů loňské sezony v centru čtvrté formace Panthers, místy se objevoval i ve třetí lajně. V 64 zápasech minulého ročníku zaznamenal 13 bodů, jenže nejsou to body, čím je MacKenzie výjimečný. S přítomností zkušeného dříče musejí být soupeři Floridy na ledové ploše jednou tak obezřetní, než když MacKenzie nehraje. Pokud může, hned protivníkovi uštědří pořádné „tělo“. Navíc jej všichni hráči v kabině respektují, včetně realizačního týmu. I když je pravda, že mít kapitána ve třetí či čtvrté formaci, není typické.

„Derek ztělesňuje typ charakteru a pracovní morálky, kterou v organizaci Florida Panthers chceme mít,“ nechal se slyšet prezident hokejových operací a ještě vloni GM Flordiy Dale Tallon. „Je respektovaným lídrem, jak na ledě, tak mimo něj. Jsme rádi, že uděláme další kroky s Derekem jako naším kapitánem,“ doplnil Tallon. Před páteční generálkou Panthers proti New Jersey ve West Point, v níž už MacKenzie nastoupil jako kapitán, prozradil trenér Floridy Gerard Gallant, že o novém vůdci týmu je dávno rozhodnuto. 

MacKenzie, který v létě prodloužil s Floridou smlouvu o další dva roky (kontrakt mu vyprší po ročníku 2018/19), během nichž si vydělá 2,7 milionu dolarů, se stal devátým kapitánem v historii Panthers. Jako alternující kapitáni budou v následující sezoně působit zmíněný obránce Aaron Ekblad, nejspíš do budoucna zamýšlený kapitán, a třiatřicetiletý Fin Jussi Jokinen. Jedinými týmy, kteří před novou sezonou zůstávají stále bez kapitána, jsou Toronto Maple Leafs a Carolina Hurricanes. 

Přehled všech kapitánů v historii Floridy Panthers:

(1993-1999) Brian Skrudland
(1999-2001) Scott Mellanby
(2001-2002) Pavel Bure
(2001-2002) Paul Laus
(2003-2008) Olli Jokinen
(2008-2011) Bryan McCabe
(2012-2014) Ed Jovanovski
(2014-2016) Willie Mitchell
(2016-?) Derek MacKenzie

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.